Compacte vloerverwarming systemen

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van geiregjo
Lid vanaf: 20/02/2017
28 berichten

Ik ben momenteel aan het verbouwen en binnenkort gaat de vloer er uit. Momenteel stoken we met een combikachel (pellets & hout). Dit zal nog de komende 10 jaar zo blijven.

Afhankelijk van de situatie zouden we dan eventueel willen overschakelen op vloerverwarming. Omdat ik dan niet gans mijn vloer wil uitbreken ben ik van plan vloerverwarmingsbuizen te voorzien. De kostprijs zou moeten meevallen aangezien ik deze zelf ga plaatsen.

Hoeveel plaats neemt een installatie voor vloerverwarming aan te sturen ongeveer in. De technische ruimte (zie plan) in mijn woning is namelijk beperkt in oppervlakte. Zijn er momenteel oplossing die volledig buiten te installeren zijn? Dan kan ik een grote wachtbuis voorzien die die de warmte naar binnen brengt naar de collectoren. Of is dit idee absurd?

In de wasberging is plaats voorzien voor een boiler / buffervat omdat deze al niet meer in de technische ruimte past. Gas is niet beschikbaar in de straat.

plan.png

Reacties

afbeelding van D I Y
Lid vanaf: 12/08/2013
7107 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

De voeding van een vvw kan natuurlijk ook van een pelletkachel komen. Dat bestaat ook. En werkt volautomatisch (op het aanvullen van de pellets na, al kan zelfs dat vanuit een buitenruimte of 'kolenkelder' met bulk pellets aangevoerd worden)

De vraag is natuurlijk wat de politiek binnen 10 jaar van pelletkachels zal denken...
Intussen wordt toch meer en meer duidelijk dat pellets een oplichterstruukje van de houtindustrie geweest zijn. Voor dit zogeheten recuperatiemateriaal worden nu heelder oerbossen gekapt en over oceanen getransporteerd per boot.

Als er geen gas in de straat ligt, dan ben je natuurlijk al een stuk beperkter.
Bulk propaan is dan een optie (een tank in/onder de tuin) of mazout (idem) maar ook voor beiden is de vraag hoe de politieke kaste tegen deze brandstof zal aankijken binnen 10 jaar.

Dan blijft dus nog de warmtepomp. Maar dan heb je hopelijk een zeer goede isolatie of je zal een industrieel model nodig hebben. Dat geldt eigenlijk altijd met vvw: werkt prima, maar toch vooral bij goede isolatie.
En bij wp geldt ook wel: veel zonnepanelen nodig.

Wat betreft een verwarmingssysteem buiten zetten: dan verlies je heel veel energie natuurlijk.

Wat betreft de ruimte nodig voor een verwarmingssysteem: dat hangt ook af van het type en valt niet zomaar te zeggen. Als er ook nog een expansievat bij moet bvb,... en dan nog wat ruimte om er rond te kunnen en overal bij te kunnen, collectoren, ...
1 tot 1,5m breed, 1,5 tot 2m hoog en 0,5 tot 1m diep zal het toch al snel worden. Hangt ook af van de vorm van de ruimte.

Aan bovenstaande uitspraken kunnen geen rechten ontleend worden.blum