Buurman lost water (tuinhuis) op mijn grond

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van Deneve2601
Lid vanaf: 24/12/2017
3 berichten

Hallo,
Ik heb een vraagje over mijn buurman en zijn waterbeheer.
Ik heb recent een huis gekocht, en ik heb gezien dat 1 van mijn 2 achterburen de omheining (kniehoogte) tussen de percelen heeft weggehaald, mijn sparren (beukhaag) heeft hij aan zijn kant tot op de stammen gesnoeid, en zijn tuinhuis veel te dicht heeft geplaatst. In principe heeft hij zijn perceel een kleiner meter vergroot, het mijne een kleine meter verkleind en dan nog staat zijn gigantisch tuinhuis veel te dicht. Mijn eerste vraag is, toen ik het huis kocht was dit al allemaal zo (ik schat 1 of 2 jaar want hij legt nu pas zijn terras). In de compromis staat uiteraard "met alle verborgen gebreken". Nu is mijjn vraag, kan ik hier iets aan doen, en zouden jullie er iets aan doen? Nu staat de haag er nog, maar omdat deze tot op de stam gesnoeid is kijken we er los door (ook in de zomer). En binnen de twee jaar overweeg ik die haag zoiezo te verwijderen om ook een tuinhuis te zetten. Kan ik iets ondernemen? Doe ik het nu of wacht ik af tot mijn plannen concreter zijn?

Een ander onderwerp (waarvoor ik dit topic open ) is dat dit gigantish tuinhuis voorzien is van dakgoten aan beide zijdes. Langs de ene kant wordt het water naar een veel te kleine regenton gestuurd, welke overloopt en alles loopt naar mijn tuin. Daar kan ik waarschijnlijk niets aan doen, maar langs de andere kant wordt het water via een buissysteem geleid helemaal tot onder mijn sparren, zodat het water vol naar mijn tuin geleid wordt. Nu is de grond hier zoiezo al klei grond, en is er al wateroverlast omdat het water niet wegloopt, dus wil ik absoluut niet nog een extra portie water van de buurman in mijn zompige tuinntje. Kan ik hier iets aan doen en hoe pak ik dit het best aan?
Alvast bedankt!

Reacties

afbeelding van janus wago
Lid vanaf: 05/12/2009
13891 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

In principe heeft hij zijn perceel een kleiner meter vergroot, het mijne een kleine meter verkleind

Wat bedoel je met in principe?

Staat het tuinhuis op jouw grond of niet?

ivm jouw plannen, wat zijn de verkavelingsvoorschriften?

Best navragen op de gemeente als je dat nog niet gedaan hebt.

Wat het water betreft, iedereen moet water afvoeren op zijn eigen terrein, ga eens met die mens spreken zou ik zeggen.

 

afbeelding van Gery
Lid vanaf: 12/03/2006
11040 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Deneve2601 schreef:
In principe heeft hij zijn perceel een kleiner meter vergroot, het mijne een kleine meter verkleind en dan nog staat zijn gigantisch tuinhuis veel te dicht.

Staat hun tuinhuis op uw grond of op hun grond?

Mijn eerste vraag is, toen ik het huis kocht was dit al allemaal zo (ik schat 1 of 2 jaar want hij legt nu pas zijn terras). In de compromis staat uiteraard "met alle verborgen gebreken".

Dit heeft mijn inziens niets met verborgen gebreken te maken, de buur heeft zich te houden aan de voorschriften.

Nu is mijn vraag, kan ik hier iets aan doen, en zouden jullie er iets aan doen?

Als hun tuinhuis (deels) op uw perceel staat, zou ik er wel iets proberen aan te doen. Staat het tuinhuis op hun perceel en iets te dicht bij de perceelsgrens en het stoort niet echt, zou ik dat zo laten.

Een ander onderwerp (waarvoor ik dit topic open ) is dat dit gigantish tuinhuis voorzien is van dakgoten aan beide zijdes. Langs de ene kant wordt het water naar een veel te kleine regenton gestuurd, welke overloopt en alles loopt naar mijn tuin. Daar kan ik waarschijnlijk niets aan doen, maar langs de andere kant wordt het water via een buissysteem geleid helemaal tot onder mijn sparren, zodat het water vol naar mijn tuin geleid wordt.

Iedereen is verplicht om hemelwater op zijn eigen perceel af te voeren.

 

afbeelding van gert.bovens
Lid vanaf: 19/03/2015
554 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

En een buur heeft niet aan uw haag te zitten? Als die op u perceel staat staat gij in voor onderhoud en dient uw buur eraf te blijven... Deze kan enkel vragen om zijn kant proper te snoeien zoals het hoort.
En best eens gaan praten voor er grotere problemen ontstaan in de toekomst?
Beter een goede buur dan een verre vriend Wink

Greetz Gert

afbeelding van grandscenicman
Lid vanaf: 04/12/2011
1497 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Als je zeker wil zijn of dat tuinhuis deels op jouw eigendom staat , zal je er een landmeter moeten bijhalen...Bespreek vooraf wel hoe je dit moet aanpakken ( met de landmeter/gemeente/notaris ??) , die kosten zal jij moeten ophoesten tot er bewezen is dat de buur op jouw grond gebouwd heeft.

Is er effectief op gebouwd dan zou ik voorstellen aan de buur om een stuk grond over te kopen....de prijs zal mogelijks wel een discussiepunt worden....ik zeg maar wat : als jij beslist om ook een tuinhuis te metselen en volgens de geldende regels mag dit tot tegen de perseelsgrens dan kan je buur kiezen of delen : betalen of deels afbreken....

Voor het zover komt dus : landmeter.

 

Is de haag de scheiding ? Staat de haag 1 meter op jouw grond ?

Het water dient idd op zijn terrein te lopen , dit kan je voorlopig oplossen door bvb plaatjes in de grond te steken die een deel boven de grond blijven en waar zijn afvoerbuizen niet over komen.

Je kan ook bij de latere bouw van jouw tuinhuis uitmeten hoe hoog je kan bouwen en ervoor zorgen dat jouw stuk tuin net ietsje hoger is dan de zijne..zo zal het water altijd op zijn stuk lopen....

@gigantisch : over hoeveel m2 spreken we dan ?

Ik weet niet of het interessant is om bvb de bouwpolitie in te lichten ( bestaat dat nog ? ) , zo kan je alvast aantonen later dat je iets hebt gemeld . In steden zoals Antwerpen gebeurde het wel eens dat ze dan kwamen kijken naar de "overtreder" en die werden dan ingelicht over het feit dat er een (anonieme weliswaar , maar ja...wie anders dan jij kon het dan zijn...) klacht was tegen een mogelijke bouwovertreding.

Tip : het blijft wel je buur , probeer een oplossing te zoeken waar je je beiden in kan vinden , al moet jij niet alle water opdrinken en de buur alleen de wijn.

afbeelding van Deneve2601
Lid vanaf: 24/12/2017
3 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Bedankt voor de snelle antwoorden!

Het tuinhuis staat wel degelijk op zijn perceel, maar hij heeft een doorgang rond zijn tuinhuis gemaakt van 1 m breedte. Deze doorgang loopt dus eigenlijk op mijn perceel. Een voorlopig ongebruikt perceel weliswaar. Maar de "gestolen" meter is nu zijn doorgang en stockage, terwijl daar normaal de andere helft van mijn haag stond. Als de perceelgrens behouden was gebleven, dan stond zijn tuinhuis net op de grens of er 10 cm naast... Nu hebben we dus een doorkijkhaag waar we zijn tuinhuis zien staan, samen met alles wat hij stockeert (een felroze zwembadje bijvoorbeeld).

 

Ivm de grootte van zijn tuinhuis, er past een auto in. Het is dus de grootte van een garage.

 

Ivm het water. Ik kan daar bijvoorbeeld nu wel een opmerking van maken, maar hij kan het water even goed op zijn perceel lossen op 5cm van de perceelgrens, waarbij het water toch terug op mijn grond vloeit? Kan ik daar dan iets op zeggen? Ik wil namelijk geen discussie starten zodat hij op zijn tenen getrapt is, maar waarbij hij zeer makkelijk (door de buizen 30 cm van opschuiven) het probleem wettelijk gezien kan oplossen maar waarbij het effect in praktijk dezelfde blijft...

Alvast bedankt!!!

afbeelding van Mario_
Lid vanaf: 19/12/2014
6897 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Stap 1: praat met je buur. Probeer samen eruit te komen. Want hoe zeker ben jij dat de situatie is zoals jij denkt dat ze is ? Heeft buur in het verleden ook de haag gesnoeid ?

afbeelding van grandscenicman
Lid vanaf: 04/12/2011
1497 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Als jij binnenkort jouw tuinhuis zet is je buur z'n doorgang kwijt.....hier zou ik hem toch op wijzen.

Voorlopig kan hij dat stuk dus gebruiken voor de lieve vrede , tenzij hij er ook al een klinkerpad gelegd heeft ....dan ligt dit ook op jouw grond.

Heb je bvb een hond ?...zet een draad van 1 meter hoog aan je achterkant van de tuin...dat is dus tegen zijn tuinhuis..hij wil toch ook niet dat jouw hond iemand bijt......als het jouw eigendom is kan je hem er wel op wijzen dat ie nu eigenlijk dingen stockeert op jouw terrein ...

