Totaal nieuwe elektriciteitskast

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van Marco187
Lid vanaf: 11/07/2019
2 berichten

Goedemorgen iedereen,

Wij hebben net een bod gedaan op een huis waar het één en ander nog aan moet gebeuren smiley.
één van de dingen die we willen aanpakken is het plaatsen van nieuwe elektriciteit aangezien deze echt verouderd is en wij nieuwe stopcontacten en dergerlijk willen plaatsen.

De keurder is geweest om het huis te keuren voor verkoop in bijlage vinden jullie het document terug alsook de huidige kast.

Aangezien ik wel handig ben maar niet thuis ben in elektriciteit zou ik graag jullie hulp willen vragen.
Ik heb grotendeelds het AREI doorgelezen maar is niet echt duidelijk voor mij.
 

Om een nieuwe kast te maken hoe zouden de zekeringen moeten staan? 
We gaan ook een nieuwe aardingspin moeten plaatsen aangezien deze er niet is. Hoe moeten we deze aansluiten?
Moeten alle aansluitingen (stopcontacten)  van natte ruimtes op een aparte kring staan? of mogen we ook de lichtpunten aansluiten? 
Moeten de vaatwasser, oven, wasmachine/droogkast,... op een aparte zekering staan of mogen wij deze bundelen?

Ik weet nu niet als ik iets vergeten ben maar shoot indien het zo is :). 

Reacties

afbeelding van SanderR
Lid vanaf: 19/06/2019
33 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

De vragen die je stelt zijn algemeen en overal terug te vinden, waaronder in het AREI waar je blijkbaar niet uit geraakt en ook onder andere:
https://www.bouwinfo.be/forum/technieken/elektriciteit/faq-elektriciteit...

 

Makkelijkere versie van de eisen uit het AREI:

https://veiligwonen.vincotte.be/nl/publicaties/download/huishoudelijke-e...

 

Tip: hoor eens rond of er iemand uit je omgeving een elektrieker kent die zulke kleine werken doet. Onlangs hebben verschillende vrienden installaties laten vernieuwen / aanpassen / in orde zetten voor de keuring in samenwerking met elektriekers en als je zelf wat mee wil helpen, dan ben je voor een 2-3000 euro (hangt allemaal af van wat je wil laten doen, wat er moet gebeuren, etc.) er van af. Die zorgt er dan ook voor dat je zekeringkast correct is, aarding, etc.

 

Elektriciteit is niet "moeilijk", maar als je er geen kaas van hebt gegeten kan het wel even duren voor je door hebt hoe alles in elkaar zit.

afbeelding van D I Y
Lid vanaf: 12/08/2013
8566 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Er zijn enkele algemene regels die je moet volgen:

* er moet een aarding zijn, en deze moet verbonden worden met de collectoren van sanitair (water) en chauffage, en ook met de badkuip en met de douchetub (als die niet van metaal is, dan moet de drada er gewoon onder klaarliggen)
de aarding moet ook naar alle stopcontacten en lichtpunten gevoerd worden.
er mag maar 1 aarding zijn op een installatie (meerdere pennen kan wel, maar dan met elkaar doorverbonden)

* de bedrading naar alle stopcontacten moet in minstens 2,5mm² gebeuren. Indien op een stroombaan (het deel achter een automaatische zekering) geen enkel stopcontact zit (enkel verlichting dus, of rolluikmotoren) dan mag het ook in 1,5mm².
* een stroombaan uitgevoerd in 2,5mm² moet beveiligd worden met een automaat van maximaal 20A
Opgelet: als er geschakelde stopcontacten op een stroombaan aanwezig zijn (dus stopcontacten die je aan en uit kan zetten met een relais of schakelaar) dan mag het maximaal maar 16A zijn.

* een stroombaan uitgevoerd in 1,5mm² (dus zonder enig stopcontact) moet beveiligd worden met een automaat van maximaal 16A. Er is geen beperking op het aantal aftakkingen.

* zodra op een stroombaan een stopcontact zit, dan mogen op die stroombaan nog maximaal 8 aftakkingen zijn. een aftakking kan een lichtkring zijn, of een aantal gegroepeerde stopcontacten (samen achter eenzelfde afdekplaatje).

* Het is dus niet verboden om zowel verlichting als stopcontacten op eenzelfde stroombaan te hebben (gemengde stroombaan) maar dan moet die dus wel volledig in 2,5mm² uitgevoerd worden -ook de verlichting- én er mogen maximaal 8 aftakkingen zijn. De verlichting telt ook telkens als een aftakking, net als elk stopcontact (meervoudige stopcontacten achter eenzelfde afdekplaatje tellen dus - zoals gezegd- maar voor 1 aftakking)

* er moeten minstens 2 stroombanen voor verlichting zijn. meestal is dat met een gemengde kring voor de badkamer vanzelf het geval. En anders 2 automaten 16A voorzien: bvb verlichting boven en verlichting beneden

* Aan het begin van de installatie komt een differentieelschakelaar van maximaal 300mA gevoeligheid en een nominale stroom van minstens 40A (heb je hoofdautomaat in de tellerkast van meer dan 40A, dan moet de diff ook zwaarder uitgevoerd worden)
We gaan er hier voor het gemak van uit dat jouw aarding minder dan 30 ohm weerstand heeft, anders wordt het erg complex.

* bad- en doucheruimtes, en wasplaatsen moeten achter een gevoelige diff van maximaal 30mA gevoeligheid. de nominale stroom is afhankelijk van wat er voor en achter zit, maar meestal is dit hetzelfde als voor de hoofddiff (40A of meer). Zowel stopcontacten als verlichting moeten achter de gevoelige diff, tenzij ze meer dan 225cm boven de grond zitten en de schakelaar meer dan 60cm buiten de badkamer.
Binnen een straal van 60cm van badkuip en douchetub mag er gewoon niets van elektrisch materieel zitten (tenzij hoger dan 225cm)

* Ook wasmachine, droogkast en vaatwas moeten achter de gevoelige diff. Ze moeten elk hun eigen automaat en eigen kabel hebben (dat is niet strikt verplicht, maar het vermijdt een hoop gezever achteraf rond eventuele wachtbuizen en zo omdat er voor wasmachines eigenlijk zwaardere -maar verouderde- eisen zijn).

* Kookplaat indien monofase zal wat zwaardere voorzieningen nodig hebben. Voorzie daarvoor best 3G6mm² kabel met 32A automaat. Indien meerfase 400V dan is 5G2,5mm² met 20A automaat ruim voldoende. indien meerfase 230V dan is 5G4mm² met 25A automaat wel genoeg.

 

Dat zijn zowat de belangrijkste basisregels: diff 300/40A, diff 30, altijd 2,5mm² en 20A maar soms 16A met max 8 aftakkingen, soms (zonder stopc) 1,5mm² en 16A. aarding overal en naar collectoren en bad/douche. gemengde stroombaan max 8 aftakkingen. zware verbruikers krijgen speciale behandeling. 'natte' gebruikers achter de gevoelige diff.

 

Hoeveel automaten nodig?
* alvast minstens twee van 16A voor de verlichting (bvb beneden en boven)
* alvast elk 1 voor vaatwas, wasmachine, droogkast achter diff 30
* alvast minstens 1 voor badkamer achter gevoelige diff, makkelijkste is gemengde stroombaan 16A
   wil je verlichting apart, dan een extra 16A voor de badk, ook achter gevoelige diff
* daarna ga je stopcontacten tellen. er kunnen er maximaal 8 (eventueel meervoudige) op een stroombaan. maar je deelt die best wel een beetje logisch in. Eén overblijvertje van de keuken koppelen aan de living is niet zo verstandig, vooral niet als er later eens aan gewerkt moet worden, de automaat 'stopcontacten keuken' afgezet wordt maar blijkt dat er eentje wel nog onder spanning staat.
* in de keuken best wat extra stroombanen voorzien, zodat er bvb een waterkoker en een frietketel kunnen gebruikt worden samen met de oven, frigo en dampkap zonder dat de zekering uitvalt.
Probeer de simultane belasting op een baan te beperken tot 3600W (max 4000W). Dat is een best practice, geen verplichting.

 

Aan bovenstaande uitspraken kunnen geen rechten ontleend worden.blum

afbeelding van janus wago
Lid vanaf: 05/12/2009
14690 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Bepaal eerst eens wat je wilt gaan doen, als ik het zo lees wil je alles vervangen en moet je 9op10 vloeren en muren open slijpen,  wat al inhoudt dat je je halve woning moet aanpakken.

gaat wel even iets meer kosten dan de 3000€ die hierboven genoemt wordt.

Dat gaat dan gemakkelijk 5 of 10x zoveel zijn.

afbeelding van D I Y
Lid vanaf: 12/08/2013
8566 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

videootje ivm aardingspen plaatsen: https://www.youtube.com/watch?v=A8s2NNshEC8

 

meerdere pennen op elkaar geschroefd, of op enkele m van elkaar en doorverbonden kan nodig zijn.

(afhankelijk van grondweerstand)

Aan bovenstaande uitspraken kunnen geen rechten ontleend worden.blum

afbeelding van stefan
Lid vanaf: 10/03/2006
26599 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Eerste wat je moet doen is plaats zoeken voor deze nieuwe kast

past nooit in deze nis in de muur

 

succes

afbeelding van Marco187
Lid vanaf: 11/07/2019
2 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Dag iedereen,

 

Ja, aangezien de woning niet naar de nieuwe normen is, willen wij dit aanpassen. 

Wij dachten om eventueel (indien mogelijk) de buizen van de lichtpunten door te trekken met de nieuwe kabels maar moeten zien als dit in ijzeren buizen zitten of niet. 

Als dit het geval is, moeten wij inderdaad alles inslijpen en nieuw plaatsen. 

Bedoeling is om de stroom up to date te krijgen en stopcontacten bij te zetten. 

 

afbeelding van Mario_
Lid vanaf: 19/12/2014
8546 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

En wat met afvoerleidingen, waterleidingen, gasleidingen, verwarming, isolatie, waterkering,......enz.

afbeelding van Marco187
Lid vanaf: 11/07/2019
2 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Mario_ schreef:

En wat met afvoerleidingen, waterleidingen, gasleidingen, verwarming, isolatie, waterkering,......enz.

 

Dag Mario,

 

Er is op dit moment geen keuken dus gaan nieuwe keuken (en bijgevolg ook afvoer) moeten plaatsen. Verwarmingen willen we behouden aangezien het nog van die oude gietijzeren zijn en die vinden wij wel mooi. Wat badkamer betreft die is er eigenlijk niet dus dat gaat ook nieuw gemaakt worden worden.

Op dit moment wordt het verwarmd op mazout maar gaan overschakelen naar gas, er ligt al gas in de straat.

afbeelding van Tommie1
Lid vanaf: 15/04/2011
4579 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Klinkt hard, maar als je die vragen stelt, dan laat je dat beter doen, of je werkt met zoiets als "selfmatic". 

Dan krijg je wat uitleg. 

 

Het lijkt er toch op dat je meer dan een paar stopcontacten moet zetten, maar heel het leidingwerk in heel het huis moet aanpakken. 

Een keuken en badkamer is meer dan een afvoerbuis en 2 stopcontacten. 

 

Doe het maar ineens goed! 

 

afbeelding van D I Y
Lid vanaf: 12/08/2013
8566 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Marco187 schreef:

 

Verwarmingen willen we behouden aangezien het nog van die oude gietijzeren zijn en die vinden wij wel mooi.

Dat is leuk, zo'n oude gietijzeren radiator, maar de leidingen ernaartoe zijn even oud, en die gaan binnekort waarschijnlijk lekken (of doen dat al, ondergronds) dus die zal je toch best ook vervangen. Je zal op de retour van jouw installatie net voor de ketel toch zeker een magneetvanger moeten plaatsen, want daar kunnen vrij veel roestdeeltjes vrijkomen in zo'n oude radiatoren.

De aansturing van de nieuwe ketel zal ook met een zelflerende modulerende thermostaat moeten gebeuren, want gietijzeren radiatoren staan nogal bekend om hun grote hysteresis en over-shoot.

Als je zo'n grote werken plant, bekijk dan als allereerste de isolatie en luchtdichting, nieuw schrijnwerk en ventilatie, want dat kan je later niet meer doen zonder breekwerk en bijhorende kosten en het heeft een impact op alles wat je verder doet (vooral de verwarmingsinstallatie en de dimensionering ervan: zal veel lichter mogen zijn en veel minder verbruiken)

Aan bovenstaande uitspraken kunnen geen rechten ontleend worden.blum