• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Aluminium instortkanalen

Lid geworden
10 mrt 2017
Berichten
29
Waarderingsscore
0
Punten
1
Hallo,

Aangezien we geen vals plafond wilden plaatsen, worden de kanalen van de ventilatie ingestort in de chape.

Een van de firma's die we contacteerden, werkt met rechthoekige kanalen uit aluminium.  Tot dan had ik nog nooit gehoord van ALU instortkanalen (itt gegalvaniseerd staal of kuststof).  Ik vind er ook bitter weinig info over.  De voordelen zijn volgens de firma: groot debiet (lagere snelheid), niet statisch geladen, makkelijk te reinigen en geen kunststof.  Dat wil ik allemaal best geloven, maar omdat er nauwelijks info over terug te vinden is, blijf ik voorlopig ietwat terughoudend.

Heeft iemand hier ervaring mee?  Zijn er nadelen aan verbonden (alu in pur/chape)?

Alvast bedankt!
 

MarcMarc

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
20 okt 2012
Berichten
1.369
Waarderingsscore
361
Punten
83
De zogenaamde wrijfingscoëfficient van aluminum is lager dan van gegalvaniseerde buizen waardoor het drukverlies iets lager is. Bij een luchtsnelheid van 2 m/s waar je normaal gesproken op dimensioneerd, heeft dit nauwelijks effect. Kunstof buizen hebben ook een lagere wrijfingscoëfficient dan gegalvaniseerde buizen.

Overigens, groot debiet en lagere snelheid is tegenstrijdig aan elkaar. Om het debiet te vergroten verhoog je of de snelheid of je vergroot de diameter. 

Persoonlijk zou ik kiezen voor een systeem met een toegangelijk centrale junctiebox/plenum en individuele kanalen zonder aftakkingen naar de vertrekken. Voordeel: minder overspraak, eenvoudig te reinigen en regelbaar per kanaal vanuit de junctiebox. 
 
Lid geworden
10 mrt 2017
Berichten
29
Waarderingsscore
0
Punten
1
Ok, en qua sterkte? Inwerking chape op Ali?
 

MarcMarc

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
20 okt 2012
Berichten
1.369
Waarderingsscore
361
Punten
83
Geen idee, ben meer van de theorie.
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan