Aanleggen voortuin (parking) & oprit (met “stapstenen”)

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van Blauwe zwaan
Lid vanaf: 19/12/2007
196 berichten

Beste,

begin september zouden wij onze voortuin en oprit willen aanpakken, maar ik heb graag goede raad en/of ideeën. Even een korte situatieschets:

Wij hebben een nieuwbouwwoning geplaatst en wonen momenteel op het afgewerkte 1e verdiep. Komende winter werken we het gelijkvloers verder af, maar met het mooie weer willen we dus eerst de tuin onder handen nemen zodat we daar in de zomer 2021 reeds wat van kunnen genieten. Een eerste stap daarbij is het aanleggen van de voortuin en de oprit (en carport).

Waarmee moet er rekening gehouden worden? Wel, enkel de oprit (verlengde van de carport) mag verhard zijn, de rest van de voortuin moet waterdoorlatend zijn. Voor de oprit hadden we graag met gravé en grote stapstenen / betonnen vlakken gewerkt; voor de voortuin (waaronder ook de regenputten en septiek zitten) denken we aan gras (al dan niet met grasdallen) waarop auto's van bezoekers kunnen geparkeerd worden. Voor het huis zouden we wat siergrassen willen plaatsen en aan de rechterkant van de voortuin een groenblijvende haag gezien we daar ook nog ergens de buitenunit van onze warmtepomp willen verstoppen.
Nu blijken de putten niet sterk genoeg, dus daarop voorzien we eerst nog een betonplaat van 10cm met in de onderste 5cm een wapeningsnet. 

En dan de vragen:
Welke opbouw adviseren jullie voor de voortuin (waarop geparkeerd kan worden)?
Zouden jullie vooraan (evenwijdig met de straat) ook nog een haag/afsluiting zetten, of zou je die breedte open laten?
Hoe zouden jullie de oprit aanpakken en welke opbouw zou je daar voorzien afhankelijk van het systeem? Werken met keramische tegels? Betonnen vlakken storten en handmatig polieren? Werken met groot formaat betonklinkers,...?
Zouden jullie in de carport (die later meer een garage zal zijn door het plaatsen van 2 poorten) werken met gepolierde beton, of met keramische tegels (zoals deze ook voor het terras worden gebruikt)?

In bijlage foto's van de huidige toestand, alsook een rudimentaire schets. Hopelijk maakt dit bovenstaande wat duidelijk.

Alvast op voorhand bedankt voor de input!