Toilet en douche aansluiten op sterfput?

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van JanVanAntwerpen
Lid vanaf: 09/11/2018
6 berichten

Dag iedereen, 

Heb me net aangemeld dus ben nieuw hier Smile
We hebben een probleempje.

We hebben recent een ondergrondse kelderverdieping (die tot 30j geleden diende als extra slaapkamer voor de vorige bewoners) laten ombouwen tot woonruimte, met het oog op weekendverhuur. Deze ruimte heeft ook een eigen douche/toilet.

Bij de aanvang van de werken (die nu bijna zijn afgerond) zei de aannemer dat hij de put (die zich onderaan de trap bevindt - ongerveer 2,20 m onder het maaiveldnaast de ingang naar de studio) had opengemaakt en dat dit een grote oude septische put was met overloop naar de riolering (die volgens hem heel diep zit in onze buurt). Dit was heel geloofwaardig voor ons (in de ruimte was 30j geleden namelijk ook een toilet hierop aangesloten) dus ze hebben het nieuwe toilet, douche en lavabo hier ook op aangesloten.

Echter nu de werken bijna afgerond zijn heb ik deze put ter controle eens opengemaakt (dat ging niet makkelijk omdat de ring verdwenen is en het deksel in dikke arduin is) en nu blijkt dat dit een sterfput is? De afmetingen zijn amper 50 cm * 50 cm en grondwater staat ongeveer op 50 cm diep van de rand. Er is geen bodem in de put (gewoon aarde volgens mij en de bakstenen aan de rand van de put zijn zo gemetst dat het water in de grond gaat - niet echt mijn idee van een septische put?).

Na confrontatie met de aannemer beweert deze nu hij vanaf het begin heeft gezegd dat dit zo was en dat dit ruimschoots voldoende is om al het afvalwater van onze nieuwe studio te verwerken?

Bij mijn weten is een sterfput niet bedoeld voor afvoer van toilet water en kunnen tijdens drogere periodes onmogelijk enzymen overleven in een sterfput?

Wat is jullie idee hierover?

 

Alvast bedankt

 

Jan

Reacties

afbeelding van stefan
Lid vanaf: 10/03/2006
25204 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

douche aansluiten op septic was ook al fout!

 

afbeelding van Keon
Lid vanaf: 14/11/2015
1753 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Jan,

De Vlaamse wetgeving zegt dat als riolering in de straat loopt, je verplicht bent om daarop aan te sluiten. In de meeste gemeenten mag dat rechtstreeks... er zijn echter gemeenten die eisen dat je toch nog eerst alles of op zijn minst  het "zwarte water" (toilet) naar een septische punt leidt. Je moet dus eerst eens informeren in uw gemeente wat de vereisten zijn.

afbeelding van JanVanAntwerpen
Lid vanaf: 09/11/2018
6 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Probleem is dat de werken in hun eindfase zitten, en alle leidingen onder de pas gemaakte badkamer (die helemaal betegeld is) lopen...

De afvoer van wc, lavabo en douche lopen nu samen in de sterfput?

Als ik het deksel nooit had opengedaan hadden we zelfs niet geweten dat alles in een sterfput loopt.

We mogen als leek toch wel uitgaan van een correcte werkwijze door de aannemer?

Dit is toch een zware fout...?

We zitten nu in de fase dat we denken aan ontbinding van het contract met de aannemer (er zijn nog andere fouten gebeurd waardoor de gerenoveerde ruimte niet bruikbaar is).  Bovendien weet ik sinds een uurtje (met de kruispuntbank gebeld) dat onze aannemer zelfs niet eens loodgieterij mag uitvoeren angry

afbeelding van Keon
Lid vanaf: 14/11/2015
1753 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Tja, aannemers en vakkennis gaan niet altijd samen... en met het verdwijnen van de vestigingswet gaat het alleen maar erger worden vrees ik.

Uw eerste stap is en blijft toch te informeren bij de gemeente.

Als oplossing kan je nog altijd "ergens" een sanitaire pomp plaatsen (kan dus ook ergens buiten, wel vorstvrij natuurlijk).

afbeelding van charel
Lid vanaf: 09/04/2010
12808 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Het aanleggen van riolering  wordt gebruikelijk door de aannemer metselwerken gedaan, dit is dus niet persé loodgieterswerk. Het aansluiten van de sanitaire toestellen hierop is dan weer wel iets voor een loodgieter. 

Een sterfput heeft normaal geen overloop. Hoe diep zit deze overloop ten opzichte van uw keldervloer ?

Wat zijn de plaatselijke voorschriften ivm met wel of niet een septische put en ivm met wat er wel of niet  in die put mag geloosd worden ?