Wasmachine en droogkast achter dezelfde afdekplaat toegelaten? Mogen andere stopcontacten vlak in de buurt?

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van dejekke
Lid vanaf: 31/05/2020
1 berichten

Goeiedag,

Een korte vraag: is het toegelaten om de stopcontacten voor wasmachine en droogkast aan te sluiten in zo'n duo-opbouw doosje, dus achter dezelfde afdekplaat? Ik ga uiteraard wel afzonderlijk twee 20A/2.5mm2 aansluitingen doen, de stopcontacten zitten gewoon samen onder dezelfde afdekplaat, maar delen dus geen automaat of bekabeling.

 

Daarnaast, ik dacht tegen dit doosje nog een tweede, identiek doosje te plaatsen met 2 stopcontacten voor diepvries en frigo. Is dat dan een probleem als die twee doosjes, dus 4 stopcontacten in totaal maar met verschillende doeleinden, vlak tegen elkaar staan?

Met vriendelijke groeten,

Jekke

Reacties

afbeelding van dejekke
Lid vanaf: 31/05/2020
1 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

In verband met het aansluiten van wasmachine en droogkast achter dezelfde afdekplaat vond ik op het web volgende link: https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/elektriciteit/vraag/5...

Je mag schakelaars en stopcontacten gevoed door geleiders van verschillende kringen onder een afdekplaat plaatsen op voorwaarde dat hun voedingen strikt gescheiden blijven. Dit wil zeggen dat de voeding van een schakelaar niet door de inbouwdoos mag van het stopcontact van een andere kring. Uiteraard worden deze verschillende onderdelen nooit als één verbruikerspunt geteld.

Als dit klopt, mag het blijkbaar.

Een tweede doosje plaatsen zal dan ook wel mogen zeker?

Met vriendelijke groeten,

Jekke

afbeelding van roosen00
Lid vanaf: 20/11/2016
107 berichten