• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Dakdoorvoer ventilatiesysteem D losgekomen ...?

Lid geworden
6 feb 2018
Berichten
15
Waarderingsscore
1
Punten
3
Hallo iedereen, 

Probleempje waar ik slechts heel toevallig ben achter gekomen: mijn dak-doorvoer is losgekomen van de ventilatie-buis. Mijn (zadeldak) zolder is volledig bekleed met dikke isolatieplaten met dampscherm, alles wat ik dus zie is "aluminiumpapier" als verticale muurtjes (1 meter hoog), schuine plafonds en horizontale plafonds.  Alles wat daarachter zit, kan ik in feite helemaal niet meer aan.  Door een ander (nu reeds opgelost) probleempje met elektra leidingen in flexibele buis moest ik een opening uitzagen in een isolatieplaat om erachter te kunnen.  Dankzij dit feit heb ik dus mijn ventilatie probleem kunnen ontdekken ...   

ventilatiebuis-los-afvoer.jpg


Vermoedelijk is dit het resultaat van wat geduw en getrek ofzo door de mensen van de PV-installatie: die hadden nl. ook al een pijp van mijne CV-ketel "uit den haak" geduwd om hunne invertor/omvormer geplaatst te kunnen krijgen just onder (tegen) die buis. Daardoor bleef er blijkbaar condens staan in die pijp waardoor mijne ketel bleef uitvallen ... 
confused_smile.png
  Ik denk dus dat dit probleem er al zo'n jaar of 2 is en mijn ventilatie werkt gewoon goed (denk ik dan als complete leek). 

Persoonlijk denk ik dat dit niet echt een groot probleem is, maar aangezien ik niet echt iets ken van ventilatie, wou ik het hier toch maar effen vragen omdat ik hier zo'n goeie ervaringen heb gehad qua informatievergaring en probleemoplossing.  

Aangezien mijn dakconstructie de moderne versie is van een deftig stevig dak, (dikte van de spanten is slechts 4 cm),  wil ik niet riskeren van daarop te klimmen.  Ook al zijn die spanten dan wel verticaal georiënteerd, met 78 kilo op een "dun latteke" van 8 meter lang, (ergens in de midden nog ook!)  klimmen, is geen goed idee denk ik zo ...  Misschien een stevige dikke balk van minstens 2,5 meter lang ofzo naar boven schuiven om zo mijn gewicht te verdelen over minstens 2 spanten en in 't beste geval 4, 6 of zelfs 8 spanten?  Maar dan 's dan maar op voorwaarde dat die balk kaarsrecht is en ook mijn spanten allemaal op exact hetzelfde niveau liggen én perfect waterpas.  
stop.gif
 

De verantwoordelijke sleutel-op-de-deur firma contacteren hiervoor is feitelijk geen optie, want voor elk van de 2 voorgaande prullen hebben we letterlijk >25 keer moeten bellen voordat ze nog maar es afkwamen om een kleine prul te herstellen/corrigeren. Als ik dit ambetantere probleem voorleg, zijn we gegarandeerd weer vertrokken voor MINSTENS 6 maanden bedelen, zeuren en smeken om toch maar alsjeblief hun verplichtingen na te komen ...  
angry_smile.png
   En we hebben er nog eentje lopende, al van mei/juni dit jaar. 
Alvast bedankt voor de nuttige hulp/info, lieve mensen!  
good.gif
  

 
 

Bijlagen

  • ventilatiebuis-los-afvoer.jpg
    ventilatiebuis-los-afvoer.jpg
    152,3 KB · Weergaven: 7

jonasv

Lid
Lid geworden
4 jun 2014
Berichten
780
Waarderingsscore
10
Punten
18
ziet er mij toch zeker stevig genoeg uit om gewicht te dragen..

Je zegt dat die balken 8m lang zijn? lijkt me op de foto pak minder..

Hoe hoog zijn de balken? en zitten er tussenschotten? 

(des te dikker wil daarom niet per se zeggen dat er meer draagkracht is)
 
Lid geworden
8 mrt 2017
Berichten
182
Waarderingsscore
4
Punten
0
Over die balken kan je perfect kruipen, gewoon zien dat je er niet tussen valt.
De ventilatie-afvoer op zich is niet echt een gigantisch probleem, gewoon terug monteren en de lucht vind de weg terug naar buiten.
 

SanderR

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
19 jun 2019
Berichten
1.034
Waarderingsscore
513
Punten
113
Over die spanten zou ik mij niet teveel druk maken, die zijn zo hoog, die gaan weinig doorbuigen als je er wat belasting op zet. Ik zou gewoon een plank / ladder of dergelijke er over leggen er op kruipen en die buis terug aansluiten 
thumbs_up.png
 

Nu7s

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
19 aug 2011
Berichten
8.396
Waarderingsscore
354
Punten
83
Schuif er een OSB3 plaat op en je hoeft je geen zorgen te maken over je gewicht. Het is voorral de hoogte van de balken die telt. 

Dan buizen goed drogen/ontvetten, in elkaar en met wat alu tape vastkleven.

Zijn die buizen bij D altijd zo een kleine diameter? Voor mijn C+ moest de afvoer 150mm zijn?
 
Lid geworden
23 okt 2015
Berichten
563
Waarderingsscore
9
Punten
18
Uw isolatie steekt ook niet doorlopend. Ze ontbreekt grotendeels lijkt me zo op de foto.
 

Tom DV

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
29 aug 2009
Berichten
2.147
Waarderingsscore
503
Punten
113
Nu7s zei:
 

Zijn die buizen bij D altijd zo een kleine diameter? Voor mijn C+ moest de afvoer 150mm zijn?

Deze buis lijkt me toch ook 150 of 160.
 

Tom DV

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
29 aug 2009
Berichten
2.147
Waarderingsscore
503
Punten
113
bouw vrouw zei:
Uw isolatie steekt ook niet doorlopend. Ze ontbreekt grotendeels lijkt me zo op de foto.

Volgens TS is er overal met pirplaten gewerkt. Maar het is inderdaad raar dat er daar enkele stukken glaswol liggen. 
 

Tom DV

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
29 aug 2009
Berichten
2.147
Waarderingsscore
503
Punten
113
Zoals reeds aangehaald, die spanten kunnen zonder probleem je gewicht dragen, om het jezelf makkelijker te maken kan je inderdaad even een osb plaat of dergelijk er op leggen. Ik zou na de montage precies ook een extra steun voorzien zo dat die buizen beter op hun plaats blijven. Bv een dun bandijzer  rond dat korte horizontale stukje plooien en vastvijzen aan die spant daar net boven. 

Achteraf isolatieplaat er terug in en terug afplakken met alutape. 
 
Lid geworden
6 feb 2018
Berichten
15
Waarderingsscore
1
Punten
3
Hey nogmaals mensen, 

 

En alvast merci dat ik reeds vanavond op zoveel helpende hoofden mag reageren!  
regular_smile.png
    Ik zal proberen iedereen volledig te antwoorden en zoveel mogelijk informatie te geven.  

Vooreerst iets rechtzetten, ik had mezelf nogal misrekend / mis-geschat over de lengte van die spanten, ik nam gewoon 2 keer 1 meter af van de breedte van mijn huis, maar die spanten hangen uiteraard hoger dan op 1m. (waar mijn verticale muurtjes overgaan in schuin plafond)   
fool.gif
  Die spanten zijn dus maar 3,75 meter lang (aan de onderkant) dus een 3,55 meter aan de bovenkant schat ik. (schuin afgezaagd: zadeldak)  Dat is dus goed nieuws ja, minder goeie nieuws is dat ze slechts 3,2 cm dik zijn.  (is that even legal?!  
confused_smile.png
 )  En ze zijn wel een goeie 21,5 cm hoog.   Geen idee of dit veel of weinig is.  

 

@ JonasV :  Geen tussenschotten nee, en de spanten zijn dus 21,5 cm hoog. 

@ BM96 :  THX ook voor jou reactie, maar zal die vuile, vochtige lucht geen slechte gevolgen gehad hebben gedurende de afgelopen 3 jaar??  (mijn eerder vermelde 2 jaar is dus feitelijk 3 jaar ja)  

@ SanderR :  Dat is ook wat ik in gedachte had, maar vertrouwde de dikte van die spanten niet zo.  Merci voor de info! 

@ Nu7s :  OSB-plaat gaat niet lukken, ik had het stuk dat ik ging uitzagen zo klein mogelijk gehouden omdat ik mijn mooie isolatie niet te veel wou verneuken, heb ik al serieus spijt van ja want ik pas er maar amper zelf door, áls het al mogelijk is überhaupt.  
fool.gif
   Ik heb wel nog 2 balkjes liggen van 2,6 meter lang en 4 cm op 6 cm dik :  die zijn wel redelijk stevig.  Alu-tape heb ik al aangeschaft om dat stuk isolatieplaat er terug in te plakken met pur-schuim en de naden dan met die tape.  De buizen zijn trouwens inderdaad wel 150 mm hoor, GSM-foto in het donker ziet er misschien beetje bedrieglijk uit?  

@ bouw vrouw :  Inderdaad die glaswol ligt daar maar een beetje verloren denk ik zo, dat is nergens anders tussen de spanten gestoken, dus ofwel is het gewoon overschot, ofwel hebben ze me in 't zak gezet en de rest van de zolder gewoon niet geïsoleerd zoals ze die eerste 3 spanten hebben opgevuld?  Alleszins zat er tussen de verticale spanten (tot 1 m. hoogte) wél overal glaswol tussen herinner ik mij, en dan daarop de PIR-platen èh.  De glaswol op de foto zit overigens wel vlak boven mijn aardgas-ketel, misschien daarmee iets te maken??  

@ TomDV :  Indeed 150 mm (binnendiameter)  
jaja.gif
    Die glaswol zit vlak boven mijne aardgas-ketel, kan dat een reden zijn misschien??   THX nog btw voor de extra tip om die buis te fixeren aan de spant!  
ok.gif
  

 
 

D'Haese

Zeer Actief lid
Lid geworden
4 nov 2013
Berichten
1.965
Waarderingsscore
8
Punten
38
Bij een spantendak zijn de dakbenen altijd maar iets van een 3,5 centimeter (badder overlangs in 2 gezaagd). Niet te veel spel van maken. Leg er gewoon een plaat op.

Wij hebben er tijdens de ruwbouw zelf een stelling op gemaakt en van daarop gemetseld, stenen gestapeld,... (was wel geschoord langs onder).

Elke zolder op een spantendak is op deze manier opgebouwd. Laatste foto is exact wat jij nu zou kunnen doen.

2016-03-14_18.23.55.jpg


img-20160324-wa0001.jpeg
 

Bijlagen

  • 2016-03-14_18.23.55.jpg
    2016-03-14_18.23.55.jpg
    692,3 KB · Weergaven: 3
  • img-20160324-wa0001.jpeg
    img-20160324-wa0001.jpeg
    717,3 KB · Weergaven: 3
Lid geworden
6 feb 2018
Berichten
15
Waarderingsscore
1
Punten
3
Hey thomas_dhaese,  merci nog voor je uitvoerige en duidelijke info! 
ok.gif
  Schoren langs onder zal voor mij nie lukken en een betonplex plaat of een OSB plaat krijg ik nie door mijn (veel te) klein gat, maar ik ga dan wel gewoon 2 stevige balkjes naar boven steken die ik daar dan tijdelijk parallel (60 cm breed ofzo)  zal verbinden met een paar plankjes overschot multiplex / betonplex.  

