Surround TV

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van bramvdb
Lid vanaf: 17/01/2010
327 berichten

Dag BI,

Graag zouden mijn kinderen televisieuitzendingen kunnen volgen met surround sound volgen via mijn hifi-installatie, nu doen we dit enkel voor DVD.

Iemand een idee wat ik waar moet aansluiten? Op de foto zie je de achterkant van mijn telenet decoder en mijn HK.

Blijkbaar ook de gelegenheid om eens mijn ventilator uit te kuisen...

Reacties

afbeelding van D I Y
Lid vanaf: 12/08/2013
6189 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Zoek in de handleiding van je TV of deze een HDMI poort mer ARC (audio return channel) heeft en kijk dan in de handleiding van jouw surround systeem of deze dat ook heeft. Indien wel, sluit dan de hdmi van de surround op deze specifieke hdmi-poort van de TV aan.

De TV zal nu alle digitale geluid via de hdmi-poort terugsturen naar de surround-versterker.

Indien niet: ik zie geen toslink (digitaal optisch) ingang op de surroundversterker want dan had je met een glasvezelkabel de digibox kunnen aansluiten.

dus moet het dan via gewone stereo audiokabeltjes. Maardaarop zit een vorm van dolby surround. Het is iets minder indrukwekkend, maar toch al beter dan gewoon stereo.

Dan is het een kwestie van op te zoeken of je op de surroundversterker iets specifiek moet instellen.

Let wel: digitaal geluid loopt bijna altijd asynchroon met het digitaal beeld. Dat komt door de verschillen in verwerkingssnelheid (niet enkel van de TV, ook van de surroundversterker. Daarom kan de TV-maker ook niet inschatten hoeveel delay er nodig is en dus doen ze ook die moeite niet. Hoe ouder de surround, hoe trager vaak. Op bijna alle toestellen kan je die delay instellen, meestal enkele tientallen milliseconden. Veel mensen merken dat niet, maar mensen met gehoorproblemen (zoals ik) die afhangen van zowel geluid als beeld (deels liplezen) hebben daar enorm last van als daar enkele hondersten van seconden verschil op zit. Hier bij mij staat de correctie op 20ms. 10 was te weinig, 30 was te veel.

 

EDIT: te vroeg geroepen over die toslink!! Je hebt er zelfs 2 zie ik op een groter scherm: glasvezelkabeltje gaan halen in de elektrozaak (mediamarkt, selexion, vandenborre, krefel,...).

Aan bovenstaande uitspraken kunnen geen rechten ontleend worden.blum

afbeelding van jonasv
Lid vanaf: 04/06/2014
581 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

via de optische kabel?

afbeelding van marc.vv
Lid vanaf: 19/09/2008
580 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

 ..  een vorm van dolby surround. Het is iets minder indrukwekkend, maar toch al beter dan gewoon stereo.

Enkele jaren terug heb ik daar uitgebreide testen op gedaan (Proximus-TV). Blijkt dat omzeggens geen enkel TV-kanaal 'echte' surround meestuurt. Wel Dolby Prologic wat heel beperkt is:

Dolby Surround of Pro Logic is gebaseerd op eenvoudige matrixtechnologie. Wanneer een Dolby Surround geluidsspoor wordt gemaakt, worden vier kanalen gecodeerd in een regulier stereo (2-kanaals) geluidsspoor. Het middenkanaal is gecodeerd door het gelijkwaardig in de linker en rechterkanalen te plaatsen. Het achterkanaal is gecodeerd met behulp van faseverschuiving. Een Pro Logic decoder kan uit het signaal het originele 4.0 surround herleiden (linker, rechter, midden, en een gelimiteerd frequentiebereik achterkanaal in mono).

Ik heb toen getest en de resultaten aan Proximus doorgegeven, ze hebben deze info opgenomen op hun site ivm info over decoders:

Ik had al een paar keer meegemaakt dat bij het huren van een film in HD er geen geluid meekwam. Raar, want de trailer van dezelfde film gaf wél geluid. Ook dezelfde film in niet-HD versie gaf wél geluid.

Gemeld via ADSL-storingen maar geen respons op gekregen. Dan zelf liggen uitzoeken (heeft uren geduurd) waar het volgende uit blijkt:

- het verschil tussen de HD-film en zijn trailer is dat de film Dolby-Digital signalen meestuurt (5.1) en de trailer “gewone” Dolby Prologic

- mijn TV-decoder geeft via HDMI geen Dolby Digital door, wel via sp.dif (optisch)

Standaard staan die decoders voor geluid op ‘stereo’ wat inhoudt dat ze eventuele surround doorgeven in eenvoudige prologic, dus geen 5.1

Bij het verzetten van deze parameter naar Dolby Digital (wat ik uiteraard gedaan had gezien mijn 5.1 surround receiver) zal er bij een uitzending in Dolby Digital wel degelijk 5.1 surround uit de decoder komen, maar dus enkel via de optische interface (sp/dif) en NIET via de HDMI

Zet je dus de decoder op Dolby Digital en je verbindt die via een HDMI-kabel zal je wel geluid horen bij de meeste TV-kanalen en de niet-HD-films, maar bij een programma dat 5.1 meegeeft zal er dan GEEN geluid zijn !

Ter info, die eenvoudige Dolby Prologic heeft een beperkte surround, namelijk L, R, center en achter (achteraan is dus mono) terwijl Dolby Digital ‘5.1 surround’ doorgeeft, dus betere scheiding van de surroundkanalen en achteraan wel degelijk in stereo.

Dit effect is goed te horen bij het vergelijken van dezelfde film in Dolby Prologic of Dolby Digital

Bij TV-kanalen zijn het echter enkel die van RTL-HD die Dolby Digital (5.1) meegeven.

Vandaar dat het me tot hier toe niet opgevallen is.

Maar dus bij films hebben blijkbaar de meeste HD-films Dolby Digital terwijl de trailer of de niet-HD versie enkel de gewone prologic meegeven.

Aangezien de meeste klanten hun decoder zullen laten staan op de default waarde zullen er niet zo veel dit probleem hebben maar waarschijnlijk ook niet beseffen dat ze luisteren naar een 'beperkte' versie van surround.

afbeelding van GunSmoke007
Lid vanaf: 17/11/2011
1515 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik vermoed via de optical kabel. Je moet dan ook wel volgens mij ergens in je digicorder instellen dat je geluid in surround gestreamd moet worden (hoe dat juist heet weet ik niet vanbuiten).

Wat ik hier boven lees ivm bij sommige kanalen of uitzendingen geen geluid klopt volledig, ik dacht ooit in begin dat ik een slechte kabel had, nogis met andere geprobeerd (hdmi) en nog steeds zelfde probleem. Heb toen liggen testen met een 2de digibox die ik nog had liggen, daar kwam dan soms ook wel en soms ook geen geluid uit en ik kon dit niet plaatsen Blum 3

Nu met bovenstaande te lezen weet ik ineens duidelijk wat het probleem was Smile

 

afbeelding van Stefaan Van Slycken
Lid vanaf: 13/05/2017
692 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik zou ook voor de optische kabel opteren, maar of dat "echte" surround gaat geven is maar de vraag.

Mijn bouwblog: een BEN-houtskelet: https://stefaan56.wixsite.com/bouw

afbeelding van dermeister
Lid vanaf: 12/11/2015
29 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik denk dat je zowel via de HDMI kabel als optische kabel surround geluid kan doorgeven. Daarna moet je op de Digibox nog de nodige instellingen aanpassen zodat er effectief Dolby wordt doorgegeven.
Echter is er zo goed als geen enkele uitzending die echte Surround uitzend, enkel met aangekochte films van de tvtheek zal je misschien eens echte surround kunnen verkrijgen. 

 

afbeelding van Nu7s
Lid vanaf: 19/08/2011
6209 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Heb je een algemene vraag? Stel ze via het forum, niet via privébericht!

afbeelding van bramvdb
Lid vanaf: 17/01/2010
327 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Dag iedereen,

 

Bedankt voor de suggesties, we gaan dit volgende week eens proberen, ik zal jullie op de hoogte houden!

 

Fijn weekend!

afbeelding van marc.vv
Lid vanaf: 19/09/2008
580 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Surround geluid is complex omdat er diverse standaarden naast mekaar bestaan.
Dolby is eigenlijk een "merk", de heer Dolby ontwikkelde een systeem voor ruisonderdrukking, wat velen nog zullen kennen van op een cassetterecorder (oeps, we worden oud  smiley ).
Nadien werd Dolby Stereo ontwikkeld voor een betere stereoweergave.
Bij het eerste surround geluid heeft men getracht de bijkomende informatie (center en achter) te verweven in de twee gewone stereokanalen waardoor de bestaande systemen van opname en weergave konden blijven gebruikt worden, dit noemde dan Dolby Prologic. Het heeft een kleine kanaalscheiding, beperkte bandbreedte en achteraan is er geen links-rechts maar mono. Je zou dit analoge surround kunnen noemen.
Uiteindelijk maakte men een standaard die wel de diverse kanalen apart opnam: Dolby AC-3, later Dolby Digital genoemd. Dit in de 5.1 configuratie: Links-voor, Rechts-voor, Center, Links-achter, Rechts-achter en de .1 is voor de heel lage bas (subwoofer).
Dan kwam er een ander "merk" die een gelijkaardige standaard ontwikkelde: Digital Theater Systems, afgekort DTS
Ook Sony ontwikkelde er één: Sony Dynamic Digital Sound of afgekort SDDS met 7.1 kanalen.
Nog later kwam er Dolby Digital Surround EX met 6.1 kanalen en ook DTS ES
En recenter kwam er dan Dolby True HD en DTS-HD Master Audio met minder compressie en dus beter geluid.

Het bekende THX van in de bioscoop is geen geluidstandaard maar een kwaliteitsstandaard, waar ondertussen ook sommige homecinema systemen aan voldoen.

Een bron van audio (TV-ontvanger, Blue-ray, satelliet-ontvanger) kan verschillende formaten tegelijk meegeven en dan is het aan de surround-decoder om er het gewenste signaal uit te selecteren (diegene die hij aankan). Dolby Digital is de meest bekende.

Nu, om thuis 'digitale' surround te kunnen horen moet je dus een bron hebben waar die informatie inzit, een toestel dat dat signaal in de juiste vorm doorgeeft (bv de TV-decoder waar de instelling staat op Dolby Digital), dan de juiste verbinding naar de surround-decoder/versterker die ook staat ingesteld voor het gewenste systeem (Dolby Digital) en dan uiteraard genoeg luidsprekers  laugh
De meeste TV-kanalen via de gewone TV-decoders geven spijtig genoeg nog altijd gewone Dolby Prologic en dan mag je gelijk welke dure apparatuur aansluiten, je gaat nooit 'digitale' surround kunnen horen. Huurfilms zijn meestal wel Dolby Digital en bij Blue-ray kan je meestal kiezen uit een aantal standaarden waaronder Dolby Digital.

Het verhaal is nog complexer met nog enkele andere standaarden, manieren om meer kanalen te simuleren (digitale soundbewerking) en het doorsturen zonder compressie via PCM (PCM optisch is beperkt tot gewone stereo !) maar dat zou ons wat te ver leiden.

In jouw geval Bram, inderdaad een optisch kabeltje steken tussen de aangegeven aansluitingen en de instellingen van TV-decoder en surroundversterker even checken en je zal zeker Dolby Prologic surround geluid te horen krijgen.