• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

wachtbuizen beregening

ToToA

Lid
Lid geworden
18 mrt 2016
Berichten
313
Waarderingsscore
4
Punten
18
Hi,

We zijn van plan om een stal/tuinhuis te zetten in onze weide. Hierin zou later misschien een pomp komen voor grondwater op te pompen voor de dieren en voor de beregening.

Voor dit allemaal aan te leggen is het budget er nog niet :)

Hoe kan ik het beste wachtbuizen voorzien voor deze beregening? De rode standaard wachtbuis lijkt me niet de beste oplossing voor beregingsbuizen door te steken.

PS. als beregeningsbuis had ik gedacht aan pvc buis van dia 32 of 40
 

lukanar

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
27 mrt 2007
Berichten
21.937
Waarderingsscore
6.589
Punten
113
PVC buis van 80, 110 of beter 125 mm voorzien voor door de fundering en vloerplaat.

Hier kan je altijd mee verder .

Let op: geen bocht van 90° of 2 bochten van 45° plaatsen ! je kan beter op de horizontale  buis door de fundering een45° plaatsen dan een stuk van cc40-50 cm buis en dan terug een 45°.

OF 

je neemt 40mm buis en je plaatst deze al door je vloerplaat en fundering . Daarna sluit je daar verder op aan.

Opgelet voor beregening moet je de versterkte pVC buis nemen van 10 Atmosfeer. 

He topmompne van grondwater is met minimale afname een meldingsplicht , vanaf x m³ moet je een vergunning aanvragen . Opletten meeste vragen een vergunning aan voor oppompen maar vergeten dan de loozingsvergunning.

Persoonlijk:

dieren opgepompt water geven , kan risico's zijn van teveel fosfaten , nitraten ezv. Dus zeker elk jaar het water testen. Landbouw is het 2 keer per jaar dacht ik. 

Planten en dan zeker gazon opgepompt water geven, druist  in tegen mijn zienswijze : Je kiest je assortimant planten met kennis van je bodem, de waterhuishouding, de standplaats, de zon, de zuurtegraad. ALs je je planten elke dag moet beregenen dan heb je de verkeerde planten gekozen.

Je plant geen waterlis in de woestijn of een cactus in een moeras. 

Trouwens , we zitten nu al met het 4de jaar op rij met ernstige watertekorten en dan ga jij onaangepaste planten water geven? Als je al weet dat een saai , eentonig, arm gazonneke al 4 liter water per dag nodig heeft als de temperatuur hoger is dan 25° ?  Misschien toch eens dit in beraad nemen?

 
 

stefan

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
10 mrt 2006
Berichten
29.898
Waarderingsscore
2.465
Punten
113
Is het niet goedkopen om pvc 32 of 40 mm direct te leggen?

en beregening voor weide nog nooit gezien
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan