• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

K29 Nieuwbouw, vloerverwarming, toch koudegevoel aan de benen

clubje

Nieuw Lid
Lid geworden
17 nov 2017
Berichten
37
Waarderingsscore
0
Punten
6
Hallo allemaal,

sinds een 3-tal maand wonen wij in onze nieuwbouwwoning. Enkele mogelijke relevante gegevens van deze woning in deze:

- vrijstaande perfecte kubus met plat dak

- supergeïsoleerd: spouw 16 cm, dak 20 cm, vloer 14 cm,...

- verwarming via lucht/water warmtepomp en vloerverwarming op benedenverdieping en badkamer op verdieping

De thermostaat staat ingesteld op 21,5 graden deze temperatuur is er dan ook constant. Boven hebben we geen verwarming en is het altijd 18à19 graden. In ons huis is het dus niet koud, het is gewoon goed warm, dus op zich geen probleem.

MAAR...wij ervaren een onaangenaam koudegevoel/tochtgevoel aaan onze voeten/enkels en soms ook dijbenen, vooral als we stilzitten of liggen.

Het eerste waar je dan aan denkt is dat er ergens tocht binnenkomt maar dat lijkt niet het geval te zijn. De Blowerdoortest is reeds uitgevoerd en was heel goed. Alle punten van waar er eventueel 'tocht' zou kunnen komen werden gecheckt. Je kunt het ook niet echt tocht noemen, het is niet dat er echt een 'wind' is. Maar dus wel dat frisse gevoel aan voeten/enkels/knieholtes.

Aan het bovenlichaam voelen we nooit iets. Ook niet als we ons bovenlichaam brengen op de hoogte waar de voeten meestal zijn. Kortom: het is alsof enkel de delen van het lichaam vanaf de knieën tot de voeten  vatbaar zijn voor wat het dan ook is. Ook is het zo dat ik (man) er veel meer last van heb dan mijn partner (vrouw). Normaal is het omgekeerd als het over warmte/koude gaat :)

Onze vloer is ook niet bepaald 'warm' (in vergelijking met andere woningen waar ik al geweest ben met vloerverwarming). Volgens de architect komt dat omdat ons huis zodanig goed geïsoleerd is, dat de vloerverwarming minder dan gemiddeld moet werken om de ingestelde warmte te behalen. Op bovenstaand probleem heeft hij na lang zoeken ook geen antwoord.

Misschien is er iemand die het probleem herkent en er hopelijk ook een oplossing voor heeft? Voor ons is het wel een anticlimax: ons huis is noodgedwongen heel energiezuinig gebouwd (stond in de voorschriften) en dat kost ook allemaal geld, en dan hebben we TOCH nog dit probleem. Iemand, hopelijk?

alvast bedankt voor eventuele hulp.

 

beste groeten

Dries
 
V

Verwijderd lid 178789

Guest
Hoe of met welk systeem word er geventileerd ?
 

clubje

Nieuw Lid
Lid geworden
17 nov 2017
Berichten
37
Waarderingsscore
0
Punten
6
Er wordt geventileerd met een systeem D met warmterecuperatie.

Het systeem werd al uitgebalanceerd en gecontroleerd. We hebben het ook al eens enkele dagen uitgezet. Verandert niets aan de situatie...
 

stefan

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
10 mrt 2006
Berichten
29.875
Waarderingsscore
2.449
Punten
113
uitleg archi volg ik

maar hoe loop je rondt, op blote voeten of kousen?

 
 

clubje

Nieuw Lid
Lid geworden
17 nov 2017
Berichten
37
Waarderingsscore
0
Punten
6
Ik meestal op kousen én pantoffels. Dat neemt het gevoel niet weg. Het gevoel is er ook bijvoorbeeld als ik in de zetel lig. Met of zonder kousen. Zelfs tot onder het dekentje.

Ik las op internet ook al iets over luchtvochtigheid...?
 

stefan

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
10 mrt 2006
Berichten
29.875
Waarderingsscore
2.449
Punten
113
luchtvochtigheid meten?

deze zal nu waarschijnlijk (te) laag zijn door lage buitentemp en ventilatie D

is één van de nadelen

bevochtiger plaatsen, schaal met water ?

maar ik ken verband niet
 

m1chaelm

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
24 aug 2010
Berichten
2.374
Waarderingsscore
253
Punten
83
Kijk je deuren onderaan eens na. Die tochtborstels worden tijdens een blowerdoortest al eens extreem sluitend afgeregeld en erna terug gezet.
 

brilsmurf613

Nieuw Lid
Lid geworden
9 sep 2014
Berichten
81
Waarderingsscore
2
Punten
8
Is de bovenverdieping fysiek afgesloten van de benedenverdieping (hall met deur ofzo)?

Ik heb hier ook last van in mijn huis, maar bij mij ontbreekt er nog een vide-raam en een deur die de traphall van de living afsluit.  Mij is steeds gezegd dat dit door het temperatuurverschil boven/beneden komt (is zoals bij jou: 21,5° beneden vs 19° slks). Luchtstromingen dus.

Ik hoop dus dat dit opgelost zal zijn eens die deur en dat raam er is.
 

clubje

Nieuw Lid
Lid geworden
17 nov 2017
Berichten
37
Waarderingsscore
0
Punten
6
Nee, onze bovenverdieping was vanaf dag 1 afgesloten tegenover benedenverdieping...

 

Het allervreemdste vind ik dus dat ik dit gevoel heb bij voeten/onderbenen en nooit op mijn bovenlichaam, OOK niet als ik mijn bovenlichaam ter hoogte van mijn voeten houdt (als ik bv in de zetel lig, dan liggen voeten en bovenlichaam even hoog maar voel ik het toch enkel aan de benen). Het is dus alsof enkel mijn benen gevoelig zijn voor "iets".
 
Lid geworden
23 okt 2015
Berichten
563
Waarderingsscore
9
Punten
18
Onze vloer is ook niet bepaald 'warm' (in vergelijking met andere woningen waar ik al geweest ben met vloerverwarming). Volgens de architect komt dat omdat ons huis zodanig goed geïsoleerd is, dat de vloerverwarming minder dan gemiddeld moet werken om de ingestelde warmte te behalen. 

Klopt. Wees blij. Dit betekend minder stookkosten.

 

Heb je dit 'tochtgevoel' aan de hand in een lokaal met een groot raam? 2 of 3 dubbel glas?

Je muren gaan een 21 graden zijn. Maar je glas kan 18 a 19 graden zijn. Dit (ook al kleine) temperatuursverschil kan een luchtstroom teweeg brengen. En hoe groter het raam, hoe groter de luchtstroom.

Zelfde effect als de onverwarmde ruimtes op het verdiep die een paar graden kouder zijn. Als je er geen deur in hebt kan het zijn dat de lucht begint te circuleren. Koude lucht daalt, warme stijgt. Dus luchtstroom. En die kan je voelen. Mocht het dit zijn moet dit opgelost worden door enkele elektrische vuurtjes op het verdiep te zetten (bij wijze van test). Het verdiep op dezelfde temperatuur brengen als de gelijkvloers. De luchtstroom moet dan stoppen.

Als er effectief een luchtstroom is dan moet je dit kunnen zien. Veertje of een ander zeer licht voorwerp ophangen op de plaats waar je de luchtstroom waarneemt. Zelf natuurlijk wel stil blijven zitten. Heel stil. Als dat veertje nog beweegt dan is het bewezen dat er een luchtstroom is. En dan kan je gaan zoeken waar die zich manifesteerd. Rookstaafjes kunnen hier ook voor dienen.

 

En nog een stomme vraag; de zomerbypass van de ventilatie staat toch af?
 
V

Verwijderd lid 178789

Guest
En nog een stomme vraag; de zomerbypass van de ventilatie staat toch af?

Dat lijkt mij nu net een slimme vraag
good.gif
 ! 
 

clubje

Nieuw Lid
Lid geworden
17 nov 2017
Berichten
37
Waarderingsscore
0
Punten
6
Dit koudegevoel hebben we inderdaad enkel in de leefruimte, met grote raampartijen. Maar wij zijn toch niet de enige persoon met grote raampartijen? En toch heb ik dit nooit eerder ervaren en ken ik niemand met dit fenomeen.

Met rookstaafjes luchtstromen detecteren gaan we zeker eens doen, maar dan nog: wat valt eraan te doen?

Moest er toch een tochtlek zijn (maar is er volgens mij echt niet) dan had de Blowerdoortest dit wel blootgelegd, allicht?

Wat betreft de zomerbypass: ik heb zelfs moeten googlen wat het is! Maar ik vraag het eens na. Maar zoals ik zei: hebben ventilatie al eens enkele dagen uitgezet en dit veranderde niets aan de situatie.

Bedankt alvast voor de feedback
 

jonasv

Lid
Lid geworden
4 jun 2014
Berichten
780
Waarderingsscore
10
Punten
18
vochtigheid is zeker een belangrijke factor..

 

Gezondheid
Een te droge lucht binnenshuis kan heel wat gezondheidskwaaltjes en ongemakken veroorzaken:

- Koudegevoel bij een normale warmte 
- Uitgedroogde of geïrriteerde slijmvliezen in de neus- en keelholte 
- Prikkelende keel
- Droge hoest
- Droge, schilferige huid
- Gebarsten lippen
- Droge, branderige ogen
- Irriterende contactlenzen
- Geïrriteerde luchtwegen 
- Verhoogde kans op infecties
- Verminderde weerstand
- Hoofdpijn
- Vermoeidheid
- Concentratieproblemen
 

ebe

Gewaardeerd lid
Lid geworden
11 jan 2015
Berichten
772
Waarderingsscore
257
Punten
63
Grote raampartijen geven altijd een koudegevoel ten gevolge van de zogenaamde 'koudeval'. Zelfs het best isolerende raam heeft maar de isolatiewaarde van een amper geïsoleerde muur, logisch dus. 

https://nl.wikipedia.org/wiki/Koudeval
 

clubje

Nieuw Lid
Lid geworden
17 nov 2017
Berichten
37
Waarderingsscore
0
Punten
6
Bedankt voor je feedback. Ondanks wekenlang zoeken op het internet was ik het begrip "koudeval" nog niet tegengekomen terwijl het perfect overeenkomt met ons gevoel.

als ik het goed heb is dit iets wat altijd 'kan' voorkomen, en dus geen bouwfout inhoudt. Ook al is alles perfect geplaatst, dan nog kan het voorkomen? Toch wel vreemd dan dat wij hier last van hebben en mijn buur die quasi hetzelfde gebouw gezet heeft met nog meer raam, niet?

Wij waren van plan om eventueel een pelletkachel te plaatsen langs de muur tegenover de grote raampartijen, maar als ik het goed heb maak je het hiermee alleen maar erger?

Wat kan ik er dan aan doen? De enige twee zaken die ik tegenkom als mogelijk oplossing zijn:

- verwarming onder het raam plaatsen, maar dat is geen optie want we zitten met vloerverwarming

- dikke gordijnen hangen. Maar er hangen al gordijnen...weliswaar geen dikke. Je plaatst natuurlijk ook geen raampartijen om dan altijd de gordijnen dicht te doen...

Heel ontgoochelend, want we zitten met het duurste glas dat er op dat moment was (driedubbel vierseizoensglas).

Ik kan hier echt niet mee leven, na al die investeringen en de inspanning om duurzaam te bouwen :(
 

D I Y

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
12 aug 2013
Berichten
15.987
Waarderingsscore
4.875
Punten
113
Precies omwille van de koudeval worden ter hoogte van  hoge ramen bij vloerverwarming de kringen net dichter bij elkaar gelegd. Dat is een manier om die koudeval te breken. Of dikke overgordijnen tot op de grond.
 

clubje

Nieuw Lid
Lid geworden
17 nov 2017
Berichten
37
Waarderingsscore
0
Punten
6
Dikke gordijnen hangen is voor mij geen oplossing. Grote raampartijen zijn bedoeld om contact te hebben met buiten, niet om constant gordijnen voor te hangen...

De vloerverwarmingskringen dichter bij elkaar, daar is het nu wat laat voor...

Is een architect aansprakelijk voor een dergelijke 'fout'? Ik huiver bij de gedachte dat we in een dergelijke procedure gaan terecht komen :(
 

Mario_

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
19 dec 2014
Berichten
20.079
Waarderingsscore
6.647
Punten
113
clubje zei:
 

Is een architect aansprakelijk voor een dergelijke 'fout'? Ik huiver bij de gedachte dat we in een dergelijke procedure gaan terecht komen :(

Tja, zoals je zelf al inziet, wat is 'fout' ?  Daar stopt het eigenlijk al, want is dat een 'fout' ?

Architect is aansprakelijk voor de stabiliteit.

Als je grote ramen wil, zijn daar ook keerzijdes aan. Dit zijn toch keuzes die je zelf maakt.  Koudeval is 1, maar je hebt overhitting, slechtere isolatieschil, kost, ....

 

 
 

clubje

Nieuw Lid
Lid geworden
17 nov 2017
Berichten
37
Waarderingsscore
0
Punten
6
Als ik het goed heb, is de vloerverwarmingsbuizen tot tegen het raam (en ook dichter bij elkaar) leggen een mogelijke oplossing. Dat werd niet gedaan.

Er werd ons ook nooit vooraf iets over gezegd. Dat is toch ook de taak van een architect...

Nu goed, ik heb het hem gemeld, afwachten wat zijn reactie is.

 

Nog één iets: er zijn voorzieningen voor een pelletkachel, tegen de muur tegenover het grote raampartij. Kan dit helpen, of zal dit het net verergeren?
 

Mario_

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
19 dec 2014
Berichten
20.079
Waarderingsscore
6.647
Punten
113
Het is geen fout,.... en jij bent bouwheer, niet de architect.

Als je CV laat plaatsen en je merkt dat je te weinig warm water krijgt als alle kranen tegelijk openstaan, dan is dat ook geen fout (tenzij dat specifiek gevraagd is).

Leuk is anders, dat begrijp ik. Maar er zijn ergere dingen dan dat waar je niet mee zou kunnen leven .....
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan