Ventilatie systeem D alleen in slaapkamers en zolder.

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van Tiglet
Lid vanaf: 25/08/2014
51 berichten

Hey,

ik ga binnenkort onze zolder renoveren en dus ook goed isoleren.Ik was aan het kijken naar ventilatie die ik daar eventueel zou kunnen installeren uit vrees voor schimmels na het isoleren.

Nu liggen er onder de zolder 2 slaapkamers en wou ik die natuurlijk mee ventileren. 

Nu vroeg ik mij af of het mogelijk is om dus met een systeem D alleen de slaapkamers te ventileren en de zolder. De badkamers hebben al minimale ventilatie en beneden verdiepen zijn immers niet bereikbaar meer voor de buizen. Ik lees immers dat de aanvoer in de droge ruimtes gebeurt, maar de afvoer in de vochtige. Maar ik wil natuurlijk dat het vocht dat we tijdens het slapen produceren gaat afgevoerd worden.

Ramen open zetten of een systeem C is een mindere optie omdat we naast een vrij drukke baan wonen waar ook wel wat zwaar verkeer passeert motoren met belachelijk luide uitlaten.

Tips of merken/voorbeelden van een oplossing zijn welkom. 

Reacties

afbeelding van MarcMarc
Lid vanaf: 20/10/2012
682 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Systeem D werkt alleen goed met relatief luchtdichte woningen. Is er geen luchtdichting of heb je beneden roosters dan zal een aandeel van de lucht niet via de warmtewisselaar gaan maar rechtstreeks van buiten afgezogen worden. Het nut van de WTW is dan  afgenomen waardoor de energiebesparingen tegenvallen.

CENSUUR is ***

afbeelding van Tiglet
Lid vanaf: 25/08/2014
51 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

De woning is relatief luchtdicht, en beneden zijn geen roosters voorzien. Daar zal de verluchting gebeuren door deuren/ramen open te zetten door de dag. Het is mij vooral op de slaapkamers zelf waar ik mij zorgen om maak omdat snachts een mens wel wat vocht uitademt en we daar niet genoeg ventilatie hebben.

Een systeem C zie ik niet meteen zitten door het geluid en de koude winter lucht die dan in de kamer geblazen zal worden. Heb ook een beetje schrik dat zo een systeem overkill is voor de zolder en de slaapkamers (samen een 100m²).

afbeelding van charel
Lid vanaf: 09/04/2010
12426 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Je hebt absoluut gelijk wat de ventilatie van de slaapkamers betreft en ook met uw keuze voor systeem D!

Maar maak dan geen half werk, daar is die installatie te kostbaar voor, doe het ineens zoals het hoort, moeilijk of niet, je moet er de gehele woning bij betrekken !

afbeelding van Woubeir
Lid vanaf: 16/09/2008
1237 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Tiglet schreef:

... en beneden zijn geen roosters voorzien. Daar zal de verluchting gebeuren door deuren/ramen open te zetten door de dag.

Dus de hele dag lang, 24 op 24 uur, zomer en winter ?

Want gewoon nu en dan is onvoldoende want al 20 minuten na sluiting van het raam is de luchtkwaliteit terug even slecht als er voor.

afbeelding van ken50x
Lid vanaf: 25/06/2014
102 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Luchtkwaliteit slecht...

Dat ganse verplichte ventilatie gedoe trekt op niks. In eerste instantie is het een momentopname die bij de eerste reiniging van de roosters volledig andere waarden zal opleveren en afgekeurd dient te worden. Tenzij mits betaling van enkele honderden euro's het terug goed afgesteld wordt. Zoals ik hier elders ook al schreef moet ik mijn ventilatiesysteem D uitzetten tijdens de winter wegens te droge lucht. Tot 10 % RV. Via een luchtbevochtiger die 30 liter water per 24 uur verdampt kan ik het naar een min of meer aanvaardbare minimumdrempel van 30 % RV brengen. Al hetgeen van water ik erin steek haalt systeem D er lustig uit. 10 % RV betekent droge neus en keel en irriterende ogen.... m.a.w. perfecte luchtkwaliteit..... Zoals van zoveel opgelegde zaken weet de overheid het maar reageert niet.

Tijdens de zomer zet ik inderdaad zolang de buitentemperatuur niet te hoog is mijn ramen open.

Navraag bij andere nieuwbouwers met grote glaspartijen doen precies hetzelfde. Ventilatie uit. Ramen en deuren open. Officieel in orde, maar praktisch weinig leefbaar.

Oververhitting is nog zo'n probleem ten gevolge van supergeisoleerde woningen.  Achteraan de woning heb ik een grote terras. Wegens de schuiframen heb ik hier geen screens, maar wel een zonneluifel van 13 meter breedte en 2 meter 40 diep. Is zeer effectief bij windstil weder. Vanaf een bepaalde windsnelheid trekt het windscherm zich automatisch in wat gebeurt in ongeveer 50 % van het gebruik. Gezien het raam van 12 op 2m40 is er een enorme stralingswarmte. Door een stom toeval heb ik vloerverwarming via een WP ( gas is immers veel goedkoper) die ook de vloer kan koelen. Zo doende koel ik de via de zonnestraling opgewarmte vloer opnieuw af wat een grote invloed op de binnentemperatuur geeft. Via een zonneluifel krijg ik extra E punten maar men vergeet erbij te zeggen dat hij vaak kan wegvallen als bescherming.

Bij renovatie geeft men premies voor isoleren , na premieuitbetaling installeert men een airco wegens oververhitting. De overheid is goed milieubewust bezig!!! 

afbeelding van tjay
Lid vanaf: 21/06/2011
10996 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik zie maar 1 optie en dat is zoals charel zegt: all the way gaan. Als je woning min of meer luchtdicht is, moet de lucht die je er in blaast, er ook uitgaan (balans). Als je in de slaapkamers en zolders dus 150m3/h gaat inblazen, moet in de vochtige ruimtes er evenveel weggehaald worden... anders gaat je toevoerventilator meer en meer tegendruk krijgen (meer verbruik, hogere slijtage, hogere geluidsoverlast). De manier om dat te doen is met een balansventilatie unit waarbij de afvoer en toevoer op elkaar afgesteld worden.

Je voorstel van de bestaande afvoerventilatoren voor badkamer/keuken te gebruiken zal nooit werken, tenzij je deze in een systeem C modus gaat gebruiken (zij voeren CONTINUE af en je plaatst roosters in de toevoerruimtes om CONTINUE toe te voeren -- maar dat was geen optie).

Dus er blijft maar 1 mogelijk over: all the way... 

Jammer van het extra werk, maar isoleren, ventileren, ... allemaal ruwbouwwerken die eigenlijk als eerste aangepakt moeten zworden!

afbeelding van charel
Lid vanaf: 09/04/2010
12426 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

ken50x,

Ik weet niet of het veel zin heeft om op jouw uiteenzettingen te reageren maar ik ga er van uit dat uw mening het gevolg is van een slechte installatie door een slechte installateur die je ook nog eens slechte informatie heeft gegeven. Dus ik doe dan toch maar een poging:

In eerste instantie is het een momentopname die bij de eerste reiniging van de roosters volledig andere waarden zal opleveren en afgekeurd dient te worden.

Elk ventilatierooster wordt na inregeling op die stand gefixeerd zodat de inregeling niet meer zonder geweld kan veranderd worden. Je mag die dan ook zo dikwijls als je wilt in- en uitnemen om ze te reinigen. Je moet wel elk ventiel op zijn zelfde plaats terugzetten. Geen andere waarden hierdoor en zeker geen afkeuring !

Tenzij mits betaling van enkele honderden euro's het terug goed afgesteld wordt.

Geen nieuwe afstelling nodig, geen betaling ! 

Zoals ik hier elders ook al schreef moet ik mijn ventilatiesysteem D uitzetten tijdens de winter wegens te droge lucht.

De droge lucht in de winter heeft niets te maken met systeem D maar wel met het feit dat je voldoende verlucht. Je hebt dat even goed met systeem A, B, C of D. Je hebt dat niet als je te weinig of niet verlucht maar ik weet dan wel wat te kiezen.

En wat uw overige problemen betreft, hierover zou men ongeveer hetzelfde kunnen zeggen, slecht geinformeerd, slecht geinstalleerd, de verkeerde maatregelen genomen , een verkeerd ontwerp gemaakt. En als het dan misloopt heeft de overheid het gedaan ! 

Bij renovatie geeft men premies voor isoleren , na premieuitbetaling installeert men een airco wegens oververhitting. De overheid is goed milieubewust bezig!!! 

De overheid heeft er niet voor gezorgd dat je een airco moet installeren, daar heeft de architect met zijn fout ontwerp voor gezorgd, of de installateur met zijn foute installatie. 

afbeelding van MarcMarc
Lid vanaf: 20/10/2012
682 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Inderdaad, wat Charel zegt. Zelden een reactie gezien met zoveel misvattingen als de reactie van Ken50X.

CENSUUR is ***

afbeelding van stephanc
Lid vanaf: 05/10/2013
108 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

MarcMarc schreef:

Inderdaad, wat Charel zegt. Zelden een reactie gezien met zoveel misvattingen als de reactie van Ken50X.

+1 das wat je krijgt als er niet doordacht ontworpen wordt, zo jammer.

Qua nuance in het verhaal: er stond nog net niet 'en tis allemaal de schuld van de sossen' Smile

afbeelding van disco stu
Lid vanaf: 13/12/2012
470 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik snap Ken zijn opmerking/frustratie wel ivm de "droge lucht". Inderdaad wel eigen aan ventilatie in het algmeeen en niet specifiek bij systeem D. Het probleem kan niet echt opgelost worden met een kant en klare oplossing van de fabrikant die integreerbaar is in het centrale gedeelte van de unit.

Tot nu toe moet de gebruiker doorgaans zichzelf behelpen met eigen "knutsel-oplossingen": voldoende planten zetten, bakjes met water, veel koken, of zelf een luchtbevochtiger zetten, maar die moet dan weer manueel bijgevuld worden en staat meestal ergens in een specifieke ruimte in plaats van geintegreerd in het centrale pulsie gedeelte van de ventilatie.

Dat de markt daarin achterloopt zou inderdaad wel eens (gedeeltelijk) kunnen komen door het ontbreken van een wettelijk kader: de wetgever schrijft minimale ventilatiedebieten voor en straft/beloont ifv het rendement van de unit en het elektrisch verbruik. De luchtkwaliteit (concentraties van ongewenste stoffen) is min of meer evenredig met het ventilatiedebiet, dus is daarmee redelijk goed afgedekt door het wettelijk kader. Maar de relatieve luchtvochtigheid is omgekeerd evenredig met het ventilatiedebiet, en op dat punt is er toch een hiaat in de verplichte norm.

De gemiddelde Vlaming ziet ventilatie nog altijd enkel en alleen maar als een noodzakelijk kwaad omdat het verplicht is, en zal ook geen cent meer uitgeven dan wat nodig is om net te voldoen aan wat de wetgever hem voorschrijft.

Ik mis toch wel goede, onderhoudsvriendelijk en centraal integreerbare oplossingen bij ventilatieunits om de luchtvochtigheid op peil te houden en gericht op de eengezinswooneenheden.

afbeelding van Woubeir
Lid vanaf: 16/09/2008
1237 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

disco stu schreef

Ik mis toch wel goede, onderhoudsvriendelijk en centraal integreerbare oplossingen bij ventilatieunits om de luchtvochtigheid op peil te houden en gericht op de eengezinswooneenheden.

En wat is dan voor wel OK ?  WTW die ook H2O-moleculen uitwisselen, zijn die bvb. wel OK ?

