Advies nieuwe tuintegels op verzakte terrassokkel

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van clint
Lid vanaf: 14/09/2008
4 berichten

Mijn tuinterras van 28 m2 (7,8 m x 3.6m) leunt aan tegen de achtergevel en is aan vernieuwing toe (20 jaar oud). De tegels werden gemetst op een betonnen sokkel, die echter niet/onvoldoende werd verankerd zodat die in de loop der jaren is beginnen zakken (kant achtergevel), o.a. ingevolge uitholling van het draagzand onder de sokkel. Met als gevolg foute afwatering (naar achtergevel toe ipv naar de tuin) en plasvorming waardoor de tegels volledig vervuild geraakten. Heb een bevriende aannemer een bestek laten opstellen. De oorspronkelijke sokkel is vrij massief en blijft behouden. Er wordt bovenop een nieuw net gespannen mét verankering, waarop dan uiteindelijk de nieuwe tegels worden ingemetst (Marlux reeks Xtirio, model Lounge, kleur Mint, 60cmx60cm). Voor deze karwei (verstevigde draagstructuur) alsook het betegelen zelf, inclusief de afwerking rondom met 15 m plinten en puinverwijdering wordt een kostprijs vooropgesteld van € 1455. Deze offerte is exclusief BTW 6%, exclusief afbraak bestaande tegels (door mij uit te voeren) en exclusief nieuw tegelwerk (tegels door mij zelf afzonderlijk aan te kopen). De aannemer werkt volledig alleen en raamt dit werk op 3 werkdagen. Ik heb geen ander bestek gevraagd gezien bijzondere relatie met deze aannemer + andere geregistreerde aannemers te druk bezet voor zo’n werk. Aangezien extra technische kennis vereist is om de scheefgetrokken sokkeltoestand recht te zetten, wens ik geen bijklussers aan te spreken waarvan de competenties niet zijn gekend en die vaak in het zwart werken, dus zonder enige waarborg voor de klant.

Ik zit nu met 2 vragen : (1) ziet dit scenario er technisch OK uit of dient de oude sokkel toch verwijderd, hetgeen een zware klus zou worden want alles met de hand uit te voeren zonder zware machines die onze tuin niet kunnen oprijden; (2) mag deze prijsofferte als aanvaardbaar worden beschouwd en zoniet, welke bedragsmarge had dan wel aanvaardbaar geweest.

Reacties

afbeelding van lukanar
Lid vanaf: 27/03/2007
13725 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik ben geen voorstander om beton te gebruiken als ondergrond voor een terras.

Losvriezende tegels, geen drainerend vermogen meer en zo meer is reeds uitvoerig besproken in diverse topics.

Je noemt hier zelf een heel resem van problemen waarbij de oorzaak ligt in het gebruik van beton.

Het voorstel van je aannemer om je betonplaat te verankeren in de gevel, is geen garantie dat je NIET opnieuw geconfronteerd wordt met water dat blijft hangen en of losvriezende tegels.

Daar komt nog bij dat een verankering van een buitenterras aan de gevel(s) structuele problemen kan geven aan deze gevel(s)

Nee, ik raad sterk aan om

- beton uit te breken, goede breekhamer doet veel

- bestaande ondergrond en zeker de oude, opgevulde funderingssleuven aandrillen met een hydraulische stamper.

- eventueel onderbedding voorzien van gebroken betonpuin

- hierop stabilisé 150 kg cment op 1 m³ rijnzand

- daarop chappe van 150/200 kg cement op 1 m³ lommelzand

- dan je tegels op mortelbed en ingewassen.

luk