 

Waar loopt de grens bij de andere buren ?......heb je een foto bvb ?

afbeelding van tjay
Lid vanaf: 21/06/2011
10996 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Los van het feit dat er spullen op jouw grond staan - is het vandaag een probleem? Liggen ze in de weg omdat je daar plannen hebt?

Je kan je buurman vragen die spullen op te ruimen. Je kan hem ook er op wijzen en vertellen dat je plan XYZ hebt in 2018 en tegen dan het opgeruimd moet zijn. Gewoon zeggen “rommel weg” en dan 10 jaar daar niks doen... dat zou voor wrevel (onterecht!) kunnen zorgen.

Zelfde voor dat water - stoort het je uit principe of is er effectief een probleem?

Dus... goed nadenken (voor de burenvrede): moet het weg & opgelost omdat het je hindert in je plannen, of wil je er enkel vriendelijk op wijzen? Is het uit principe of uit noodzaak? Gelijk heb je dat het verkeerd is, wil je ook je gelijk krijgen en wat is de prijsdie je daarvoor wil betalen?

Ik zou enkel als het concrete plannen hindert er een punt van maken. Dat kan nu zijn, over 3 jaar, of nooit... “over twee jaar tuinhuis” is nog lang en valt (verbouwingen en dat soort plannen kennend) mogelijks ook onder de categorie “over 10 jaar of nooit” :).

PS: ik lees “haag verwijderen” - stem goed af dat je buur mee ja knikt als het jouw eigendom is. Daar bestaan snel misverstanden over. Als de haag opeens weg is en de buur claimt “gemeenschappelijk” mag de discussie onder landmeters beginnen - gewoon even aankondigen en afstemmen kan veel gezever vermijden (ook al ben je zelf 100% zeker dat het jouw haag is).

PS2: de buur mag niet zomaar de afvoerbuis 30cm inkorten. Afvoeren hemelwater is meer dan het opvangen en ergens lozen.

 

afbeelding van Deneve2601
Lid vanaf: 24/12/2017
3 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Allen,

bedankt voor de antwoorden. Het is momenteel geen noodzaak maar het zicht stoort wel wat. Zal hem inderdaad voorlopig gewoon vragen de rommel wat op te ruimen. Mogelijks zoekt hij nog een oplossing voor het water, daarvoor zal ik nog wat afwachten.

Ook geen idee hoe groot het verschil van het water is. Er is zoiezo al een probleem, maar je water bij je buur lozen vind ik dan wat 'boertig'...

Maar burenvrede is inderdaad ook belangrijk dus zal de overige problemen aanpakken als ze zich stellen...
bedankt allen!!

afbeelding van Gery
Lid vanaf: 12/03/2006
11040 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik vrees dat de betreffende buur niet echt begaan is met "goed buurschap", anders had hij niet gedaan wat hij nu gedaan heeft.

afbeelding van D I Y
Lid vanaf: 12/08/2013
6189 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Voor je zelf ‘beslist’ dat jouw grond tot op 10 cm van zijn garage komt en dat de haag volledig en 1m op jouw grond staat: laat zelf eens een landmeter komen om te zien wat daar nu eigenlijk van aan is eerdat je bvb een afsluiting op de scheiding plaatst (waarvoor je overigens zijn toestemming nodig hebt). Je kan hem zelfs vragen of hij geïnteresseerd is om er de helft in te betalen, want anders kan hij niet mee kiezen welke afsluiting er komt.

Aan bovenstaande uitspraken kunnen geen rechten ontleend worden.blum

afbeelding van Deneve2601
Lid vanaf: 24/12/2017
3 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

ik vrees ook dat een goede band met de buren niet zijn grootste zorg is, anders doe je dat inderdaad niet.

 

En ik ga inderdaad niet zomaar een afsluiting plaatsen, maar dit zijn 20 percelen en de scheiding bij de andere percelen loopt gewoon door, dus niet echt discussie over de grens...

afbeelding van stefan
Lid vanaf: 10/03/2006
24861 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

regenwater van dak : koop een bocht 90° en stuk buis van 1 meter, op de juiste diameter en koppel dit onderaan aan de bestaande buis aan, richting hem. :O

 

als je werken doet in tuin, hoog je grond 30 - 40 cm op aan zijn kant zodat overlopend water in zijn richting gaat :-O

 

afbeelding van Gery
Lid vanaf: 12/03/2006
11040 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

stefan schreef:

regenwater van dak : koop een bocht 90° en stuk buis van 1 meter, op de juiste diameter en koppel dit onderaan aan de bestaande buis aan, richting hem. :O

Afvoerbuis van buur dichtmaken. Koekje van eigen deeg.

afbeelding van janus wago
Lid vanaf: 05/12/2009
13891 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Voorstellen om een gemeenschappelijke regenwater opvang te plaatsen, voor zijn garage en jouw tuinhuis.

Kosten te delen.