• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Lawaaierige ventilatie

Lid geworden
13 mrt 2017
Berichten
5
Waarderingsscore
0
Punten
0
Sinds kort beschik ik over een bouwgrond en zijn mijn partner en ik ons volop aan het informeren voor ons eigen toekomstige bouwproject.

2 weekends geleden zijn we een kijkwoning gaan bezichtigen in Herent van Thuis Best en het viel ons op dat het ventilatie systeem in een kamer naast de slaapkamer stond, maar dat dit enorm veel lawaai maakte. Dat we dachten 'Hoe kunt ge hier ooit van in slaap geraken'.

Deze week heben we nog van mensen gehoord die investeren in een ventilatie systeem voor de EPC normen te halen, maar die nadien gewoon uitzetten.

 

Zijn er dus nog mensen die hinderlijke lawaai hinder hebben van hun ventilatie systeem en deze uitzetten? Zijn er stillere systemen? Moet ik dit zetten en kan ik eventueel hierop besparen als ik het nadien toch niet gebruik?
 

tjay

Zeer Actief lid
Lid geworden
21 jun 2011
Berichten
8.688
Waarderingsscore
27
Punten
38
Ventilatiesystemen mogen niet uitgezet worden (EPB regelgeving), enkel in noodgevallen (bv. industriele brand). Omdat je huis anders volledig luchtdicht is, zou je immers jezelf langzaam maar zeker vergiftigen met CO2 en nog andere onfrisse stofjes die uit meubilair lekken.

Wanneer het ventilatiesysteem lawaai maakt en storend is, is de plaatsing slecht uitgevoerd. Door met een vakman te werken heb je daar normaal geen probleem mee. Die zal bijvoorbeeld adviseren het ventilatietoestel op zolder te plaatsen of in de kelder, met de nodige akoestische maatregelen.
 

Nu7s

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
19 aug 2011
Berichten
8.396
Waarderingsscore
354
Punten
83
Voor we verder gaan:

Ventilatie is in een nieuwbouw nodig om vocht en schadelijke stoffen af te voeren. Punt. Nee, een raam openzetten werkt niet.

Mijn ventilatieunit (Renson C+ EVO II) staat op de bergzolder vlak boven een slaapkamer. Geen last van. Waar je vooral moet op letten:

- Buizen moeten groot genoeg zijn. Te kleine buizen = snelheid lucht vergroot met geluid tot gevolg.
- Buizen tussen slaapkamers uit den boze = Overgangsgeluiden tussen de slaapkamers.
- Ventilator moet gedempt opgesteld worden. Trillingsgeluiden mogen zich niet via de muur kunnen verspreiden.

Was het een systeem C(+) of D?
 

Geen antwoord op je vraag? Misschien vind je iets in onderstaande topics.

Onderwerp
Aangemaakt door
Laatste reactie
Reacties
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan