Verlichting via DMX

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van bert2
Lid vanaf: 11/03/2006
449 berichten

Ik ben momenteel de laatste keuzes aan het maken wat betreft m'n elektrische installatie.
De basis is KNX. Ongeveer 50% van de verlichting gebeurt via LED-balken. Hiervoor zal ik gaan voor een sturing via DMX, aangesloten op de KNX-bus.
Het lijkt me elegant, relatief goedkoop en ik kan direct 4-kanaals dimmen.

Ik ben nogal fan van lichtsturing en dimming. Ik vraag me nu af of ik de resterende LED-lampen (300mA en 500 mA CC en 24V CV) ook niet via DMX kan aansturen. Eventueel kan ik alles in constant current uitvoeren. Kan ik zo besparen op relaismodules? Iemand een ervaring met een dergelijke oplossing?

Reacties

afbeelding van rdr2180
Lid vanaf: 18/03/2006
1792 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Dat kan perfect, wij gebruiken een heel vergelijkbare opstelling waarbij bijna alle gedimde verlichting via DMX gestuurd wordt; dat was op het moment van ontwerp de meest flexibelen en tegelijk ongeveer de goedkoopste oplossing. Bij ons komt het signaal uit Loxone (met Loxone DMX extensie), maar dat gaat net even goed vanuit KNX. Voordeel is dat je een standaard DMX signaal krijgt waarmee je dus allerlei (goedkope of dure) DMX dimmers kan aansturen, naar keuze CC of CV.

Onze (Loxone DMX-)dimmers zetten DMX om in PWM (4x 50W), dus gebruik ik 24V CV, met een 24V 10A MeanWell DIN rail voeding. Voordeel is dat om het even welke 24 LED lichtbron gebruikt kan worden en dus goedkopere strips ook mogelijk zijn. Meestal stuur ik vier circuits met aparte kanalen, op drie plaatsen gebruik ik dual-white strips waarvoor ik twee kanalen inzet (eigenlijk ook apart gestuurd, maar in de software samen genomen) en op één plaats zijn de vier kanalen naar één RGBW strip samengebracht.

afbeelding van bert2
Lid vanaf: 11/03/2006
449 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Online lijken de meeste DMX-dimmers vooral voor LED-strips gemaakt te zijn. Als er iemand al ervaring heeft met LED-lampen, hoor ik dat graag.

@rdr, Loxone dimmers had ik ook al overwogen. Goed om te horen dat deze ook zonder problemen led-lampen kunnen aansturen. Ik heb trouwens ook een Loxone miniserver, maar ik reserveer deze liever voor de complexere logica op het vlak van energiebeheer/aanwezigheidssimulatie/... 
De basisfunctionaliteiten (licht, manuele controle zonwering, ...) hou ik liever op het niveau van KNX.

afbeelding van rdr2180
Lid vanaf: 18/03/2006
1792 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

DMX is alleen maar het protocol dat de dimmers aanstuurt, daarmee kan je dus dimmers voor ledstrips, voor laagspanningslampen, voor 230V lampen enz mee sturen. Het hangt van de dimmer af wat je kan sturen. De loxone DMX-dimmers moduleren 12~24V via PWM, ik stuur daar zowel ledstrips als 24V ledlampen mee, 24V opbouwspots van Loxone en zelfs een setje E27 24V ledfilamentlampen. Voor zover ik weet wordt de DMX versie bij Loxone niet meer gemaakt/geleverd en is alleen nog de tree-versie beschikbaar, maar gelijk welke andere dimmer die standaard DMX512 aanvaardt, kan daarvoor gebruikt worden.

afbeelding van Beertjen
Lid vanaf: 27/05/2011
159 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik gebruik een combinatie van KNX en DALI, vergelijkbaar met DMX.
Alle verlichting hier in huis zijn ofwel led spots CC 350mA of led strips (kelder en garage).

De Led spots worden hoofdzakelijk door meanwell DALI step-up drivers gevoed, deze zijn spotgoedkoop (25€ ofzo) en worden door een 24V voeding in de kast gevoed. (Grote voeding per verlichtingskring).
Voor DMX maakt meanwell wel geen artikels denk ik.
Anderzijds heb ik een aantal Eldoled drivers ( ook dali ). Deze gebruik ik waar er echt laag moet kunnen gedimmed worden.
De eldoleds kunnen tot 0.1% dimmen en zijn bijna volledig flikkervrij. Die zijn ook beschikbaar in DMX versies. Let wel op, de gemiddelde eldoled driver heeft maar 55V op de uitgangen ter beschikking voor je leds. Afhankelijk van je spotjes kan er hier veel of niet veel mee aansluiten Smile
Ik gebruik deze voor de leefruimte en de nachtgang. In de nachtgang dienen de plafondspots als orientatieverlichting, vandaar dat die op zeer lichte intensiteit moesten kunnen branden.

Koppeling tussen KNX en DALI is denk ik wel iets eenvoudiger. Als je een DT8 gateway hebt kan je altijd rgbw strips aansturen ook.
Hiervoor bestaan dt8 dimmers die rgbw kunnen aansturen.
Je kan natuurlijk altijd een mengeling van dmx en dali gebruiken ook.  

afbeelding van Jimmy-P
Lid vanaf: 21/01/2014
8 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik ben ook van plan om Loxone en DMX te gaan gebruiken voor de verlichting. LTech heeft interessante dimmers voor CC led spots. Afhankelijke van hoeveel led spots je per cluster wil dimmen kies je het vermogen. Je let erop dat de spanning en stroom correct zijn voor de led chips. En het beste is dat deze rechtstreeks op 230v aangesloten kunnen worden.

Voorbeeld: https://ltech-led.eu/nl/cc-dmx512-dimmable-driver/1612-led-dmx-push-dimm...