Aanleg steile oprit en verhoogd klinkerpad tegen gevel

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van WouterPotters
Lid vanaf: 16/12/2013
12 berichten

Vraag voor de voorhof van mijn schoonbroer:

Er is nogal een hoogteverschil tussen een voordeur/garagepoort en het straatniveau (+/-75cm) - gevel ligt (naar schatting) 6-7 m van straatniveau. Ik zou dit gedeelte willen aanleggen met een pad van 1m breed langs de gevel en een omhoog lopende oprit. Naast de oprit een aantal plantenbakken die trapsgewijs omhoog gaan en de oprit volgen.

Ik vermoed dat ik met betonnen L-elementen moet gaan werken, ten eerste om het pad tegen de gevel, de plantenbakken en de zijkanten van de oprit stevig genoeg te maken. Nadien eventueel de elementen verbergen door er een siersteen voor te zetten (uiteraard al mee rekening houden bij plaatsen van de L-elementen). Maar het komt erop neer dat ik eigenlijk een structuur maak van betonnen 'bakken' die telkens lager worden naar de straat toe en een schuin oplopende helling.

Nu vroeg ik me af:

1. De 'bak' waar het pad komt, vul ik met steenpuin en stabilisé. Dien ik echter eerst een drainagemat te voorzien die opstaand tegen de gevel geplaatst wordt en onder de betonnen elementen (van het pad tegen de gevel) door loopt om regenwater af te voeren of is de helling van het pad (1cm/m) voldoende? De waterkering in de gevel zit hoger dan bovenzijde klinkerpad.

2. Wat is de maximale helling van de oprit zodat een wagen gemakkelijk de garage inrijdt? Een rechte helling zou ongeveer 10-15cm/m zijn, misschien is het beter om er een knik in te steken zodat de laatste meters minder steil zijn?

 

 

Reacties

afbeelding van jan 007
Lid vanaf: 16/11/2018
3021 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

gzien ht hoogteverschil denk ik dat drainage mat niet ndoig is

10cm/m is nog net "aangenaam" meer wordt als "niet aangenaam" beshouwd

ik zou geen knik steken ,je auto mag dan ook niet laag bij de grond hangen of je schuurt over de grond