K29 Nieuwbouw, vloerverwarming, toch koudegevoel aan de benen
Hallo allemaal,
sinds een 3-tal maand wonen wij in onze nieuwbouwwoning. Enkele mogelijke relevante gegevens van deze woning in deze:
- vrijstaande perfecte kubus met plat dak
- supergeïsoleerd: spouw 16 cm, dak 20 cm, vloer 14 cm,...
- verwarming via lucht/water warmtepomp en vloerverwarming op benedenverdieping en badkamer op verdieping
De thermostaat staat ingesteld op 21,5 graden deze temperatuur is er dan ook constant. Boven hebben we geen verwarming en is het altijd 18à19 graden. In ons huis is het dus niet koud, het is gewoon goed warm, dus op zich geen probleem.
MAAR...wij ervaren een onaangenaam koudegevoel/tochtgevoel aaan onze voeten/enkels en soms ook dijbenen, vooral als we stilzitten of liggen.
Het eerste waar je dan aan denkt is dat er ergens tocht binnenkomt maar dat lijkt niet het geval te zijn. De Blowerdoortest is reeds uitgevoerd en was heel goed. Alle punten van waar er eventueel 'tocht' zou kunnen komen werden gecheckt. Je kunt het ook niet echt tocht noemen, het is niet dat er echt een 'wind' is. Maar dus wel dat frisse gevoel aan voeten/enkels/knieholtes.
Aan het bovenlichaam voelen we nooit iets. Ook niet als we ons bovenlichaam brengen op de hoogte waar de voeten meestal zijn. Kortom: het is alsof enkel de delen van het lichaam vanaf de knieën tot de voeten vatbaar zijn voor wat het dan ook is. Ook is het zo dat ik (man) er veel meer last van heb dan mijn partner (vrouw). Normaal is het omgekeerd als het over warmte/koude gaat
Onze vloer is ook niet bepaald 'warm' (in vergelijking met andere woningen waar ik al geweest ben met vloerverwarming). Volgens de architect komt dat omdat ons huis zodanig goed geïsoleerd is, dat de vloerverwarming minder dan gemiddeld moet werken om de ingestelde warmte te behalen. Op bovenstaand probleem heeft hij na lang zoeken ook geen antwoord.
Misschien is er iemand die het probleem herkent en er hopelijk ook een oplossing voor heeft? Voor ons is het wel een anticlimax: ons huis is noodgedwongen heel energiezuinig gebouwd (stond in de voorschriften) en dat kost ook allemaal geld, en dan hebben we TOCH nog dit probleem. Iemand, hopelijk?
alvast bedankt voor eventuele hulp.
beste groeten
Dries
Anderen bekeken ook
Reacties
uitleg archi volg ik
maar hoe loop je rondt, op blote voeten of kousen?
luchtvochtigheid meten?
deze zal nu waarschijnlijk (te) laag zijn door lage buitentemp en ventilatie D
is één van de nadelen
bevochtiger plaatsen, schaal met water ?
maar ik ken verband niet
Kijk je deuren onderaan eens na. Die tochtborstels worden tijdens een blowerdoortest al eens extreem sluitend afgeregeld en erna terug gezet.
Is de bovenverdieping fysiek afgesloten van de benedenverdieping (hall met deur ofzo)?
Ik heb hier ook last van in mijn huis, maar bij mij ontbreekt er nog een vide-raam en een deur die de traphall van de living afsluit. Mij is steeds gezegd dat dit door het temperatuurverschil boven/beneden komt (is zoals bij jou: 21,5° beneden vs 19° slks). Luchtstromingen dus.
Ik hoop dus dat dit opgelost zal zijn eens die deur en dat raam er is.
Onze vloer is ook niet bepaald 'warm' (in vergelijking met andere woningen waar ik al geweest ben met vloerverwarming). Volgens de architect komt dat omdat ons huis zodanig goed geïsoleerd is, dat de vloerverwarming minder dan gemiddeld moet werken om de ingestelde warmte te behalen.
Klopt. Wees blij. Dit betekend minder stookkosten.
Heb je dit 'tochtgevoel' aan de hand in een lokaal met een groot raam? 2 of 3 dubbel glas?
Je muren gaan een 21 graden zijn. Maar je glas kan 18 a 19 graden zijn. Dit (ook al kleine) temperatuursverschil kan een luchtstroom teweeg brengen. En hoe groter het raam, hoe groter de luchtstroom.
Zelfde effect als de onverwarmde ruimtes op het verdiep die een paar graden kouder zijn. Als je er geen deur in hebt kan het zijn dat de lucht begint te circuleren. Koude lucht daalt, warme stijgt. Dus luchtstroom. En die kan je voelen. Mocht het dit zijn moet dit opgelost worden door enkele elektrische vuurtjes op het verdiep te zetten (bij wijze van test). Het verdiep op dezelfde temperatuur brengen als de gelijkvloers. De luchtstroom moet dan stoppen.
Als er effectief een luchtstroom is dan moet je dit kunnen zien. Veertje of een ander zeer licht voorwerp ophangen op de plaats waar je de luchtstroom waarneemt. Zelf natuurlijk wel stil blijven zitten. Heel stil. Als dat veertje nog beweegt dan is het bewezen dat er een luchtstroom is. En dan kan je gaan zoeken waar die zich manifesteerd. Rookstaafjes kunnen hier ook voor dienen.
En nog een stomme vraag; de zomerbypass van de ventilatie staat toch af?
En nog een stomme vraag; de zomerbypass van de ventilatie staat toch af?
Dat lijkt mij nu net een slimme vraag !
vochtigheid is zeker een belangrijke factor..
Gezondheid
Een te droge lucht binnenshuis kan heel wat gezondheidskwaaltjes en ongemakken veroorzaken:
- Koudegevoel bij een normale warmte
- Uitgedroogde of geïrriteerde slijmvliezen in de neus- en keelholte
- Prikkelende keel
- Droge hoest
- Droge, schilferige huid
- Gebarsten lippen
- Droge, branderige ogen
- Irriterende contactlenzen
- Geïrriteerde luchtwegen
- Verhoogde kans op infecties
- Verminderde weerstand
- Hoofdpijn
- Vermoeidheid
- Concentratieproblemen
Grote raampartijen geven altijd een koudegevoel ten gevolge van de zogenaamde 'koudeval'. Zelfs het best isolerende raam heeft maar de isolatiewaarde van een amper geïsoleerde muur, logisch dus.
Precies omwille van de koudeval worden ter hoogte van hoge ramen bij vloerverwarming de kringen net dichter bij elkaar gelegd. Dat is een manier om die koudeval te breken. Of dikke overgordijnen tot op de grond.
Aan bovenstaande uitspraken kunnen geen rechten ontleend worden.