• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Stuurkring en wachtleiding op schema's

Lid geworden
27 sep 2015
Berichten
27
Waarderingsscore
0
Punten
1
Binnenkort heb ik keuring van m'n installatie.
De schema's zijn zowat uitgewerkt, maar ik heb nog een paar vragen:
  • 24V DC Stuurkring moet niet op het schema dacht ik? Dus mijn ééndraad- & situatieschema tonen de transfo 24V DC en daarna niks. Begeleidende tekst boven zegt wel transfo stuurkring. Er zijn geen schakelaars op de plannen. Is dit OK?
  • Een leiding 3G 6 mm² ligt klaar naar de keuken, mocht iemand daar ooit een elektrisch of inductie fornuis willen. Die is niet in gebruik. In de keuken zit die op wago's achter een wachtplaat. In de kast zit een 32A automaat die afligt. Is het OK die automaat te laten zitten? Hoe zet ik die leiding op de schema's? Er is geen stopcontact of ander punt om aan te duiden.
  • Eén lichtpunt vertrekt in 3G1,5mm² preflex en wordt bij het einde overgezet op 3G1,5 mm² XVB. Moet dit aangeduid worden op het ééndraadschema?

Merci
 

jurgend87

Nieuw Lid
Lid geworden
24 mei 2017
Berichten
33
Waarderingsscore
0
Punten
6
24V DC stuurkring moet niet op het schema dacht ik, dus mijn ééndraadschema & situatieschema tonen de transfo 24V DC en daarna niks. Begeleidende tekst boven zegt wel transfo stuurkring. Er zijn geen schakelaars op de plannen. Is dit ok?

Dit is inderdaad niet nodig, wat de keurder bij mij wel aanrade om het duidelijk te houden, is dat je bij uw vermogenskring (de lichten en alles wat gestuurd word) zodanig overeenstemmend te nummer met de benamingen van uw klemmen strook in de kast. Zo kan iedereen die het scheme leest ook meteen in uw kast op de klemmen strook adhv de nummering weten welk element dit is. 

een leiding 3 x 6mm² ligt klaar naar de keuken, mocht iemand daar ooit een elektrisch of inductie fornuis willen. Die is niet in gebruik. In de keuken zit die op wago's achter een wachtplaat. In de kast zit een 32A automaat die afligt. Is het ok die automaat te laten zitten? Hoe zet ik die leiding op de schema's? Er is geen stopcontact of ander punt om aan te duiden.

Dit kan je beter anders doen, ofwel in de keuken een definitieve aansluitplaat monteren (dit zal toch nodig zijn moest ooit iemand het fornuis willen aansluiten) ofwel haal je de draden uit uw automaat en plooi je ze weg, let wel op dat ze dan uit uw kast ook weg zijn want losse kabels zijn absoluut verboden in uw kast. Plooi ze dubbel in uw kabelgoot. De redenering hier achter is dat altijd iemand de automaat kan opzetten, als de kabel dan ergens mee in contact komt kan deze problemen veroorzaken. Beter gewoon de nodige aansluit plaat in de keuken meteen monteren dan kan dit ook ineens mee gekeurd worden en ben je safe.

één lichtpunt vertrekt in 3 x 1.5mm² preflex en wordt bij het einde overgezet op 3 x 1.5mm² XVB. Moet dit aangeduidt worden op het ééndraadschema?

Ik veronderstel dat dit iin een contactdoos gebeurt, in opbouw waarschijnlijk? Dit kan je er eventueel mee opzetten zo weet diegene die er aan moet werken dat er nog ergens een aftak punt tussen zit, maar denk niet dat dit een vereiste is.
 
Lid geworden
27 sep 2015
Berichten
27
Waarderingsscore
0
Punten
1
Merci voor de duidelijke info. Heb de 6mm² uit de kast gehaald. Vandaag alles vlot gekeurd.
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan