Na- of voordelen bij afwezigheid massa/inertie bij vloerverwarming met geringe opbouw

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van Wout1980
Lid vanaf: 07/12/2015
5 berichten

Hallo,

Er is op dit forum reeds veel geschreven geweest over de voor- of nadelen van vloerverwarming maar ik zit desondanks nog met een cruciale vraag betreffende vloerverwariming met geringen opbouw:

Wat zijn de voor- of nadelen bij het ontbreken van ettelijke centimeters chape (massa/inertie) bovenop de vloerverwarmingsbuizen? Is een grote massa met sterke inertie nodig om maximaal te kunnen profiteren van de voordelen van vloerverwarming? Of biedt een geringe opbouwhoogte (van 4 a 5 cm) een voldoende waardig alternatief, waar de nadelen van de ene de voordelen van de andere zijn?

Bovenstaande vraag omdat ook ik tijdens mijn verbouwing vloerverwarming overweeg maar mijn bedenkingen heb bij aangeboden opbouwsystemen (vb: Vasco droogsysteem) waarbij zowel isolatie als vloerverwarming als tegels binnen een maximale opbouwhoogte van 4 a 5 cm kunnen worden gelegd. 

Alvast bedankt voor de reacties.

Wout

P.S. Stefan, ik heb je hiervoor reeds een pm gestuurd maar het lijk mij interessant om ook anderen eventueel hierover hun mening te laten uiten. 

 

Reacties

afbeelding van D I Y
Lid vanaf: 12/08/2013
9275 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Voordeel is dat het sneller reageert.

Nadeel is dat het sneller reageert.

 

Tijdens de momenten dat je bvb sanitair warm water afneemt (of de boiler opwarmt) gaat de verwarming in ondergeschikte modus. Dat betekent dat de geringe massa afkoelt en minder biffervermogen heeft. Daarna pikt het natuurlijk sneller weer op (gelukkig maar), maar je krijgt op die momenten dus meer schommeling van de temperatuur, wat een beetje aan comfort inboet. Gelukkig is de vloer niet de enige massa in huis.

Aan bovenstaande uitspraken kunnen geen rechten ontleend worden.blum
Regio: Roeselare-Kortrijk

afbeelding van art
Lid vanaf: 13/05/2009
1115 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Bij droge systemen wordt dit deels gecompenseerd door in te spelen op de samenstelling en de nodige componenten voor de opbouw.