Stillere ventilatoren in barbas panolux

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van Dietervdb
Lid vanaf: 06/09/2018
0 berichten

Hey iedereen,

 

Wij hebben een barbas panolux houtkachel waar we tevreden van zijn, alleen maken die ventilatoren een storend lawaai. Nu de winter er aan komt hadden we deze indien mogelijk graag vervangen door stillere exemplaren.

 

De bestaande ventilatoren zijn er van EBM W2S086. Dit type wordt niet meer gemaakt, maar er is nu wel een model uit met gelijkaardige specificaties, namelijk de ebm-papst 3650. Beide ventilatoren hebben een speed van 2650 RPM, geluidsproductie van 36 dB en een air flow van 75m2/u.

Zou het kunnen zijn dat ik al een stiller resultaat heb als ik deze nieuwe ventilatoren gebruik? Ik vermoed dat oudere ventilatoren meer lawaai maken door slijtage?

Ik heb nog even verder gezocht en voor een nog stiller resultaat kom ik uit op de "Mouser 3950" en "Mouser  3950 M". Echter is het volume lucht dat zij verplaatsen dan ook een stuk kleiner. Is dit het proberen waard, of zou mijn kachel hierdoor te warm worden?

 

Specificaties van "Mouser 3950" zijn: speed van 2650 RPM, geluidsproductie van 35 dB, air flow van 59m2/u.

Specificaties van "Mouser 3950 M" zijn: speed van 2150 RPM, geluidsproductie van 29 dB, air flow van 45m2/u.

 

Wat denken jullie,

Groeten, Dieter

Reacties

afbeelding van gert.bovens
Lid vanaf: 19/03/2015
1047 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Papst staat bekend voor stille ventilatoren (althans in de tijd dat ik pc's maakte was dit de fan als het om stilte en degelijkheid ging...)
Geluid komt vooral door luchtturbulentie dus als je dit zoveel mogelijk kan vermijden kan je ook al het geluid beperken. Dit kan al gewoon een roostertje zijn dat ter bescherming op de fan zit of stof in de openingen...
Dus als je huidige fans teveel lawaai maken kan dit komen door vervuiling of zoals je aangeeft slijtage.
Ik weet de werkingsspanning niet van je fans maar eventueel kan je daar ook mee spelen?
Of als je de mogelijkheid hebt om een groter model te plaatsen met eventueel een verloopstuk dat kan ook al het geluid verminderen daar grotere fan langzamer moet draaien voor hetzelfde debiet te verplaatsen.

Greetz Gert

afbeelding van Lammy
Lid vanaf: 20/03/2010
1236 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Vraag eens na bij de fabrikant ... ivm keuring altijd door de fabrikant gekeurde en orginele onderdelen gebruiken

afbeelding van ebe
Lid vanaf: 11/01/2015
336 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik heb een beaufire, bijna hetzelfde als de panolux maar dan met één deur. Bij mij zit er een regeling bij waarmee de snelheid van de ventilatoren geregeld kan worden. In de laagste stand hoor je ze nagenoeg niet; deze stand voldoet bij mij prima qua warmteafgifte.