Ventilatie in oud huis

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van svendc
Lid vanaf: 14/11/2008
38 berichten

Hallo,

 

Wij wonen in een huis van 1974, zo’n weinig geïsoleerde prefab betonwoning, en hebben in de keuken en garage (die dienst doet als extra opbergruimte) last van condensschimmel na het isoleren van dak en steken van dubbele ramen. Tijd voor actie dus, we overwegen 2 mogelijkheden:

- Een goedkope: een C-ventilatiesysteem (kleine Orcon) installeren in onze garage met extractie uit keuken en garage (1.500€). Zo halen we de vochtige lucht uit deze ruimtes en zou het probleem opgelost moeten zijn. Dit is allemaal vrij makkelijk te doen.
- Een zeer dure maar veel energie efficiëntere: buitenmuurisolatie (25.000€) om koudebruggen en condensschimmel weg te werken, met daaraan gekoppeld een ventilatiesysteem.

 

Ik heb voor het volledige ventilatiesysteem een prijs van 8.150€ all in ontvangen, wat ik veel geld vind, zeker omdat we niet in een groot huis wonen. Voorgesteld toestel is de Zehnder comfoair Q350 (heb 230m³ nodig blijkbaar), een zeer mooi toestel met zeer goede WTW. Ik kan echter niet weg met de buizen voor de benedenverdieping, en zou die langs de buitenmuur laten lopen en inpakken in de buitenmuurisolatie (12cm dik + crepi). Ga ik hier trouwens geen last krijgen van geluidsoverdracht aangezien de (platte 6cm op 12cm ofzo) buizen buiten zitten of is de isolatie die erover komt voldoende?

Als alternatief stellen ze Zehnder comfoair compact voor, maar daar win je slechts 400€ mee, dat maakt het verschil nu ook weer niet en diens WTW is een stuk minder.

 

Kan je zo’n systeem makkelijk zelf installeren? Ben niet onhandig maar t’is toch iets specifieks. Wil absoluut geen geluidsstoring (van buiten, van aanverwante kamers, van veel luchtcirculatie etc...) want dan krijg ik problemen met mevrouw Smile

 

Bedankt voor jullie advies alvast,

 

Sven

Reacties

afbeelding van semo
Lid vanaf: 11/07/2011
1184 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Wat je best doet, zal je zelf moeten afwegen.

Ventilatiesysteem installeren is normaalgezien niet zo moeilijk om zelf te doen (mits klein beetje begeleiding).

afbeelding van thomas_dhaese
Lid vanaf: 18/06/2014
1973 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

svendc schreef:

 

 Wil absoluut geen geluidsstoring (van buiten, van aanverwante kamers, van veel luchtcirculatie etc...) want dan krijg ik problemen met mevrouw Smile

 

 

Geluid van buitenaf in de woning en een ventilatie type C gaan hand in hand.. Dit is al in een aantal topics uitvoerig aan bod gekomen. Onlangs ook nog zelfs.  De oplossing is dan meestal het roostertje dichtschuiven... Dan kan je natuurlijk ook even goed geen ventilatiesysteem voorzien...

 

Geluiden tussen kamers onderling kan je met dempers oplossen (als je met type lindabbuizen werkt) ofwel werken met 'collectoren' zoals bv. type hybalans. Dat laatste werkt zoals de waterleidingen nu gelegd worden. Je voedt de collector en van daar tak je af naar de verschillende ruimtes.

Thomas
BLOG: 9070!

afbeelding van bouw vrouw
Lid vanaf: 23/10/2015
546 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Jaren 70, vermoedelijk geen isolatie gebruikt in de muren. Dan is je raam nu beter isolerend dan de muur. Zal de condens op je muur slaan in plaats van je raam. En krijg je problemen. Je muur is nu de koudebrug.

Mocht dat op je raam slaan, dat glas kan tegen condens. Pleisterwerk heeft er een groter probleem mee.

 

Oplossing is de muur isoleren. Een huis van toen is niet luchtdicht en zit je met voldoende natuurlijke ventilatie. Geforceerde ventilatie zal de oorzaak niet wegnemen.

 

Vochtige lucht uit de keuken kan ook met de dampkap.

afbeelding van daver11
Lid vanaf: 22/07/2016
101 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

bij kleine renovatie oud huis ben je niet verplicht om met roosters in ramen te werken voor je ventilatie C . zo heb je geen direct lawaai via roosters ( indien dit in geval van ts al zo zou zijn ) . dus ergens in berging of zolder toevoerrooster en zorgen dat lucht de afvoerroosters makkelijk kan bereiken ... ? speling onder deuren ?  

afbeelding van stefan
Lid vanaf: 10/03/2006
27052 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Plaats toevoerroosters lugt wel vast, woonkamer en slaapkamers!