• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

SVV in ster

Lid geworden
27 apr 2011
Berichten
19
Waarderingsscore
0
Punten
1
Ik begin binnenkort met het leggen van electriciteit. Hoewel ik ervaring heb met een klassieke installatie zou ik nu willen werken met teleruptoren. Daarover heb ik een vraagje dat misschien dom kan klinken, maar ik vind hier niet meteen een sluitend antwoord op;



Als ik met een steraansluiting wil werken, dan trek ik dus van de kast een SVV naar elke drukschakelaar. Moet ik van deze schakelaar dan ook nog eens terugkomen naar de kast (dus 2 kabels)? Ook als ik toch 2 schakelaars zou verbinden, moet ik dan wel met een lus werken terug naar de kast?



Het lijkt me overbodig, maar ik vind vaak iets terug over een lus-schakeling. Ik zie daar het voordeel niet meteen van in, buiten dat je als de kabel zou door zijn, je langs de andere kant kan komen...



Als iemand mij eventueel wil helpen met zijn schema, of enige documentatie om er nog meer over te leren, altijd welkom uiteraard! Heb het internet al afgeschuimd, maar het valt voorlopig wat tegen.



Alvast bedankt voor jullie hulp!
 
Lid geworden
14 dec 2010
Berichten
212
Waarderingsscore
0
Punten
0
Ik heb zelf nergens een lus gelegd. En ook niet in ster. Ik heb de kabel doorgelust van potje naar potje. Wel goed op voorhand nagedacht over hoeveel knoppen ik waar wil, en dan overal een paar draadjes reserve houden.
 

D I Y

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
12 aug 2013
Berichten
16.036
Waarderingsscore
4.939
Punten
113
Als je met het signaal van een schakelaar iets wil doen, dan zal je toch altijd een voedingsdraad en een draad terug nodig hebben. :cool:



In een SVV zitten nu wel meer dan genoeg draden om iets mee te kunnen doen.



Een lus is meestal bedoeld voor bussen met intelligente schakelaars (modules), niet voor 1-op-1 schakelingen.



Het voordeel met teleruptoren is dat je de voedingsdraad voor meerdere schakelaars kunt delen.

Dus met een SVV met 5 draden kun je zonder enige kunstgreep 4 schakelaars bedraden.

Ene met 12 draden, daarmee kan je 11 schakelaars bedraden.

Of 5 schakelaars met elk een ledje als terugmelding.



Het gebeurt al eens dat iemand een SVV met 12 of 16 draden van schakelaar naar schakelaar legt en dan voor elke schakelaar 2 van die hele hoop draadjes gebruikt en de rest gewoon doorlust naar het volgende punt. Of zelfs voor schakelaars die dezelfde functie hebben dezelfde draadjes nog eens opnieuw gebruiken.

En die mensen durven dan al eens beweren dat ze een lus-topologie hebben, maar dat is natuurlijk dikke zever. Ze hebben gewoon veel te veel hele dure kabel gebruikt.





Met een ster-topolgie kan je alle richtingen uit.

En een gebroken draadje? dan moet je toch al een heel kieken geweest zijn om dat voor te hebben.



Persoonlijk zou ik gaan voor een systeem waarbij je (als je dat ooit zou willen) ook ledjes in de schakelaars kan gebruiken. Dan verbruik je ook veel dure kabel als je geen ledjes steekt, maar je hebt tenminste de mogelijkheid.







bvb:

- potentiaalvrije 4-voudige of 6-voudige niko schakelaars (met of zonder venstertje en led)

- 1x SVV met 5 of 7 draden, of met het dubbel indien met ledjes, naar elke schakelaar vanaf de relaiskast (meestal is het aantal draden in SVV even, dus dat wordt eigenlijk 6 of 8 draden).



indien je op de verdieping de ruimte hebt voor een extra kastje, dan zou je met bvb 2x20 dradaen (of meer) vanaf de relaiskast naar boven gaan en dan daar verdelen over kleinere SVV naar de schakelaars.
 
Lid geworden
27 apr 2011
Berichten
19
Waarderingsscore
0
Punten
1
Bedankt voor de snelle en duidelijke uitleg, klaar als een klontje!

In dat geval ga ik inderdaad telkens 1 kabel trekken van 8 naar meervoudige en waar mogelijk enkelvoudige schakelaars samen verbinden, maar toch steeds zorgen voor enkele vrije aders, just in case :)



Documenten met info zijn wel nog steeds welkom, zou kan ik me er nog meer in verdiepen :).
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan