Gebruik regenwater voor wasmachine

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van Ingevl
Lid vanaf: 03/12/2015
16 berichten

Sinds 2 weken wonen wij in onze nieuwbouw. Regenwater wordt al gebruikt voor de toiletten. Ik vind dat dit water er heel helder uit ziet en ruikt ook niet.
Ik zou het dan ook wille gebruiken voor mijn wasmachine, maar ik kreeg al eens de opmerking dit niet te doen omdat ons plat dak uit roeping bestaat en dit kleine deeltjes zou afgeven.
Het water wordt gefilterd door een vlies en een koolfilter.
Heeft iemand hierin advies?

Reacties

afbeelding van Nu7s
Lid vanaf: 19/08/2011
6672 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Zolang je de filters regelmatig vervangt zou dat geen probleem mogen zijn.

Heb je een algemene vraag? Stel ze via het forum, niet via privébericht!

afbeelding van Aquaman
Lid vanaf: 15/08/2010
1549 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ingevl schreef: Sinds 2 weken wonen wij in onze nieuwbouw. Regenwater wordt al gebruikt voor de toiletten. Ik vind dat dit water er heel helder uit ziet en ruikt ook niet. Ik zou het dan ook wille gebruiken voor mijn wasmachine, maar ik kreeg al eens de opmerking dit niet te doen omdat ons plat dak uit roeping bestaat en dit kleine deeltjes zou afgeven. Het water wordt gefilterd door een vlies en een koolfilter. Heeft iemand hierin advies?

Beste Ingevl,

hier komt het water ook via een filtervlies en een koolfilter alvorens het gebruikt wordt voor de wc en de wasmachine.
Naargelang de vervuilingsgraad dien je deze filters te vervangen.
Ik heb een manometer na de filter geplaatst waardoor ik kan zien als de druk verminderd.

Mvg,
Aquaman

afbeelding van Ingevl
Lid vanaf: 03/12/2015
16 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ok. Dan ga ik de omschakeling maken. Alles om de waterfactuur te verminderen.

afbeelding van D I Y
Lid vanaf: 12/08/2013
7107 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Sommige roofingsoorten hebben inderdaad last van verkleuring van het regenwater (bvb Derbigum). Vuildeeltjes zullen al sneller naar de bodem van de regenwaterput zakken en zullen minder een probleem vormen, en al helemaal niet als je filtert.

Voor dergelijke roofings bestaat echter een verf die er voor zorgt dat deze verkleuring niet gebeurt (bvb DerbiSilver) maar deze kan niet vanaf dag 1 aangebracht worden, er moet eerst een tijdje uitgebloed worden. Deze verflagen hebben als bijkomend voordeel dat de roofing minder heet wordt in de zomer (en dus de ruimtes eronder ook minder warm) en worden voor die reden ook toegepast op andere merken van roofing. Tegelijk krijg je een ietsje pietsje grotere opbrengst van zonnepanelen die op zo'n dak staan dankzij een verhoogde onrechtstreekse instraling (als de zonnepanelen tenminste niet teveel schaduw werpen op de zones tussen de rijen).

Als je mooi helder water hebt, dan zal je een merk hebben dat hier geen last van heeft...

Aan bovenstaande uitspraken kunnen geen rechten ontleend worden.blum

afbeelding van Mario_
Lid vanaf: 19/12/2014
7691 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Voor kosten te besparen is het meestal niet echt renderend...
Zie ook dag je reglementair kan omschakelen naar stadswater als het regenwater op is.

afbeelding van rdr2180
Lid vanaf: 18/03/2006
1618 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Zeker doen - wij wassen al vrij lang op regenwater, met een klassiek 3-voudig Honeywell filter (grofmazg, fijnmazig, koolstof).

In het nieuwe huis hebben we juist om die reden een grotere regenput gestoken (10.000 liter en voldoende dakoppervlak om die gemakkelijk te vullen); de vorige geraakte meerdere keren per jaar leeg en dan merk je meteen dat de was harder is. De grootste besparing zit dan ook niet in wat je uitspaart aan leidingwater, maar in wat je uitspaart aan wasproducten en wasverzachter. Om de wc's kalkvrij te houden is regenwater ook beter, maar als ik moest kiezen, zou ik het regenwater zelfs eerder voor de was gebruiken dan om door te spoelen.

Eigenlijk kan je ook nog wat besparen op het gebruik van de wasdroger, want bij voorbeeld handdoeken die met regenwater gewassen zijn, zijn ook nog zacht als ze gewoon te drogen gehangen worden.

De eerste keer dat het na een warme periode terug regent, kan je met sommige soorten roofing en zelfs met sommige merken epdm verkleuring krijgen. Wij hebben op het vorige huis om die reden een stuk groendak geplaatst (sedum op goed gespoeld lavasubstraat) en dat filterde dat helemaal weg.