Weet er iemand misschien een manier om deftig dat gat terug op te vullen indien ik het nog zou vergroten???  Nu wou ik dus gewoon dat uitgezaagde rechthoekje goed insmeren met PUR-schuim op de breedte van de 4 zijden, erin drukken en dan de naden afplakken met alu-tape.  Maar na jullie informatie zou ik dus heel graag die opening nog vergroten.  (oorspronkelijk was ik dus helemaal niet van plan om door die opening naar boven te gaan klimmen, alleen maar in kunnen kijken en wat kunnen werken met enkel m'n hoofd en armen erin)      Maar dan zit ik natuurlijk met een veel te klein uitgezaagd rechthoekje voor het nieuwe grotere gat dat terug opgevuld moet worden.  En een nieuwe plaat kopen (van € 40,- ofzo ?)  om daar dan een passend stukje uit te zagen, lijkt me dan weer verschrikkelijke zonde.  Ik wil hier niet bepaald veel geld aan uitgeven als ik in feite alles al in huis heb om het gat terug te dichten....   Is een houten kader misschien een idee??  En dan het kleine rechthoekje dáárin??  Zo moet ik toch 10 cm kunnen winnen.  (is genoeg in dit geval)   
aggressive.gif
 
V

Verwijderd lid 178789

Guest
Kan je niet eenzelfde gat maken net onder die losgekomen bocht ? In dat geval zou je de herstelling van onder uit kunnen doen en moet je er helemaal niet op kruipen.
 

D'Haese

Zeer Actief lid
Lid geworden
4 nov 2013
Berichten
1.965
Waarderingsscore
8
Punten
38
Gert Aerts zei:
Hey thomas_dhaese,  merci nog voor je uitvoerige en duidelijke info! 
ok.gif
  Schoren langs onder zal voor mij nie lukken en een betonplex plaat of een OSB plaat krijg ik nie door mijn (veel te) klein gat, maar ik ga dan wel gewoon 2 stevige balkjes naar boven steken die ik daar dan tijdelijk parallel (60 cm breed ofzo)  zal verbinden met een paar plankjes overschot multiplex / betonplex.  

 Hoeft ook helemaal niet voor wat jij wil doen 
biggrin.gif
 
Lid geworden
6 feb 2018
Berichten
15
Waarderingsscore
1
Punten
3
Goed idee Charel, waarvoor dank!  Maar dat eerste gat uitzagen in mijn picobello volledig geïsoleerde zolder (12cm PIR)  deed me al meer dan genoeg pijn in 't hart.  
confused_smile.png
   Ik wil echt nie op andere plaatsen ook de boel gaan "vernielen".  Vernielen is misschien nie het juste woord, maar er zijn nog altijd meer dan genoeg zaken in m'n huis waar ik niks of weinig van ken, en da wil ik dan ook maximaal in oorspronkelijke staat laten zoals de professionals het hebben achtergelaten.  Dat eerste gat was gewoon noodzaknoodzakelijk voor een elektrisch probleempje.  
 
Lid geworden
6 feb 2018
Berichten
15
Waarderingsscore
1
Punten
3
 Hoeft ook helemaal niet voor wat jij wil doen 

 

Nee idd; op jouw foto is er blijkbaar wel meer dan 80 Kg  op die spanten aan 't drukken....  
shok.gif
  
 

Enk

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
23 mrt 2011
Berichten
9.421
Waarderingsscore
405
Punten
83
Ge moet daar ook geen volledige OSB of betonplex plaat in een keer opschuiven hé.

Desnoods zaag je stroken OSB dat je wél boven krijgt.

Legt dat van aan uw gemaakt gat naar de buis. Ge schroeft die vervolgens vast op de spanten.

Daarna kortere stukjes, dwars onder de stroken om ze opnieuw aan elkaar te verbinden en doorbuiging van de 'brug' te vermijden.

Daarna laat ge die "loopbrug" daar maar zitten.
 

w.g.b.

Gewaardeerd lid
Lid geworden
28 okt 2008
Berichten
3.611
Waarderingsscore
133
Punten
63
@ Gert Aerts. THX nog btw voor de extra tip om die buis te fixeren aan de spant!    

Hoe hoog steekt die buis boven het dak uit. Maak daar eens een foto van. 

De buis aan de spanten bevestigen is een creatief werkje, steekt deze hoog boven de pannen uit zou ik het zeker doen. 
 

w.g.b.

Gewaardeerd lid
Lid geworden
28 okt 2008
Berichten
3.611
Waarderingsscore
133
Punten
63
Inderdaad. Dat is de kwestie. Het getoonde model zou je met wat creativiteit kunnen aanpassen.
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan