• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Geothermische warmtepomp: welke opstelling?

Radijsje23

Nieuw Lid
Lid geworden
8 jan 2015
Berichten
43
Waarderingsscore
0
Punten
6
Voor onze nieuwbouw zijn we een aantal offertes aan het bekijken voor een geothermische warmtepomp.
Belangrijk om weten is dat we een kangoeroe-woning willen bouwen, waarbij de verwarming van het kangoeroe-gedeelte het liefst apart geregeld moet kunnen worden.
Ik heb vooral offertes voor een Vaillant Flexotherm gekregen, maar zelfs dan zijn er verschillende opstellingen mogelijk blijkbaar.

De vraag is dus: Welk is de beste opstelling?
Opstelling 1: Flexotherm geothermische WP + klein buffervat VWZ MPS 40 + geostor VIH 300 boiler + thermostaten multimatic 700 en VR91 kangoeroe-deel
Opstelling 2: Flexotherm geothermische WP + groot buffervat allstor VPS 300 + geostor VIH 300 boiler + module VR70 + thermostaten multimatic 700 en VR91 kangoeroe-deel

Waarom de ene keer zo'n klein buffervatje en de andere keer een groot? 
De buffervaten zijn ook niet van hetzelfde type

Wat is het verschil?
Waarom gebruikt de ene een regelmodule VR70 en de andere niet?
 

Mario_

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
19 dec 2014
Berichten
20.143
Waarderingsscore
6.697
Punten
113
Bekijk ook eens andere opties. Gasketel of 2 gasketeltjes. Ieder het zijne.
Welk type woning ga je bouwen ? Gaat de temperatuur in beide delen zo verschillend moeten zijn ? Neem aan dat je vvw neemt ?
 
Lid geworden
19 nov 2006
Berichten
485
Waarderingsscore
1
Punten
0
Da gaat volgens mij ne moeilijke worden, lage temperatuurverwarming (vvw waarschijnlijk) en 2 verschillende temperaturen in dezelfde woning met 1 warmtepomp... Ik denk dat het idee van 2 verschillende warmtebronnen dan wenselijker is zoals Mario aangeeft... Ikzelf zou inieder geval geen van de 2 voorstellen/opstellingen doen, maar gewoon een simpel doorstromer gasketeltje of eventueel met boiler, dat is volgens mij momenteel nog het meest ecologische en goedkoopste op het einde van de rit, maar ach dat is mijn mening...
 

Radijsje23

Nieuw Lid
Lid geworden
8 jan 2015
Berichten
43
Waarderingsscore
0
Punten
6
Het is idd de bedoeling om overal vvw te leggen. Het kangoeroe gedeelte is wel niet zo groot (ik schat maar 1/5 van de totale oppervlakte), maar heeft bv. wel een eigen badkamer.

Bij de gasketel wringt het schoentje.
Met een gasketel halen we om de één of andere reden nog maar moeilijk de EPB-norm.
Onze EPB-verslaggever dringt er daarom op aan om geen gasketel te installeren en waarschijnlijk al helemaal geen 2 gasketels.
Tja, je doet tegenwoordig niet zomaar je goesting meer blijkbaar... ze kiezen wel voor jou. :-(

Om een hogere temperatuur in de zorgwoning te kunnen krijgen, zou er gewerkt worden met 2 pompgroepen en een buffervat.
Hierdoor zou het naar het schijnt wel mogelijk zijn ... maar ik weet dus niet of dit klopt?

Iemand die hier misschien meer vanaf weet?
 
Lid geworden
19 nov 2006
Berichten
485
Waarderingsscore
1
Punten
0
Al die pompgroepen en dergelijke doen je warmtepompvoordeel volgens mij deels teniet... Werk eerst een plan uit om een goede K waarde te bekomen (isolatie) en werk in de praktijk een beetje aan de luchtdichtheid, je zal verder geraken in een laag E-peil dan je denkt... Veel EPB verslaggevers of architecten willen het maar al te makkelijk maken en gaan idd nogal snel verkondigen dat je een WP en 30 PV panelen moet leggen.  Vraag het gewoon om het eens te berekenen met verschillende opties en zet de luchtdichtheid in de EPB software op een realistische waarde ipv waarde 12 ontstentenis, bv op 5 wat gemakkelijk haalbaar is als je een blowerdoortest laat doen en wat aan de luchtdichtheid werkt, dit kan zelfs meer punten opleveren dan een warmtepomp...
 

Radijsje23

Nieuw Lid
Lid geworden
8 jan 2015
Berichten
43
Waarderingsscore
0
Punten
6
Het K-peil is in een eerste EPB-verslag geschat op 32. Ik denk niet dat dit nog (veel) gaat veranderen. Het E-peil daarentegen kan nog wel sterk wijzigen, maar het is dat juist dat ze niet goed communiceren vind ik. Je hebt er het raden naar waar je gaat uitkomen met dat E-peil. Ze zeggen in het eerste verslag gewoon dat je E-peil veel te hoog zit en dat je idd dan best maar een warmtepomp, PV-panelen, enz. installeert. Maar misschien dat we het zo ook wel halen met bv. gasketel, 3 dubbel glas en ventilatie D... ik zal dus nog maar eens navragen of ze het willen herberekenen.

 
 
Lid geworden
19 nov 2006
Berichten
485
Waarderingsscore
1
Punten
0
Ja dat is nu eens een typisch geval wat ik jammer vind, met al de normen tegenwoordig zijn er veel oplossingen om dit te verbeteren maar de communicatie hieromtrent met de bouwheer laat in de meeste gevallen te wensn over... Bij mij zouden ze de EPB verslaggever die je al genoeg betaald om een software in te vullen moeten verplichten om de bouwheer beter mee te betrekken in beslissingen en keuzes te geven om een E of K peil te verbeteren.

Je kan zelf de software ook downloaden en je woning ingeven, dit vraagt wel wat tijd en goesting uiteraard... Mijn EPB verantwoordelijke heeft mij het bestand van de startverklaring meegegeven en deze heb ik zelf gaandeweg aangepast en mee geexperimenteert.... Onderweg kwam ik zelfs nog een fout tegen van de EPB man, bij ventilatie stond ergens tussenin aangevinkt dat de lucht gebruikt werd voor een warmtepomp, ik heb geen warmtepomp... gewijzigd en dit bleek 2 E-peil punten in mijn voordeel. Zo zie je maar dat het soms in de kleine dingen zit...

Veel mensen weten uiteraard niet hoe dit allemaal werkt of wat de bedoeling is van die EPB en spijtig genoeg zijn het die mensen daar dan de dupe van zijn en gaan ze dure technieken aansmeren waar ze soms niets beter mee af zijn.

 

K peil 32, zit je met heel veel glas ofzo? Want dit kan voor een woning uit 2016 wel beter volgens mij... E peil is idd niet altijd voor de hand liggend om te verlagen, het kan simpel,: kom je er niet leg 26 pv panelen ipv 16 maar dat is uiteindelijk niet de bedoeling en aan die extra 10 panelen heb je afhankelijk van de woning soms totaal niets... Je kan eens vragen om samen te zitten met de EPB verslaggever, zeker het proberen waard sucess ;-)
 
Lid geworden
19 nov 2006
Berichten
485
Waarderingsscore
1
Punten
0
Vergeet ook geen zaken in te geven zoals: celit 4D onderdaken (leverde mij -1 E punt en -1 K punt op), doorboringen spouwisolatie met plastic ipv metalen spouwhaken, meetrapport debieten ventilatie, nominaal vermogen van ventilatoren in ventilatie unit staven, retour temp verwarming staven,correcte  luchtdichtheid indien blowerdoor uitgevoerd, juiste horizonhoek pv panelen bepalen, leidinglengtes van bad,douche en aanrecht keuken meten en foto's trekken!, en ik kan er nog veel meer bedenken.

Het zijn al die kleine prutsen bijeen die toch wel resultaat geven hoor...
 

Radijsje23

Nieuw Lid
Lid geworden
8 jan 2015
Berichten
43
Waarderingsscore
0
Punten
6
Met 3-dubbel glas komen we waarschijnlijk nog tot K30, maar veel lager zal het niet meer worden.
Er zijn inderdaad wel wat glaspartijen, maar niet extreem. Het is wel een vrijstaande woning en gewoon traditioneel (geen passief). Volgens de EPB-man is dit zeker geen slechte waarde.

Hoe kan je volgens jou het K-peil nog naar beneden krijgen?
De isolatie in de muren en het platte dak zijn al behoorlijk doorgedreven.
 
Lid geworden
19 nov 2006
Berichten
485
Waarderingsscore
1
Punten
0
Elke situatie is uiteraard anders, orientatie van de raampartijen en dergelijke kunnen ook invloed hebben. Ook de compactheid van de woning bv (veel uitbouwkes,erkers,dakkapellen,etc...).

K30 is zeker niet slecht hoor,hier ook tradiationele open bebouwing en K23, alu dubbel glas, 14cm pir in spouw,20cm pir op plat dakje en 24cm isover in zadeldak in combinatie met celit 4d onderdak... Veel andere factoren spelen hier in mee nog.
 

Radijsje23

Nieuw Lid
Lid geworden
8 jan 2015
Berichten
43
Waarderingsscore
0
Punten
6
Dat is eigenlijk wel straf dat je dan K23 hebt, want de isolatie is hetzelfde als bij ons (muren en plat dak). Bij ons zou het zelfs alu 3-dubbel glas zijn... en dan toch maar K30. Er spelen idd nog andere factoren mee zoals compactheid enz. Dat weet ik, maar soms heb ik het gevoel dat het ook afhangt van welke EPB-man je hebt. Zou niet mogen verschillen, maar mijn buikgevoel zegt dat de praktijk anders is.

Beetje hetzelfde verhaal als bij het EPC... laat er 5 komen en je hebt 5 keer een totaal andere EPC-waarde. Eigenlijk wel erg vind ik.
 
Lid geworden
19 nov 2006
Berichten
485
Waarderingsscore
1
Punten
0
Vraag zeker ook eens naar de inrekening van bouwknopen! Je hebt 3 keuzes, a,b of c. Als dit staat op c wil dit zeggen dat hier niet naar gekeken wordt en je een toeslag van 10 K punten krijgt geloof ik... Optie A is bijna onmogelijk omdat er dan elke bouwknoop uitgerekend moet worden met speciale software, wat bijna geen enkele epb verslaggever kan/wil doen. Als ze wel een beetje moeite willen doen kan je voor type B kiezen, dan wordt er een toeslag van 3 k punten bijgevoegd en als voorwaarde moet je dan wel alle bouwknopen met foto's kunnen staven zodat deze EPB aanvaard zijn... Zo is het bij ons, vermoedelijk is het bij u dus optie C.. Wat de K30 kan verklaren ;-)
 

Radijsje23

Nieuw Lid
Lid geworden
8 jan 2015
Berichten
43
Waarderingsscore
0
Punten
6
Heb het even nagekeken en tot hiertoe hebben ze voor de berekening voor optie B gekozen (en dus niet voor C). Daar kan het dus al niet aan liggen...
Nu begin ik toch wel te twijfelen aan heel die EPB-verslaggeving... ik kan toch niet zelf heel die EPB-berekening opnieuw gaan doen?!
 
Lid geworden
19 nov 2006
Berichten
485
Waarderingsscore
1
Punten
0
Kijk, die EPB software dient ervoor om zo correct mogelijk in te vullen, als de EPB verslaggever dit niet kan/wil en ook niet de tijd wil nemen om dit samen met de bouwheer te bekijken dan is dat simpel voor mij: ik zoek wel een andere... Dat is mijn mening uiteraard en wil niemand aanzetten tot het ontslaan van hun EPB verslaggever :)
 

walter

Zeer Actief lid
Lid geworden
11 mrt 2006
Berichten
5.286
Waarderingsscore
9
Punten
38
Natuurlijk is je isolatie niet "doorgedreven" anders zat je niet met zo een hoog k-peil. En als er veel glas is , moet je natuurlijk nog meer isolatie voorzien. Best een andere vraagstaart voorzien op dat betere k-peil te bekomen. Wel jammer dat je architect je hier niet beter bijstaan. Een warmtepomp 'moeten' nemen omdat je woning slecht geïsoleerd is, is te gek voor woorden.

Ivm warmtepomp: je kan maar een serieuze offerte vragen als je weet wat je nodige vermogen is. Heeft je architect al iemand aangeduid dat te berekenen? Gezien warmtepomp kost evenredig is met nodige vermogens is dat vermogen kennen zeer belangrijk. Dus gezien je nog niet juist weet met hoeveel isolatie je eindigt ben je eigenlijk te snel voor de offertes voor je warmtepomp (iets als een offerte voor een auto maar je weet niet of er 4 of 8 mensen moeten inpassen).

Meerdere temperaturen kan maar het zal de warmste ruimte zijn die ontwerptemperatuur zal bepalen. Maar als je goed isoleert kom je snel tot een regime van zowat even warm in heel erg woning.

Walter
 

walter

Zeer Actief lid
Lid geworden
11 mrt 2006
Berichten
5.286
Waarderingsscore
9
Punten
38
Ivm die thermostaten: op zich is dat allemaal voor niet nodig. Je stuurt de verwarming enkel zuiver op de weersafhankelijk regeling en dan per ruimte bepaal je debiet om de temperatuur ten bepalen en zet je verwarming per kamer aan of uit. En gooi je alle buffervaten buiten en zet je vv rechtstreeks aan vv ( buffer wil alleen zeggen minder rendement). Zo wordt je installatie veel eenvoudig , een kan minder stuk gaan en een pak goedkoper . Alleen iets moeilijk om te installeren en initieel in te regelen.
Walter
 

walter

Zeer Actief lid
Lid geworden
11 mrt 2006
Berichten
5.286
Waarderingsscore
9
Punten
38
Ps: vaillant heeft documenten met een redelijke uitleg van ieder onderdeel. Vind je daar antwoorden op je vragen?

En best nog van andere fabrikanten offertes vragen.... je opties zijn voor zo een grote investering nog te beperkt.
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan