Gemeenschappelijke riolering

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van gotcha41
Lid vanaf: 29/10/2018
36 berichten

Hallo,

De riolering van ons rijhuis blijkt onder het huis van de buren te liggen, en bovendien ook nog gemeenschappelijk te zijn.
Noch de buurman, noch wijzelf wisten hier iets van af, bij de aankoop van onze beide huizen 1,5 jaar geleden. We hebben ongeveer gelijktijdig gekocht.
De buurman maakt momenteel slechts minimaal gebruik van de gemeenschappelijke riolering, voor enkele afvoeren.
Hij heeft namelijk een jaar geleden, bij een grondige renovatie, het overgrote deel via een nieuwe aansluiting op het straat aangesloten.

Nu blijkt er een lek te zijn in het deel dat nog gemeenschappelijk is. Wie dient de herstelkosten te betalen?
Er lijkt nog nooit onderhoud aan die riolering gebeurd te zijn, althans niet de laatste 50 jaar, een ontstoppingsfirma heeft er ongelooflijk veel rotzooi uitgehaald. Steengeruis etc ... maar er werd geen concrete breuk vastgesteld, enkel slijtage en een controleput die van begin af aan slecht aangelegd is adhv bakstenen met open voegen.
Is het OK dat hij (en met name de vorige eigenaar) er 50 jaar gebruik van gemaakt heeft, nooit onderhoud op gedaan, en wij nu bijna het volledige onderhoud zouden moeten betalen, als je rekening houdt met het huidige gebruikspercentage?
Ook heeft de buurman een nieuwe vloer gelegd met vloerverwarming, en zonder deksel op de controleput, wat het onderhoud bemoeilijkt (en dus duurder maakt ...).
Moet de buur niet vrijwaren dat er op een normale manier onderhoud kan gedaan worden?
Wat is jullie mening hierover?
Alvast bedankt

Reacties

afbeelding van charel
Lid vanaf: 09/04/2010
15034 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Mijn mening is dat je het systeem zo snel mogelijk moet splitsen, wat het ook aan moeite en geld mag kosten. Zoniet zal dit een blijvende bron van misverstanden en discussies zijn.

afbeelding van Patrico
Lid vanaf: 07/10/2019
559 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Als dit gaat over de privé riolering gaat denk ik dat je buurman kan eisen dat jouw afvoeren op jouw stuk moeten lopen. Vroeger bouwden families naast elkaar en den gebeurden er van die zaken, tot er dan ruzie over komt. Of heb je een bewijs dat die riolering echt gemeenschappelijk is en jij dus 50% eigenaar bent?

Waar doet het lek zich voor? Op jouw grond of zijn grond? Wat als jij niet betaald en hij zegt dat hij de oude riolering afsluit? Als  je geen mogelijkheid hebt tot splitsing zou ik hem beter als goede buur houden. Charel gaf al een hele goede tip Smile

 

afbeelding van D I Y
Lid vanaf: 12/08/2013
9435 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik heb hier ook zoiets. Een regenwaterafvoer die onder het huis loopt, van een achterliggend gebouw dat vroeger van dezelfde eigenaar was. Mij is verteld dat ik hier niets aannkon doen.

Maar voor verkrijgende verjaring moet het -naast een voortdurende- wel over een zichtbare erfdienstbaarheid gaan... dus het zou kunnen dat je verplicht kan worden om jouw eigen rioleringsaansluiting te maken.

Aan bovenstaande uitspraken kunnen geen rechten ontleend worden.blum
Regio: Roeselare-Kortrijk

afbeelding van bert2
Lid vanaf: 11/03/2006
438 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik volg DIY. Aangezien de afvoer niet zichtbaar is, kan er geen sprake zijn van een erfdienstbaarheid door verkrijgende verjaring. Hiervoor moet het gebruik minstens 30jaar voortdurend zijn en zichtbaar zijn. De buur moet volgens mij geen kosten maken om de afvoer te onderhouden of te herstellen.

Asap voor een eigen rioolaansluiting gaan.
Misschien ook direct kijken of regenwater ontkoppeld kan worden. Anders riskeer je nogmaals de boel te moeten open breken wanneer er een dubbele riolering in de straat komt te liggen.