• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Problemen met Zehnder ComfoAir Q350

KMeskens

Lid
Lid geworden
16 sep 2014
Berichten
104
Waarderingsscore
0
Punten
16
Beste forumleden,

Wij wonen een goeie 2j in onze nieuwbouwwoning en hebben hier een ComfoAir Q350. Nog steeds niet ingeregeld, maar dit zal in december gebeuren...
De dakdoorvoer zou blijkbaar wel een iets te kleine diameter hebben, waardoor het maximaal debiet niet haalbaar is. Wel merken we sinds enkele maanden dat hij in afwezigheidsstand heel wat meer lawaai maakt dan voordien. Zo veel dat we hem 's nachts moeten uitschakelen (stekker eruit). Vroeger bleef het debiet op die stand constant op 45m³/u (minimaal debiet van het toestel), nu geraakt deze niet onder de 50 à 55m³ maar wel met heel wat meer lawaai. Debiet/toerental varieert ook regelmatig zonder aanwijsbare reden.

Nog opmerkelijk: op het scherm staat de aanvoertemperatuur op 14°, en de afvoertemperatuur op 24°. AfvoerT is hoger dan temperatuur in huis, maar is nog acceptabele afwijking, echter die 14° buitentemperatuur is een pak hoger dan de huidige temperaturen.

Iemand die een link ziet tussen dit alles en een mogelijke oplossing? Diameter afvoer is wellicht een belangrijke, maar verklaart niet het verschil in toerental tussen vroeger en nu bij zelfde debiet.

Alvast bedankt!

 

 

 
 

levud

Lid
Lid geworden
13 aug 2015
Berichten
600
Waarderingsscore
9
Punten
18
Filters al eens vervangen?

(Zo) veel lawaai op de afwezigheidsstand is echt niet normaal, hier is de afwezigheidsstand ingesteld op 60m³/h en dan merk je daar niets van. Die stand ventileert waarschijnlijk ook te weinig om goed te zijn voor een gezond binnenklimaat als er mensen in huis zijn..
Zitten er geluidsdempers op de kanalen? Installatie volgens de regels van de kunst aangelegd?

 

PS: de stekker ervan uittrekken is nooit de oplossing, als het geluid te storend is op de lage(re) standen is er iets misgelopen in de installatie.
 

KMeskens

Lid
Lid geworden
16 sep 2014
Berichten
104
Waarderingsscore
0
Punten
16
Filters worden om de 6 maanden vervangen. Geluidsdempers zitten er niet op de kanalen, hier ervaar ik ook geen storende geluiden. Het is echt de unit zelf die veel te veel lawaai maakt.

 

Het vreemde is gewoon dat dit tot voor enkele maanden slechts zeer weinig lawaai maakte op afwezigheidsstand, en nu opvallend (veel) meer.

 

 
 

levud

Lid
Lid geworden
13 aug 2015
Berichten
600
Waarderingsscore
9
Punten
18
Maakte de unit voordien al veel lawaai op de hogere standen? Dat kan mee liggen aan trillingen die worden doorgegeven aan muur ofzo, maar zou niets te maken mogen hebben met dat hij nu meer lawaai maakt dan voordien op de laagste stand.
Kan ook liggen aan een ventilator die om de een of andere reden harder moet werken (vuil ingekomen/iets stuk gegaan) waardoor er ook meer lawaai productie is.
In de installatiehandleidig kan je de onderhoudsinstructies vinden (handig voor hoe je alles moet uit elkaar halen), indien je daar zelf niet in thuis bent laat je de installateur maar komen (sowieso als het nog onder garantie is).
 

stefan

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
10 mrt 2006
Berichten
29.898
Waarderingsscore
2.465
Punten
113
Aanvoertemp is na de wtw volgens mij en dan klopt 14 wel

 

24 kan als deze voele4 dicht bij motoren zit
 

11221

Zeer Actief lid
Lid geworden
6 sep 2015
Berichten
1.164
Waarderingsscore
3
Punten
38
Heb je de buitenrooster/gevelrooster, dus waar de groep zijn lucht aanzuigt ook al zuiver gemaakt?
Want je kan de filters wel vervangen maar die buitenroosters komen ook soms volledig dicht zitten met langpootmuggen, ...
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan