Wachtleiding

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van Speer
Lid vanaf: 19/12/2016
16 berichten

Hallo mede forumleden!

 

Onze plannen voor onze bouw zijn weer al net iets verder gevorderd en momenteel zijn we aan het kijken naar de technieken.

Ik ben zelf iemand die graag op alles (of toch zo veel mogelijk) voorbereid is dus in zou wel een hele hoop wachtleidingen willen steken.

Ik had hier op het forum al wat gezocht maar nog niet écht kunnen vinden wat ik zocht.

 

Ik ben niet helemaal zeker welk type leding we best kunnen nemen.

Ik heb 2 "types" gevonden maar weet niet juist welk we kunnen nemen:

https://www.tecshop.be/nl/installatiemateriaal/elektriciteitskabel-draad/wachtbuis-met-trekdraad-rood-40mm

https://www.dmlights.be/diverse_bu_20f_rol100m~08K9C

Diameters zullen we aanpassen naargelang we denken dat in de toekomst mogelijk zal zijn, is er wel een aan te rade minimum voor als er een elektriciteitskabel door moet?

 

Nu had ik nog 2 bijkomende hersenspinsels die ik even wou aftoetsen, mischien is zoiets onmogelijk maar vragen kan geen kwaad denk ik dan.

Wij hebben een tamelijk centrale leidingschacht, kunnen we bv met bovenstaande wachtleiding van elk punt naar daar gaan om die dan te laten uitkomen in een pvc buis van bv 100mm die naar de kelder gaat? (mischien best 1 buis per verdiep die naar beneden gaat)

Zo besparen we wat meters wachtleiding en komt dit ook netter uit in de kelder.

De trekveer in de wachtleiding zou dan wel maar tot daar gaan dus eigenlijk geen nut hebben maar kunnen we dan vanaf het begin van de wachtleiding met een metalen trekveer (zoals: Link) hier door kunnen duwen tot aan de kelder?

 

En dan mogelijk het gekste idee waar ik nog niets heb over kunnen vinden dus waarschijnlijk compleet onmogelijk.lol

Om ultiem voorbereid te zijn op veranderingen, zou het dan mogelijk zijn om bv per kamer een wachtleiding van bv40mm horizontaal door te kamer te trekken net boven stopcontacthoogte?

Als er dan ooit een punt moet bijkomen dan kan je gewoon op die plaats de leiding openmaken en er door steken tot aan de kelder. Iemand zoiets al ooit gehoord?diablo

 

Alvast bedankt voor de input en laat de bedenkingen maar komen!

 

Reacties

afbeelding van Tomvdw
Lid vanaf: 28/06/2017
437 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik begrijp dat je dus doorheen heel je huis wachtleidingen wil leggen? Als je het doet, gebruik dan gladde buis aan de binnenkant. Die flex van dm lights is geribbeld en niet goed om achteraf iets door te trekken. 

Waarom wil je die wachtleidingen in een pvc buis in je schacht laten uitkomen? Dat maakt het achteraf extra lastig denk ik. Blijft die schacht open en toegankelijk? 

In elke kamer volledig horizontaal inslijpen zou ik niet doen. Je verliest dan 40% van de stevigheid van je muur want je slijpt pakweg 60mm weg. Het is trouwens geen goede praktijk om een leiding horizontaal te laten lopen. 

De kans dat je die leidingen ooit nodig hebt is klein, nihil. Je kan beter nu geld uitgeven aan een interieurarchitect die je exact zegt waar een zetel, kast, spiegel, lamp moet komen. Binnen 20 jaar pas je jezelf wel aan aan de huidige situatie. Of een goede lichtstudie doet ook wonderen!

Wat wel kan: veel stopcontacten recht naar de kast om ze te schakelen, schakelaars in bus en ster bekabelen, utp kabels in een stopcontact laten toekomen, valse plafonds en extra kabels op het plafond leggen. Steek kabels klaar voor elektrische gordijnen, achter de valse wand op mijn zolder liggen ook een aantal utp's en coax voor de toekomst. Stopcontacten heb ik in de slaapkamers in elke hoek gezet, veel bewegingssensoren ipv schakelaars. 

De toekomst is draadloos, dus ik verwacht niet dat je ooit geen mogelijkheden gaat hebben. 

afbeelding van Speer
Lid vanaf: 19/12/2016
16 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Hi Tom,

 

We zouden inderdaad leidingen met een gladde binnenkant nemen maar toch bedankt voor de opmerking.

De reden om deze in een brede pvc te laten uitkomen is zodat we niet helemaal naar beneden moeten gaan met alle wachtleidingen en zo leiding kunnen uitsparen, beneden in de kelder komt dan ook maar 1 brede  buis  toe per verdiep wat het misschien wat netter maakt.

De wachtleiding zou ik wel een stuk in de buis steken zodat als we er ooit iets in willen steken dat we geen probleem hebben met deze overgang.

 

Gho ja klopt misschien wat je zegt, we zijn ook wel van plan om in bus en ster te voorzien.

Momenteel komt er nog geen domotica aangezien er naar mijn mening en eisen maar 1 echt systeem is dat ik zou willen gebruiken en dat is KNX maar dit kwam wel enorm veel duurder uit.

Ben zelf niet zo'n fan van draadloos maar het ziet er naar uit dat daar wel de grootse innovaties gebeuren kwestie van domotica.

 

Goede opmerking  op mijn horizontale leidingen, het is natuurlijk niet de bedoeling om de stabiliteit teniet te doen. fool

afbeelding van Caroto
Lid vanaf: 27/10/2019
819 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Wachtleidingen steken kan nuttig zijn, maar meestal enkel wanneer je weet wat en vanwaar naar waar je iets nodig gaat hebben. Als je zoals jou in principe overal en altijd een wachtbuis klaar wilt zitten hebben en je heel je huis vol legt, ga je waarschijnlijk net daar waar je wil, geen voorzien hebben, of loopt ze naar de verkeerde plaats.  En dan wordt het een duur grapje vol lege buizen die je waarschijnlijk nooit meer zal gebruiken. 

Je voorstel dat in theorie best leuk lijkt van aparte wachtleidingen tot in een schacht zou ik nooit zo uitvoeren. de kans is groot dat het daar een boeltje wordt in die schacht en je de leidingen niet meer kan doortrekken. Bij het 'natrekken' van leidingen moet je vaak heen en weer gaan, of van de andere kant proberen.  Ofwel moet je daar een luikje maken zodat je in de twee richtingen de leiding kan begeleiden?Als het een leidingschacht is lijkt me die dikke 100mm buis zelfs overbodig.  

Die trekveer uit je link is inderdaad wat veelvuldig gebruikt wordt, en daarmee, in combinatie met fingerspitzengefuhl en een bus siliconespray waar je de door te trekken leiding mee inspuit, kan je wel heel wat afstand overbruggen, zelfs in een geribbelde buis. Al  hangt ook wel wat af van de kwaliteit van die buis, en vooral hoe je de preflexen plaatst. (geen scherpe bochten, geen beschadigen,...) En als je de preflexen ergens los laat 'hangen' zodat ze heen en weer kunnen zwieren of schuiven dan krijg je de kabels of draad er veel moeilijker door.

Als je ooit overschakelt naar domotica dan heb je een hele andere leidingopbouw nodig. Geen wachtbuis die je daar bij kan helpen.  Wat je kan doen is bvb vanuit je elektriciteitskast naar elke kamer of elke valse wand een lege preflex steken, dan kan je nadien eventueel nog weg via je plinten of via omkastingen zonder heel je huis open te moeten slijpen.  Ook in een living  of leefkeuken kan je wel een ster maken met wachtbuis, dit voor het verplaatsen van tv/videofonie/telefoon/audio. Dit wordt wel veelvuldig gedaan.

Amateurke 2

afbeelding van Wikkar
Lid vanaf: 15/02/2020
10 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Voorzie open kabelgoten in uw leidingschaft om alles netjes te houden