• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Problemen met afstelling Buderus G124x (ecomatic 2000 aansturing)

AH1986

Nieuw Lid
Lid geworden
4 okt 2013
Berichten
43
Waarderingsscore
0
Punten
6
Hallo iedereen.

Enkele maanden geleden kocht ik een huis met daarin een 20-jaar oude Buderus G124x verwarmingsketel op gas. Vorige week stelde ik op hier op het forum al de vraag of het al dan niet interessant zou zijn om deze ketel te vervangen omdat mijn verbruik (heel) hoog is ondanks dat mijn huis relatief goed geïsoleerd is.

Intussen heb ik mij nog wat 'verdiept' in de materie en nu viel het mij op dat de temperatuur van de ketel ingesteld stond op maar liefst 80°C. Waarschijnlijk is het hoge verbruik dan ook deels te danken aan deze hoge maximale aanvoertemperatuur. Denkende 'dé' oplossing gevonden te hebben verlaagde ik dan ook enthousiast de temperatuur naar 60°C.

Helaas doet zich nu het volgende probleem voor:
Als ik de maximale aanvoertemperatuur verlaag tot 60°C slaat de ketel slechts heel kortstondig aan en daarna lijkt hij te denken dat hij al 60°C heeft bereikt terwijl alle radiators koud blijven. De ketelwaterthermometer op de ecomatic 2000 aansturing geeft dan ook inderdaad 60°C aan maar alle radiators blijven ijzig koud.
Bovendien heb ik gemerkt dat er een piepend geluid van mijn cv afkomt telkens nadat bovenstaande situatie zich voordoet. Dit piepend geluid heb ik 's avonds/nachts nogal opgemerkt nadat onze thermostaat overgaat in nachtmodus.
Als ik de aanvoertemperatuur weer verhoog naar 80°C werkt de CV kort daarna terug naar behoren.

Enig idee wat de oorzaak hiervan zou kunnen zijn? Helaas ken ik absoluut niets van verwarmingsinstallaties en daarom zou ik opnieuw beroep willen doen op jullie (vooraleer ik afgezet word door de plaatselijke verwarmingsspecialist).
Ik merk trouwens ook op dat de Ecomatic 2000 eveneens een "Aut/90°" stand heeft maar ik heb geen flauw idee wat deze instelling eigenlijk betekent. Hier vind ik bizar genoeg niets van terug in de handleiding. In bijlage geheel ten overvloede een foto van mijn regelsysteem).
Alvast hartelijk dank!

Mvg
 

Bijlagen

  • thumbnail_20190212_191928.jpg
    thumbnail_20190212_191928.jpg
    158,9 KB · Weergaven: 1
Lid geworden
20 mrt 2010
Berichten
1.292
Waarderingsscore
7
Punten
0
Is een 2109 regeling ... Om de ketel te beschermen is er pomplogica ingebouwd... dwz dat de regeling de pompen pas doet starten bij keteltemperatuur vanaf 45 ° ... Laat de keteltemperatuur maar op min 75° staan ... waarschijnlijk is uw cv-installatie hierop berekend .
 

AH1986

Nieuw Lid
Lid geworden
4 okt 2013
Berichten
43
Waarderingsscore
0
Punten
6
Oei... En hier valt niet simpelweg iets aan te veranderen? Mijn ketel is immers (fel) overgedimensioneerd volgens mij.

Het is een HS 2106 regeling blijkbaar, voor wat het uitmaakt.
 
Lid geworden
20 mrt 2010
Berichten
1.292
Waarderingsscore
7
Punten
0
2106 was de voorganger vd 2109 ... Simpelste regeling die er is ... bij vraag vd thermostaat gaat de ketel aan tot de gevraagde keteltemp bereikt is ... Wat wil je hier aan regelen?
 

AH1986

Nieuw Lid
Lid geworden
4 okt 2013
Berichten
43
Waarderingsscore
0
Punten
6
Ja ik vroeg mij af of het op één of andere manier toch niet mogelijk was om mijn ketel te laten werken op een lagere temperatuur dan 80°C (of de 75°C die u voorstelt). Waarom zou dit evt. schadelijk zijn voor mijn ketel?

 

Als ik u goed begrijp zouden er een veiligheid ingebouwd zijn waardoor de pompen pas zouden beginnen werken vanaf 45°C... Waarom werken de pompen dan al niet als ik de ketel op 60°C instel? Kan ik deze dan niet (op een veilige manier voor mijn ketel) anders instellen?

 

Heeft het fluiten van de ketel ook te maken met deze "pomplogica"?

 

Sorry voor mijn vele (en mogelijk domme)  vragen maar ik ken er absoluut niets van...

 

Het enige wat ik weet is dat een ketel op 60°C minder zou verbruiken, dat deze instelling voorzien is op mijn ketel en dat ik met 60°C mijn woning zeker warm zou krijgen...  Dus had ik ook gehoopt om op deze manier mijn verbruik te verlagen.

 

Trouwens ook enig idee wat de "Aut/90°" stand zou kunnen betekenen voor mij?

 

Alvast nogmaals bedankt voor de reactie(s)
 
Lid geworden
20 mrt 2010
Berichten
1.292
Waarderingsscore
7
Punten
0
Je denken is verkeerd dat jouw ketel op 60° minder zou verbruiken . Je hebt geen modulerende ketel maar een klassieke atmosferische ketel die maar op 1 vlam kan branden nl een grote . Bij 60° zou het veel langer duren vooraleer de woning warm is en de ketel zou steeds aan en uit gaan .
Mss zit er een afwijking op de ketelvoeler en is dat de reden waarom de pompen niet gaan bij 60° . Dit kan je uitmeten ...
Fluiten vd heeft waarschijnlijk te maken met vervuilde branderbuizen ... wanneer laatste wettelijk verplicht onderhoud laten uitvoeren ?
 

AH1986

Nieuw Lid
Lid geworden
4 okt 2013
Berichten
43
Waarderingsscore
0
Punten
6
Nogmaals bedankt voor jouw reactie... Klinkt in elk geval alsof je er iets van af weet :)

 

Kan jij iets zinnigs zeggen over de potentiële besparing door deze ketel te vervangen door een nieuwe gascondensatieketel? Denk je dat het de moeite loont? Concreet verbruik ik voor ca. 1700 EUR aan gas op jaarbasis... Dus een nieuwe ketel zou mijn inziens al 30% minder moeten verbruiken vooraleer het rendabel wordt om hem te vervangen
 
Lid geworden
20 mrt 2010
Berichten
1.292
Waarderingsscore
7
Punten
0
Laat de ketel nog enkele jaren draaien en steek uw geld in isolatie en andere renovatiewerken ... als de ketel echt slijtage of hoge kosten vertoond , dan pas vervangen ...
Zoek u ne goeie Buderus expert ( eventueel via website Buderus) en laat uwe ketel eens goed onderhouden. Hij kan dan ook de voelers vd schakelkast uitmeten ...
 

Geen antwoord op je vraag? Misschien vind je iets in onderstaande topics.

Onderwerp
Aangemaakt door
Laatste reactie
Reacties
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan