• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Inspectiecamera

karine01

Lid
Lid geworden
14 okt 2010
Berichten
353
Waarderingsscore
14
Punten
18

lukanar

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
27 mrt 2007
Berichten
21.935
Waarderingsscore
6.588
Punten
113
Je kunt niet verwachten dat een camera van € 50 dezelfde capaciteiten heeft als ene van € 1.000 of € 5.000.

Ik denk dat je eerder een technische controle moet gaan uitvoeren op de staat van de leidingen. Daar waar die zichtbaar zijn is dit een fluitje van een cent.
Kijk na of er geen verzakkingen in de buis lopen, hoeveel bochten zitten er in het traject?
Wat is de helling dat alles gelegd is? Welke diameter hebben de buizen?
Komen er andere aflopen op de wc buis? 2e Toilet of zo? 

Belangrijkste van al natuurlijk, is de septische put geruimd?
Kijk even na bij het openen van de septische put en er spoelt iemand door of je beweging ziet in de septische put.

Wat ook kan helpen is je wc -gedrag,  hoe zeg je dat eigenlijk? Gebruik je veel chemische luchtjes en zuiveringsmiddelen , wc - eend en van die spoelbollen of is het af en toe dat je de eend is gebruikt?
Bij dagelijks chemische reiningsmiddelen te gebruiken is de kans reëel dat al de goede beestjes ( bacterieen enzo) in je septische put doodliggen .
En als dat dan nog een pvc put is dan is die kans nog groter. 

Welk toiletpapier gebruik je? Superzacht dat van geen kanten verteert of net dat laagje minder zodat de vertering  en transport door de buis  sneller gaat?
 Gebruik je vochtige doekjes want die zijn not done in de wc! 
De kleverige stof + de aard van het materiaal is nefast voor je septische put. Dan heb je nog de hygiënische hulpmiddeltjes voor de vrouw, bv. maandverband en tampons, kun je eigenlijk best ook niet doorspoelen.

En een verstropping die wij eens moesten oplossen bij onze klant. Buis zat vol met graten en visafval.
In plaats van in de vuilbak , nee hoor de wc in, aja vis kan zo stinken, mijnheer. 
Nu , na onze rekening van enkele 1.000 euro's gingen de visgraatjes en kopjes netjes in een afsluitbaar plastiek zakje zo de vuilnis in. 

En als deze tips je niet op weg helpen? Haal een proffesionele firma met camera's erbij.
 
V

Verwijderd lid 178789

Guest
Als je de camera wilt inzetten vanaf de wc dan dien je die eerst te demonteren zodat je rechtstreeks in de afvoerbuis kan beginnen !

Weet ook dat een camerainspectie vrijwel nooit nodig is,  in het beste geval vind je er een oorzaak mee die je zonder die camera ook had kunnen zien en die je door ontstopping en rioolreiniger (rioolrat) ook had kunnen oplossen.
 

Nu7s

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
19 aug 2011
Berichten
8.396
Waarderingsscore
354
Punten
83
Laat de beerput eens leegtrekken
 

karine01

Lid
Lid geworden
14 okt 2010
Berichten
353
Waarderingsscore
14
Punten
18
Allen,
Alvast bedankt voor de vele reacties.
Met een rioolrat hebben we ook al eens geprobeerd maar daar hetzelfde verhaal, je geraakt niet door de zwanehals van de wc en zoals hier al geschreven is denk ik ook dat je dan de pot zelf moet demonteren.
Niet zo makkelijk, alles is nu netjes aangespoten met siliconen.
En ook zoals hier eerder gezegd kan daar het probleem niet zitten, lijkt me, want meestal werken al de toiletten perfect.
Betreft de septische put, deze is zeker niet de oorzaak want ook na het ledigen deed het probleem zich voor.
Betreft  chemische zaken gaat er hier niets de wc in, enkel wat wc eend om de toilet zelf te reinigen. Ook niets van maandverbanden of dergelijke. Toiletpapier is zeker niet van dat grijs schuurpapier, maar ook niet heel dun. Dus de standaard zeg maar, maar toch niet steeds hetzelfde merk.
De grote fout die hier 18 jaar geleden gemaakt is dat er geen verluchtingen op de toiletten zitten. Dus ook al is alles ok, wanneer je boven de toilet doortrekt wordt deze heel even bijna leeggezogen. Je hoort dan even gegorgel en dat is het dan.
Situatie hier is boven 1 toilet en beneden twee toiletten. Deze drie grote aflopen komen in de kelder samen en gaan vanaf daar verder naar de septische put.
Het vreemde is dat er soms weken geen problemen zijn en dan plots zoals enkele dagen geleden één van de drie wc's niet kan door getrokken worden. Op dat moment loopt er dan ook geen enkele toilet meer door.
Het vreemde dan weer is dat dan plots na enkele minuten het probleem is opgelost en we er weken geen last meer van hebben.
Ikzelf zou denken dat misschien wel door bepaald toiletpapier, want gebruiken niet altijd hetzelfde, er op een moment in één van de toiletaflopen een opstopping zit en dit dan alles blokkeert.
Op één of andere manier vliegt deze opstopping erdoor en zijn we weer enkele weken gerust.
Heb intussen gemerkt dat een standaard toiletafloop 110mm is , hier zijn deze allemaal 90mm.
De vraag is ... hoe lossen we dit op?
img_20200820_124358_small.jpg
 

Bijlagen

  • img_20200820_124358_small.jpg
    img_20200820_124358_small.jpg
    67,4 KB · Weergaven: 1
  • img_20200820_124416_small.jpg
    img_20200820_124416_small.jpg
    66,5 KB · Weergaven: 1
  • img_20200820_124429_small.jpg
    img_20200820_124429_small.jpg
    54,6 KB · Weergaven: 1
  • img_20200820_124452_small.jpg
    img_20200820_124452_small.jpg
    70,1 KB · Weergaven: 1
  • img_20200820_124511_small.jpg
    img_20200820_124511_small.jpg
    62,7 KB · Weergaven: 1
  • img_20200820_124556_small.jpg
    img_20200820_124556_small.jpg
    37,4 KB · Weergaven: 1
V

Verwijderd lid 172838

Guest
Met alle respect.
Maar wat je poogt te doen is knoeien na de komma. 
Een iets wat zichzelf respecterend lekdetectiebedrijf heeft voor € 50k aan apparatuur in zijne camion/remorque liggen. Dat heeft zo zijn reden. 
 

Caroto

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
27 okt 2019
Berichten
3.668
Waarderingsscore
1.827
Punten
113
Met de uitleg die TS geeft moet de verstoppingsoorzaak al zeker in het gemeenschappelijke stuk zitten van in de kelder tot aan de septische put.  
Als het bij 1 toilet is lopen de andere 2 ook niet meer af is toch wat TS zegt?
Zijn alle leidingen in de kelder en tot aan de put in 90mm uitgevoerd?

Dat sluit al wat werk uit. Misschien geraak je vanuit de septische put wel naar je binnenleidingen toe met je cameratje? 
 

rdr2180

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
18 mrt 2006
Berichten
2.674
Waarderingsscore
566
Punten
113
Mij lijken hier twee problemen naast elkaar te zijn: een onderdrukprobleem (zoals beschreven bij het doortrekken van het toilet boven) en een overdrukprobleem. Als je aan de bovenste afvoerbuis kan, kan het onderdrukprobleem vrij gemakkelijk opgelost worden met een beluchtertje op het hoogste punt van de installatie (wellicht is een zadelstuk nodig om dat aan te sluiten).

Als de toiletten beneden ook blokkeren als het toilet boven doorgespoeld wordt, ligt dat hoogstwaarschijnlijk aan een overdrukprobleem.
De centrale buis waar alle toiletten in uitkomen zou in de septische put met een T-stuk aangesloten moeten zijn, met één open kant die naar boven wijst en die altijd boven het vulniveau van de put moet blijven uitkomen. Normaal geraakt overdruk dan weg door een ontluchting op de septische put - een buis van in de septische put tot ergens boven het dak (om geen geurhinder te krijgen) langs waar de druk weg kan. Zonder zo'n ontluchting moet de overdruk langs ergens anders weg, dus ofwel langs het deksel, of langs de afvoer naar het riool (gesteld dat er tussen de septische put en het riool geen sifonput zit, want dan kan de druk sowieso langs daar niet weg). In beide gevallen kan het even duren voor de overdruk "weggeraakt" is en tijdens die periode lopen de leidingen niet af. Bij een quasi lege septische put vangt het luchtvolume van de put dat wel wat op, maar bij een volle septische put lukt dat niet meer en duurt het dus langer voor de overdruk "ontspannen" is.

Of het probleem zit in het ontbreken van ontluchting van de septische put, kan je gemakkelijk testen door het deksel van de put "op een kiertje" te zetten (best niet helemaal open omwille van geurhinder en risico voor kinderen en dieren). Als het probleem dan ook nog optreedt, is mijn vermoeden dat de centrale buis niet met een T-stuk maar met een bocht recht naar beneden uitgevoerd is. In dat geval moet de overdruk door de hele massa in de septische put geperst worden (zelfs met een ontluchting op de put zelf) en dat lukt niet (of toch niet goed). Zo'n uitvoering levert bijna altijd overdrukproblemen open wordt best vervangen.

 
 
V

Verwijderd lid 172838

Guest
Sinds wanneer heb je de problemen? Altijd al gehad of recentelijk?
 

lukanar

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
27 mrt 2007
Berichten
21.935
Waarderingsscore
6.588
Punten
113
rdr2180 slaat de nagel op de kop.
Doe septische put open en kijk hoe de aanvoerbuis loopt in de koek?
Met 90° bocht? Ja, dan boor je bovenaan in de ronde een gat met doorsnee van 32-40-50 mm.
Indien dit geen verbetering , dan moet  je gaan denken om een luchtbuis te zetten aansluitend op het bovenste stuk.
Het gebruik van een camera is niet nodig. 
Denk dat je moet werken met eliminatie en dit stap voor stap.
 
V

Verwijderd lid 178789

Guest
Helemaal eens met de constructieve reactie van rdr2180 en lukanar.
Wat zij schrijven over de situatie zal veel meer kans tot een oplossing geven dan zulk cameraonderzoek, gesteld dat je erin geraakt en dat je dan ook nog eens juist kunt interpreteren wat je eventueel te zien krijgt.
Daar kan je wellicht mee geholpen worden.
 
V

Verwijderd lid 172838

Guest
Wel, met een cameraonderzoek kan je zoiets perfect in beeld brengen en wordt er wel exact weer gegeven wat de situatie is.
En natuurlijk moet je zo een beelden kunnen "lezen", dat is een kwestie van ervaring.
Of je laat de beelden opnemen (standaard functie van een deftige camera) en interpreteren door mensen met ervaring.
 

lukanar

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
27 mrt 2007
Berichten
21.935
Waarderingsscore
6.588
Punten
113
Effen die put open leggen en zien of er een T -stuk of ene gat zit bovenaan die inloopbuis kan eigenaar zelf.
Effen een boormachientje pakken met klokboor van 40 mm, adem inhouden en efkes op de tanden bijten  met gelsoten mond kan eigenaar zelf.
Effen een paar dagen of weken opvolgen of die toiletten goed doorspoelen, kan eigenaar zelf 
Kostprijs? Zeg € 10 voor die klokboor? 
Kostprijs camerainspectie door ervaren kijkers? Als ik stel tussen de € 200 - € 300 excl. btw zal ik er niet ver naast zitten of vergis ik me?
 
V

Verwijderd lid 172838

Guest
 

Dat geldt voor veel werken, hé Luk. 
Iedereen kan ook een gat graven en er een boompje insteken en dicht gooien. Spreken we dan over hetzelfde als de werken die jij doet? Ik veronderstel van niet. 
Is wat jij voorstelt aan de klant hier dan hetzelfde wat wij doen? Ook hopelijk niet. 
En als er een infiltratie is dan vraagt de verzekering toch een officiële lekdetectie met verslag en beelden. 
Met camerainspectie zie je ook de staat van buizen en eventuele andere problemen. 
Maar bon, we wijken af. 
 
Lid geworden
21 mei 2012
Berichten
10
Waarderingsscore
0
Punten
1
Ik zie toch wel wat bochten van 90 graden.
Vooral diegene die horizontaal ligt, zie foto 4, lijkt mij ook niet zo gunstig?
Kan daar niet van tijd tot tijd een opstropping ontstaan?
 
V

Verwijderd lid 178789

Guest
Dat is inderdaad niet gunstig en daar kan zeker al eens een verstopping ontstaan.
Niet door wat er normaal door de afvoer komt maar vrijwel altijd door iets wat er niet thuishoort. De dingen die je daar het meest tegenkomt zijn kunstof houdertjes met geurblokjes die men aan de wc- rand hangt en speeltjes van de kinderen zoals autootjes en lego blokken.
Met wat pech zet dat zich dwars in zulke bocht en met wat geluk komt het na een tijdje en met wat overdruk terug los.

Moest zich daar ergens een verstopping voor doen dan kan je dat gemakkelijk constateren zonder er een camera in te moeten duwen.
Stoomafwaarts van de verstopping is de buis leeg en klinkt ze hol, terwijl ze  stroomopwaarts van de verstopping vol klinkt.
De situatie is sowieso niet ideaal, die buizen en hulpstukken had men beter in 110mm uitgevoerd.
 
V

Verwijderd lid 172838

Guest
Alsof alle buizen altijd in opbouw liggen en het zo simpel is.
 

janus wago

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
5 dec 2009
Berichten
14.865
Waarderingsscore
2.229
Punten
113
Je hebt Charel zijn bericht duidelijk niet goed gelezen of begrepen, blijkbaar krijg je een waas voor je ogen als Charel hier iets post en lees je zijn bericht zelfs naar maar vlieg gelijk in de pen.

Snap je nu zelf niet dat je gedrag hoogst iritant is voor de vragenstellers hier?
Van mijn mag je hier voor eeuwig geband worden met je volkomen nutteloze adviezen en geruzie.
 
V

Verwijderd lid 178789

Guest
Art,
Het gaat over deze situatie, in dit topic en aan de hand van de hier getoonde foto's .
Over buizen in opbouw dus!
Ben je het niet eens met wat ik hierover schrijf, zeg dan wat er volgens jou niet klopt.
 

Geen antwoord op je vraag? Misschien vind je iets in onderstaande topics.

Onderwerp
Aangemaakt door
Laatste reactie
Reacties
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan