Warmtepomp in kelder of zolder?

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van freshke1
Lid vanaf: 10/02/2010
16 berichten

Goedemiddag iedereen, 

wij staan aan het begin van ons bouw avontuur en

hebben deze week ons eerste voorontwerp ontvangen. 

Tijdens het doorspreken zei de architect dat we de technieken best allemaal op de zolder staken, wegens in de isolatie schil. Echter wij dachten altijd om dit in de kelder te steken. We zijn niet zo happig om een boiler etc boven onshoofd te steken. Maar hij bleef maar zeggen dat het op zolder hoort en negatief kan zijn voor uw e peil. Daarom heeft hij gelijk of kan dit toch nog zonder problemen in de kelder? 

Reacties

afbeelding van Nu7s
Lid vanaf: 19/08/2011
8029 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Als je een boiler op zolder monteerd zorg er dan wel voor dat bij een eventueel lek het water afgevoerd wordt. Een opvangbak met afvoer die groot genoeg is om een hoog debiet te slikken. 

Heb je geen berging/garage waar je die dingen in kwijt kan?

Heb je een algemene vraag? Stel ze via het forum, niet via privébericht!

afbeelding van ebe
Lid vanaf: 11/01/2015
333 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Tip: ze ze zo dicht mogelijk bij de buitenunit. En inderdaad best een soort lekbak maken, deurdrempel zo maken dat het water niet wegloopt.

afbeelding van rdr2180
Lid vanaf: 18/03/2006
1830 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

een gasinstallatie zet je best op zolder, dat heeft o.m. met brandveiligheid te maken. Alle andere technische installatie wil ik graag in een ruimte waar je het geluid ervan niet hoort en waar je er gemakkelijk aan kan (laten) voor onderhoud.

Als je kelder niet in het beschermd volume zit, moet je alle leidingen apart isoleren en luchtdicht naar het beschermd volume brengen; dat is veel extra werk en ik kan me voorstellen dat dat voor je E-peil inderdaad niet goed is. Ik heb om die reden de kelder wel in het beschermd volume opgenomen en (met uitzondering van de omvormer voor de zonnepanelen) alle technische installatie in een technische ruimte in de kelder gezet.

Een warmtepomp weegt hooguit 100kg, maar voor de stevigheid van de vloer onder het buffervat van 840 liter ben ik wel blij met de plaats in de kelder...

afbeelding van ChristofM
Lid vanaf: 13/06/2007
178 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Bij ons staat warmtepomp (geothermische) ook in de kelder en buiten de 'geïsoleerde schil'. In tegenstelling tot een gasketel krijg je voor een geothermische warmtepomp buiten de schil geen epb strafpunten. 

Althans dat is me zo verteld door ons epb kantoor toen ik hen die vraag stelde.

Edit: klopt idd dat je alle leiding luchtdicht moet afwerken maar dat viel al bij al nog mee qua werk, zeker als je in de ruwbouw fase hier al over nadenkt en je erop voorziet. Ook het isoleren van de leidingen is niet zo'n groot werk.