Warmtepomp: multi split of single split

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van Panda007
Lid vanaf: 10/01/2012
54 berichten

Zijn hier mensen die verstand hebben van warmtepompen (lucht-lucht)? Ik wil hiermee en bijgebouw, bestaande uit 4 ruimtes, verwarmen. Wat is dan het beste: een multi split (1 buitenunit met 4 binnenunits) of  4 aparte single splits (elke ruimte zijn eigen buitenunit)? Het lijkt logisch om een multi split te plaatsen. Maar als er bv maar één ruimte warmte vraagt, zit je eigenlijk op dat moment met een overgedimeovergedimensioneerde warmtepomp. Dit zal dan zorgen voor veel 'starten en stoppen' wat volgens mij niet goed is voor het rendement en de levensduur. 

De prijs maakt niet veel verschil. Je zou denken dat 4 aparte buitenunit duurder zijn dan 1 multi split buitenunit, maar dat is niet het geval. 

Reacties

afbeelding van Mario_
Lid vanaf: 19/12/2014
10151 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

als je de 4 buitenunits makkelijk kwijt kan, zou ik dat doen. 

afbeelding van BartG.
Lid vanaf: 11/02/2012
193 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Als je alles gemakkelijk kwijt kan en storen die bakken u niet ( denk ook aan geluid) dan idd wat Mario zegt. Kan je de leidingen waarschijnlijk korter houden en indien probleem met buitenunit ligt niet alles stil. 

Rendement moet niet persé een probleem zijn bij multi-split. Welk Merk? Hier https://www.daikin.be/content/dam/DAB/internet-dab/catalogues_brochures_... staan combinatie tabellen van Daikin voor multi-split met SCOP etc.

afbeelding van Tom DV
Lid vanaf: 29/08/2009
1506 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Moderne toestellen zijn inverter gestuurd, dat wil zeggen dat de snelheid van de compressor wordt aanpast aan de vraag en hierdoor normaal nooit gaat pendelen (starten en stoppen). 

Ik vind het wel raar dat er bijna geen verschil zit in prijs.  

Als je de plaats hebt en het stoort je niet kan je inderdaad evengoed 4 aparte plaatsen voor de eerder aangehaalde reden. 

afbeelding van Panda007
Lid vanaf: 10/01/2012
54 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Het merk is Musea. Ondertussen heb ik ook contact opgenomen met hun technische dienst en daar raadden zij me aparte units aan.

Het rendement maakt inderdaad geen verschil.

Maar de prijs van aparte toestellen is wel degelijk goedkoper. Ten eerste doordat de technologie hierin eenvoudiger is dan in een multi-split. En ten tweede omdat deze meer geproduceerd worden. 

Geluid maakt ook niet uit. Het geluid van de lichtere aparte toestellen zou in verhouding liggen.

Bijkomend voordeel is inderdaad dat wanneer er een defect is aan een warmtepomp, de rest ondertussen nog werkt. In het geval van een multi-split, ligt dan alles plat. En de reparatie ervan zal waarschijnlijk duurder zijn.

Dit alles bij elkaar, En het feit dat we voldoende plaats hebben, maakt dat we aparte toestellen gaan plaatsen.