• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

verlichting - armatuur - to led or not to led ?

Lacroix

Lid
Lid geworden
31 mei 2010
Berichten
316
Waarderingsscore
2
Punten
18
Na al enkele jaren gewoon E27 sokkels te hebben hangen op te meeste plaatsen, met deels halogeen lampen en deels al LED lampen, ben ik van plan er toch eens werk van te maken om armaturen te hangen.

Wat me meteen opviel in mijn korte zoektoch was dat de meeste zaken die ik vond als ik op 'LED' lampen zocht, armaturen waren met vaste LED lampen.
Lamp kapot? Leer er maar mee leven of vervang je heel armatuur?

Zijn er veel mensen die zo'n armaturen in heel in huis hangen?
Levensduur van LED is uiteraard lang.. en zeker zo'n vaste armaturen zullen wel betrouwbaar zijn. Maar álles kan stuk gaan.. en ik zou niet graag binnen 15 jaar een nieuw armatuur moeten zoeken/hangen omdat er lampen stuk gaan. Dan zit je daar met alle armaturen in dezelfde stijl, en diegene die je had kan je uiteraard niet meer vinden.

Wat is het alternatief? Halogeen hangen lijkt me ook niet meer van deze tijd. 
Hangen er veel mensen halogeen armaturen met daar gewoon LED lampen in?
 

Sceppi

Lid
Lid geworden
22 mei 2015
Berichten
137
Waarderingsscore
6
Punten
18
Als je voor led gaat, zorg er dan in elk geval voor dat je er kiest met een aparte (en dus niet ingebouwde) driver. De warmte die ingebouwde drivers genereren zijn heel schadelijk voor de led en zorgen voor een veel kortere levensduur.

In geval van een aparte driver kan je véél langer gaan dan 15 jaar, tot zelfs meer dan het dubbele!

In mijn geval heb ik alle drivers in een apart kastje gestoken centraal bij elkeaar.
 

teaser

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
8 apr 2009
Berichten
3.239
Waarderingsscore
417
Punten
83
Armaturen met een led module kun je niet vergelijken met led retrofit lampen qua levensduur. Een led retrofit lamp heeft relatief veel kans om kapot te gaan. In de meeste gevallen is het dan de driver die het begeeft. Omdat die driver in de fitting van de lamp moet passen moet die heel klein zijn, wat de levensduur niet ten goede komt. Warmteontwikkeling speelt daar zeker een grote rol in. Door de beperkte plaats is koeling van de leds zelf ook een probleem.

Armaturen met aparte driver hebben dat probleem niet. De led module kan goed gekoeld worden, en de driver kan groter en degelijker ontworpen worden. Trouwens, de led module kan soms apart vervangen worden, ipv dat je de volledige armatuur moet vervangen. De meeste fabrikanten van armaturen maken enkel die armaturen en niet de led modules. Die kopen ze in bij producenten die zich specialiseren in verlichting zoals Osram, CREE, Philips ...
 

Lacroix

Lid
Lid geworden
31 mei 2010
Berichten
316
Waarderingsscore
2
Punten
18
Ik geloof gerust dat die armaturen met ingebouwde LED betrouwbaarder zijn en een langere levensduur hebben.

Maar over hoe betrouwbaar spreken we dan? Is de kans dat er bvb op 10 armaturen gedurende een periode van 20-30 jaar iets stuk gaat te verwaarlozen? (zou tof zijn, maar dat zou me straf lijken).

En armaturen hangen nu eenmaal vaak 20-30-40 jaar of zelfs langer denk ik. :)

 

Zijn er veel nadelen aan oude armaturen en daar LED lampen in steken met ingebouwde driver? (buiten dat je de lampen vaker moet vervangen)
 

teaser

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
8 apr 2009
Berichten
3.239
Waarderingsscore
417
Punten
83
Grootste nadeel heb je al genoemd, lampen vervangen. En dat is uiteraard duurder dan met gloeilampen of halogeen.

Tweede nadeel is dat dimmen moet retrofit leds vaak moeilijk is.

Niemand kan uiteraard voorspellen hoe betrouwbaar leds effectief zijn maar als je armaturen van een degelijk merk zijn en goed ontworpen zodat er een goede warmtegeleiding is, dan kun je waarschijnlijk wel redelijk betrouwbaar afgaan op de aangegeven branduren. Bv 35000 branduren, armatuur brandt 4u/dag, dan gaat het toch 25 jaar kunnen meegaan.
 

Lacroix

Lid
Lid geworden
31 mei 2010
Berichten
316
Waarderingsscore
2
Punten
18
Nog even hier op terugkomen.. 

Heb ondertussen zelf nog altijd niet overal armaturen geplaatst. Mijn woning hangt nog vol van werf-fittingen met E27 LED lampen. :)

Initieel was ik van plan overal armaturen met spots te hangen (met LED lampen), maar dan kwam ik tot de vaststelling dat er geen LED armaturen lijken te zijn waar je de spots zelf van vervangen. (en zelfs als die dingen 20 jaar meegaan, ik wil niet ineens alles moeten vervangen omdat er 1 armatuur beslist het te begeven).

Nu overweeg ik in sommige kamers E27 armaturen te hangen.. (waar ik dus ook weer LED E27's in kan gebruiken neem ik aan).

Zoals: 

https://www.philips.be/c-p/332463116/myliving-wandlamp
https://www.philips.be/c-p/770503116/myliving-plafonniere

Van sommige versies heb je ook weer LED Varianten, bvb
https://www.philips.be/c-p/3182331P5/plafonniere

Maar die dingen kosten 5x zoveel. Bieden zo'n LED armaturen meerwaarden tov 'klassieke' armaturen waar je LED lampen insteekt?
 

Maaike Maai

Zeer Actief lid
Lid geworden
14 mei 2013
Berichten
1.460
Waarderingsscore
8
Punten
38
Ik ben ook helemaal geen fan van armaturen met geïntegreerde ledmodules. 

Wij hebben spots met GX53 fitting (ondiepe spots) en hanglampen E14 of E27 retrofit led.
Wij wensen niet te dimmen, dus dat probleem hadden wij niet, alhoewel ik wel redelijk wat dimbare versies ben tegengekomen (wel duurder).

Na veel zoeken gaan we toch relatief goedkoop gesteld zijn. Inbouwspotjes € 7,45 + GX53 lampen € 5,5.
Voor de hanglampen had ik er eerst op 'flinders' gevonden aan €76, maar toen mijn oog viel op een promo in (de) Weba voor (zo goed als) hetzelfde aan €9,9 , was de keuze snel gemaakt. 
wink.gif
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan