Keuze verwarming obv EPB verslag

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van GVDB
Lid vanaf: 03/07/2012
3 berichten

Hey,

Dit jaar starten we met onze nieuwbouw en verleden week hebben we ons eerste EPB verslag in de bus gekregen --> E67 & K38 wat ik eigenlijk nogal aan de hoge kant vind!
In de berekening is 10 cm PUR in de muren voorzien, platdak 12 cm PUR, vloer 10 cm gespoten PUR en 1e verdiep 7 cm in de vloer.
Verder nog systeem D.
Totale raamoppvervlakte is 50 m².  
Nu de muurisolatie zou ik al willen opkrikken naar 14 cm en het platdak zou ik naar 18 cm foamglas willen brengen, verder ook 3-dubbel glas.
Wat de verwarming betreft staan er in het verslag een aantal opties om het E-peil te doen zakken waardonder de keuze voor verwarming.
We hebben het namelijk moeilijk om onze keuze te maken tussen aardgas ofwel WP lucht/water en dit in combinatie met FV cellen en vloerverwarming.
Met de WP daalt ons E-peil voldoende om de norm te halen maar ik ben niet helemaal te vinden voor WP's.

Wat zouden jullie doen?
Groeten,

Geert

Reacties

afbeelding van Mario_
Lid vanaf: 19/12/2014
10350 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

isolatie op het verdiep hoeft niet.

Rest van de isolatie idd opkrikken. Plat dak zou ik toch verdubbelen, muren sterk verbeteren, 3V glas.

Blowerdoor-test doen (aandacht besteden aan luchtdicht bouwen).

50m² glas is toch heel wat, hopelijk geen partij aan de zuidkant ?

Ik zou nog steeds opteren voor een gascondensatieketel.

 

afbeelding van de mario
Lid vanaf: 30/08/2008
4734 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Isolatie dermate opkrikken zodat je met een wp toekomt waar het prijsverschil met je gasketeltje zeer klein geworden is.

Een degelijke, kleine warmtepomp hoeft niet perse duurder te zijn dan ewn deftig keteltje.
Als de investering nagenoeg dezelfde is, je e peil lager komt te liggen en je stookkosten dalen, wat zou je dan nog tegen wp kunnen hebben?

Verder: als jouw gevoel je zegt gas te kiezen, en je hebt het niet voor warmtepompen, kies dan een keteltje.

Echt waar, kies niet voor een warmtepomp omdat het moet, als je er de voordelen niet van inziet heeft het immers geen zin...

afbeelding van Griet en Stefan
Lid vanaf: 03/08/2007
776 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Inderdaad,  eerst isolatie niveau opkrikken.  k38 is niet al te goed.  Tracht onder k30 te gaan.  Vloerverwarming is goede keuze.

Gasketel of wp icm pv.  Ik zou voor gasketel gaan.  Is goedkoper.  De meerkost van pv+wp zou ik ook in isolatie steken.  Zodat je zelfs k25 haalt.  Het komt er op neer om de investering in technieken te beperken en investering in isolatie te verhogen.  Techniek kan nog altijd achteraf, denk maar aan pv.  Kies nu voor gas en na 15j kan je die ketel nog altijd vervangebn door een wp.

Ik vind ook de elektriciteitsmarkt niet gunstig voor wp en pv, denk maar aan hogeren prijzen, turteltaks en netvergoeding voor pv.  Dat laatste is bij ons al na enkele maanden fors duurder geworden..  Gas daarentegen wordt nog steeds goedkoper.  

50m2 glas is vrij veel.  Probeer daar ook in te snoeien.  Ook gunstig op je kpeil en bovendien ook gunstig voor je bouwbudget. Voor bvb een 200m2 huis zou 30m2 glas zeker voldoende moeten zijn.  Wij hebben trouwens 25m2 en neen zitten niet in het donker.  Glas is een serieuze verliespost en teveel ervan wordt afgestraft in uw hoge epb waarden.

afbeelding van GVDB
Lid vanaf: 03/07/2012
3 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

@iedereen al bedankt voor de info! Ondertussen heb ik vandaag een paar simulaties gemaakt op de bouw energie website wat toch wel interessant was.

De gasketel en balansventilatie zijn momenteel voorzien in de kelder welke niet binnen het beschermde volume valt, is er geen mogelijkheid om hier toch de strafpunten op e-peil te ontlopen? Gedeelte kelder isoleren?

ivm de 50m2 raam, de grootste glaspartij staat NW gericht, de andere ramen tss Z-NW. Risico op oververhitting is 3249, wat me wel ok lijkt. Totale opp woninig is 235m2. 

Verder zullen we ook kiezen voor Schüco ramen met 3V glas dit heeft ook al een impact op EPB.

Wat de luchtdichtheid betreft staat er in het verslag 4m3/hm2, dit is toch een standaard waarde niet? Als ik een lluchtdichtheidstest zou laten uitvoeren hoeveel e-peil punten kunnen er dan gemiddeld nog afgaan?

Groeten,

Geert

 

afbeelding van de mario
Lid vanaf: 30/08/2008
4734 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Luchtdichtheid van 4 is geen standaard waarde (12) en vraagt dus een blowerdoor.
Wat een goede zaak is.

Verder kan ik je zeggen: als jij je isolatieniveau kan opkrikken naar k20-k25 dan is een l/w warmtepomp niet duurdee dan een gasketel.

Of je der pv bijneemt heeft helemaal niets te maken met die warmtepomp. Das dan ook eerder te zien als een belegging ipv een 'noodzakelijke techniek'.

Met een beetje geluk stoppen de nederlanders volgend jaar met de levering van hun gas aan ons landje Wink tis dan ook altijd een gokje uiteraard.
Maar als de elektriciteit 3x duurder is op dag, 2,6-2,7 op dag/nacht combi, en de prijs stijgt een heel stuk, waardoor fsctor 3 aan bod komt...wat is er dan nadelig aan een unitje met spf 4 die nagenoeg hetzelfde kost dan je gaspruttelaartje?

afbeelding van tjay
Lid vanaf: 21/06/2011
10977 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

mario, je hebt het dan over een lucht-water warmtepomp, of een lucht-lucht?

afbeelding van K.B.
Lid vanaf: 19/02/2009
11832 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

 

Waarom zouden de nederlanders stoppen met gas leveren ??  Of gaan ze de gas op de trading markt nog van ergens anders goedkoper gaan halen ...    Er is gewoon een gasoverschot wat zijn oorzaak vindt in het stillleggen van alle gasgestookte electriciteitscentrales ...

Ook de aardolieprijs is vandaag zeer gunstig ... en stookolie is terug de goedkoopste energie op gebied van aankoop ...

De elektriciteitsprijs is ondanks de vrije markt steeds de hoogte in gegaan ...

Het enige voordeel aan een wp lijkt mij dan ook nog de   "epb waardereing" te zijn ...

Toen wij in 2008 voor onze nieuwbouw resuluut voor stookolie kozen verklaarde iedereen ons gek ...   neen ... alles wat met de intercommunales / netbeheerders / ... te maken heeft probeer ik te vermijden ...

De huidige aardolieprijs is gewoon het antwoord van het "oosten" op onze drift om alles elektrisch te maken ... met de WP en de elektrische auto op kop ...  Een hybride ... dat kunnen ze nog pruimen maar een auto die we opladen via het netsnoer ... die zullen ze proberen afhouden ...

k.b.

afbeelding van de mario
Lid vanaf: 30/08/2008
4734 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Kb ik ben maar wat aan het pesten.

Nu wel niet overdrijven aub...ik denk niet dat de actuele mazoutprijs toe te kennen is aan onze drang om elektrisch te stoken.
Allesbehalve, ik denk dat daarom de markt veel te complex is om wij te begrijpen.

Denk dat je al meer kan zeggen dat de zachte winter een grotere oorzaak is dan ons elektrisch stoken...

Verder is het niet dat je ook maar in de buurt komt van de kostprijs stoken met een warmtepomp.

Een eindklant die lucht/water met mazout vergelijkt bij nieuwbouw zal ewn duurdere installatie hebben met mazout.
Immers heb je een lucht/water voor grofweg 5000€, ik denk niet dat je mazoutketel, schouw, tank en toebehoren hebt voor diezelfde prijs...

afbeelding van K.B.
Lid vanaf: 19/02/2009
11832 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Oorspronkelijk bericht geplaatst door de mario

...

Verder is het niet dat je ook maar in de buurt komt van de kostprijs stoken met een warmtepomp.

...

 

Die moet je eens verklaren voor mij ...

 

Inderdaad ... het feit van de Belgische warmtepompen heeft geen invloed op de stookolieprijs  ... maar om nu te zeggen dat de " markt" daarvoor te complex is  ...

De olieprijs is volgens mij gewoon een politieke keuze die gemaakt wordt in het midden oosten  ...  en volgens mij is de huidige olieprijs een "passend antwoord" van deze oliegrootmachten op volgende  "uitdagingen"

 - Het reduceren van olieinkomsten van De VS omdat de schalieolie een ontginningkost heeft die 25 % boven de huidige prijs van de ruwe olie ligt.

-  Het bestendigen van een mundiale vloot voertuigen die benzine of diesel gebruiken als brandstof ...

-  De "groene" gedachte in de westerse wereld maakt olie alleen intressant als er een prijsvoordeel is tegenover bvb gas ( dat toch wel een verbranding heeft met minder neveneffecten)

Olie is echt niet zo kostbaar hoor in het midden oosten  ... dat komt daar bij wijze van spreken uit de kraan als hier water ...

 

Aansluitend hierop nog de melding  aangaande deze :

http://www.standaard.be/cnt/dmf20150504_01662541

Zal niet simpel zijn aan de huidige  "vatprijs" ...    

 

De milde winters ( en het feit dat nagenoeg alle gasgestookte elek centrales stilliggen) hebben wel tot gevolg dat er een overaanbod is aan aardgas ... men geraakt het dus niet meer kwijt aan de via de pijpleidingen verbonden afnemers ...

In Zeebrugge vertrekken vandaag dan ook dagelijks meerdere vrachtwagens vloeibaar gas richting alle hoeken van europa ...

 

k.b.

afbeelding van de mario
Lid vanaf: 30/08/2008
4734 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Is eenvoudig te verklaren...

Neem nu de goedkope prijs van 55cent dezer dagen aan een systeemrendement van 95% = 0,05789€/kWh

Dat wil zeggen dat aan 55cent de liter en een seizoensrendement van 4,2 de elekprijs nog mag stijgen naar 0,24€ per kWh.

Aan 80cent de liter mag de elektriciteit nog stijgen naar 0,35€ per kWh om gelijk te draaien met mazout.

Das dan:
1. Nog geen rekening gehouden met dagtarief
2. Een totaal systerendement van 95% bij mazout zou ik nog wel eens willen zien (over een geheel seizoen incl opstart, pompen, sturing, ... En niet enkel rendement bij vollast)
3. De marginale milieuimpact

De elekprijs zou dus nog een heel stuk omhoog moeten gaan om even slecht te gaan draaien dan met mazout...en als je dan toch gaat kijken, vergelijk dan ook de TVT even mee, vermits je mazoutinstallatie bij nieuwbouw duurder zal zijn dan je l/w warmtepomp.

afbeelding van K.B.
Lid vanaf: 19/02/2009
11832 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

 

En wat zijn volgens u dan de cijfers die vandaag moeten aangewend worden ?

De officiele stookolieprijs is vandaag ongeveer  0.3622   euro/liter ... dit resulteert dan in het feit dat je als klant ongeveer  0.35 euro/l zal betalen  ..

Als je dan weet dat er 10.64 kwh energie zit 1 liter stookolie zit en we rekenen even met de door u aangehaalde 95 % dan komen we aan een kost van    0.035 euro/kwh  

Voor een wp met uw  aangehaalde systeemrendement  van 4.2 komt dit bij een huidige aanschaffingsprijs van 0.22 euro /kwh neer op een kostprijs van   0.052 euro/kw  ...

Als ik op de V-test even kijk dan kost gas vandaag 0.046 euro/kwh bij een afname van 10.000 kwh jaarlijks in mijn postcodegebied ...

 

Maar ik ben de eerste om te zeggen dat het een "momentopname" is en dat de stookolie een jaar geleden wel een totaal ander prijskaartje had ... (meer dan het dubbele van vandaag)

 

En dat hele rendementenverhaal  ... laat mij toch vermelden dat iedere sector daar een beetje goochelt en men bvb bij wp al eens vlug over de bereiding van het sanitair ww heengaat ... bovendien wordt in de "kostprijsvergelijking" van een wp versus een ketel nooit gerekend met een wp met hetzelfde vermogen als deze stookinstallatie  ..   ( men gaat steeds rekenen met wp van enkele kw)

 

Ook "geluidsoverlast" komt nergens aan bod  ... maar ik stel toch vast dat iedereen zijn  Wp maar al te graag in de ( drie meter) bouwvrije zone neerpoot aan een "eigen muur" zonder ramen met de fan naar de buur toe gericht ... Wat de buur daar van vindt ??  Alles is volgens de norm mijnheer ...

k.b.

 

 

afbeelding van de mario
Lid vanaf: 30/08/2008
4734 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Bij nieuwbouw zit je in 9/10 van de gevallen met <8kW toestellen. Kmoet de eerste brander nog bij klanten zien die zo klein is.
Dusja uiteraard wordt er klein met groot vergeleken, er is immers geen ander alternatief.

Ik spreek over een effectief seizoensrendement. In de boekjes ga je van wpen mooiere cijfers terugvinden, ik spreek over effectief gemeten cijfers. Kan ik perfect voorleggen voor een heel stookseizoen inclusief pompen, standbyverliezen en dergelijke.

En tis net gans die reutemeteut die bij gasketeltjes en mazoutstoven wel vergeten wordt. Rendementen op vollast zijn altijd zeer mooi uiteraard...

Vergeet je even niet mee te nemen dat je met grofweg 60% nachttarief draaiuren zit?

Allee even opgezocht op mazoutprijzen: vandaag 0,3901€/l ofte 0,0386€/kWh.

Mijn contract is electrabel fixonline. Dat staat nu inclusief allerhande toeslagen per kWh op:
Dag 25,34cent/kWh
Dal 14,19cent/kWh

60/40 dag/nacht is gemiddeld 18,6cent/kWh.

Een gemiddeld seizoensrendement van 4,2 geeft dus een prijs van 0,044€ per opgewekte kWh.

Ga jij dus een mazoutprijs betalen van 45cent dan draai je kifkif met mijn lucht/waters. Daar waar we bij mazout rekenenet theoretisch rendement en bij de wp met effectief.
En nogmaals: je vergeet dan dat je mazoutinstallatie een heel stuj duurder is dan de warmtepomp.

En bij mijn weten is de berekening hier toch altijd omgekeerd geweest: de installatie die het duurst is moet zich verantwoorden.

Dus: simuleer aub even de TVT van je duurdere mazoutbrander.

afbeelding van K.B.
Lid vanaf: 19/02/2009
11832 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

 

Het is gewoon een keuze  ... en we kunnen een berekening maken voor vandaag , één voor gisteren en één voor alle tijdstippen uit het verleden ...

Maar de energieprijzen zullen ongetwijfeld steeds een speculatief karakter blijven hebben het ene jaar zal het voordeel vaar A zijn ... het andere jaar voor B ... misschien 10 jaar aan één stuk dezelfde en dan 10 jaar de andere ... niemand kan dit zeggen ...

Ook de manier waarop onze overheden in de toekomst allerlei kosten zullen financieren zal onze energierekening bepalen ...   de verschuiving tussen de verschillende energievormen noopt misschien tot bijkomende heffingen ... de toename van de pV heeft misschien tot gevolg dat de netbeheerders wat meer van de kosten zullen indekken via netvergoedingen op gas ... wie zal het zeggen ???

 

k.b.