De wetgever heeft inderdaad nagelaten hier iets rond te maken, maar het staat natuurlijk iedereen vrij om meer te doen. Het probleem van te droge lucht is al 10 jaar of zo bekend dus nieuw kan je de problematiek niet noemen. Maar zelf een oplossing zoeken als die commerciëel nog niet bestaat, tijd besteden aan een goed uitgedacht ventilatieontwerp, een installateur zoeken die de problematiek echt kent en niet iemand die ventilatie er zomaar heeft bijgenomen omdat het niet eenmaal veel gevraagd wordt en denkt: Ach, hoe moeilijk kan het zijn om wat buizen te leggen ?, tja, dat kost wel wat.

Zeker als het gaat over een (Z)LEW, denkt men wel aan isoleren en luchtdicht bouwen, maar dat zijn maar 2 van de 3 hoekpunten in de driehoek. Het derde hoekpunt is 'ventilatie' en dus eigenlijk verdient dat evenveel tijd en aandacht. Maar gebeurt dat in de praktijk ?

afbeelding van tjay
Lid vanaf: 21/06/2011
10996 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Misschien even toevoegen: dat is niet abnormaal, die droge lucht... dat is gewoon buitenlucht die opgewarmd is. 5000 jaar geleden aan het kampvuur was de RV rond het vuur ook maar 10%en geen 60%. Tja, kurkdroge koude lucht opwarmen...

Ik denk ook dat mensen zich mispakken aan "oplossingen" hiervoor. Ken haalt heel terecht aan dat je echt wel a shitload van water moet verdampen (meer dan 30 liter per dag) om de RV een beetje op peil te houden (de detailberekening in aantal liter heb ik hier eens gepost). Je moet al dat vocht ook geproduceerd krijgen in de winter (bv om met enthalpiewarmtewisselaar de helft te kunnen recupereren). 

Bekijk het dus omgekeerd: de natuurlijke manier (niet de comfortabele) is kurkdroge lucht. In huizen zonder ventilatie waar in de winter geen raam opengaat en alle vocht binnen blijft hangen... daar blijft niet alleen vocht binnenhangen maar ook alle CO2, VOC, .... Die situatie is niet gezond (maar wel meer comfortabel). Enfin, en zelfs vroeger hingen ze pottekes met water aan de radiatoren!

De combinatie "gezond en comfortabel", daar moet dus logischerwijze iets voor gebeuren, daar moet je actief iets voor doen (want het is niet de natuurlijke situatie). In die zin zijn de opmerkingen rond ontwerp/architect/... terecht (ik zou het zo cru niet stellen tov ken - dat lost zijn ongemak met droge lucht niet op).

Ik heb de enige echte mirakeloplossing helaas ook niet. In sommige huizen is er duidelijk minder last; ik ventileer hier tegen 200m3/h en RV zakt niet onder 35-40%... is dat omdat er hier gepleisterd is en veel hout in huis (buffert vocht)? Is dat omdat er met vochtbufferende afwerkingen zoals fermacel en isolatie zoals cellulose (beiden tot 30% gewicht aan water opslag - dat zijn VEEL liters om in de winter naar binnen terug te geven)? Produceren we ook veel vocht door was binnen te drogen ipv in droogkast? ... elk litertjetelt in die delicate balans.

Ik denk dat het dus eerder een kwestie is van ontwerp woning, aantal en gewoontes van de bewoners, en als dat niet voldoende is proberen te recupereren (enthalpieww) en dan pas mechanische toevoer van vocht. Heeft Daikin geen toestellen die bevochtiging kunnen doen?

Alleszins... tellen, tellen, tellen... hoeveel liter heb je nodig op droge dagen voor het volume lucht in huis? Hoeveel liter produceer je? Welke vochtbuffering gebeurt er? Zal recupereren via enthalpeww helpen (bv slechts 5 liter recupereren als je er 50 nodig hebt)? Daarna oplossingen zoeken. Met twee plantjes en een bakske water van 1 liter ga je er niet geraken obviously...

afbeelding van disco stu
Lid vanaf: 13/12/2012
470 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Woubeir schreef:

En wat is dan voor wel OK ?  WTW die ook H2O-moleculen uitwisselen, zijn die bvb. wel OK ?

Goede opmerking. In veel gevallen misschien wel ja. Maar moet zoals tjay zegt, dat vocht ook niet eerst toegevoerd worden aan de lucht voordat het via de extractiekanalen terug richting warmtewisselaar? Hebben enthalpie warmtewisselaars ook niet een lager rendement als klassieke (dus weer afgestraft door E-peil en dus wettelijk kader)?

De enige centrale luchtbevochtiger, onafhankelijk van de ventilatieunit (dus geen invloed op E-peil?) en geregeld op een set-waarde van rH waar ik weet van heb is de homevap.  Echter nog niet echt ervaringen mee gelezen (dus werkt het goed?) maar het theoretisch verhaal klinkt toch alleszins als dat het de oplossing is. Daikin misschien ook ja, maar zou dat niet eerder op de tertiaire markt gericht zijn ipv eengezinswoningen? Hoe dan ook denk ik niet dat mensen van in het begin dit in hun installatie gaan voorzien, maar enkel gaan retorfitten daar waar er de rH heel laag wordt en er klachten zijn bij de bewoners. De prijs is niet min en in een populatie van 100 mensen, zal er maar 1 zijn dit de investering doet en een degelijke bevochtiger plaatst en zullen de 99 overigen hun ventilatie uitzetten...

afbeelding van charel
Lid vanaf: 09/04/2010
12426 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Door disco stu

De prijs is niet min en in een populatie van 100 mensen, zal er maar 1 zijn dit de investering doet en een degelijke bevochtiger plaatst en zullen de 99 overigen hun ventilatie uitzetten...

Er gaan er geen 99 hun ventilatie uitzetten en ze hebben ook niet die investering van een enthalpiewisselaar gedaan.  Ze hebben er gewoon geen of nauwelijks last van, zie de ervaring en bedenking van tjay die ook ongeveer de mijne is.

Door tjay

In sommige huizen is er duidelijk minder last; ik ventileer hier tegen 200m3/h en RV zakt niet onder 35-40%... is dat omdat er hier gepleisterd is en veel hout in huis (buffert vocht)? Is dat omdat er met vochtbufferende afwerkingen zoals fermacel en isolatie zoals cellulose (beiden tot 30% gewicht aan water opslag - dat zijn VEEL liters om in de winter naar binnen terug te geven)? Produceren we ook veel vocht door was binnen te drogen ipv in droogkast? ... elk litertjetelt in die delicate balans.

Ik denk dat het dus eerder een kwestie is van ontwerp woning, aantal en gewoontes van de bewoners,

Laat ons dus niet overdrijven met dat zogenaamd probleem.

afbeelding van tjay
Lid vanaf: 21/06/2011
10996 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Tja, het probleem minimaliseren gaat het voor ken50x en de vele anderen niet oplossen.

Kan alleen maar de klassieke tips herhalen:

  • Recirculatiedampkap
  • Condensatiedroogkast in beschermde schil
  • Was drogen in beschermde schil (berghok? wasplaats? living?)
  • Planten met grote bladeren (maar die moeten ook veel water krijgen als ze veel water moeten verdampen natuurlijk)
  • Bakjes aan de radiatoren (dagelijks bijvullen = 3 mins werk als je met een gieter rondgaat... druppel water op de grond gesmost? laat maar drogen...) / indien geen radiatoren: natte doeken op de grond leggen, bv. achter de zetel.
  • ...

Als je per uur een liter of 2 toevoegt (voor een huis van 150m2 ofzo), zal het comfort allicht al aanzienlijk verbeteren. Het gaat echt maar over kleine beetjes water die cumulatief de hele situatie verbeteren.

Natuurlijk, als we straks moeten horen dat "de was wordt door de ouders gedaan" en "we hebben geen planten want dat past niet in onze design living" of "recirculatiedampkap gelooft mijn vriendin niet in dat dat werkt" ... tja, dan wordt het moeilijk :).