Slimme verlichting: domotica, zigbee of iets anders?

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van indiewokker
Lid vanaf: 10/02/2019
1 berichten

Hallo

 

Wij zijn de trotse eigenaars van een nog te bouwen nieuwbouwappartement. Waar we nu wonen (nieuwbouwappartement dat we huren) hebben we wat slimme functies in onze verlichting zitten:

  • licht van het toilet gaat automatisch aan (bewegingsdetectie)
  • licht van de bergingen idem
  • 1 knop aan de inkomdeur om alle verlichtingen (behalve die via stopcontacten zoals Hue of spots in dampkap) uit te schakelen
  • Philips Hue om enkele staanlampen & LED strips automatisch aan te laten gaan bij zonsondergang e.d.

We zouden nu graag in ons appartement ook deze willen functies voorzien, met enkele uitbreidingen:

  • licht van het toilet automatisch inschakelen bij beweging, maar 's nachts moet dat licht gedimd zijn
  • alle verlichting bedienbaar via een app zoals bij Hue (of Ikea Tradfri, maakt niet zoveel uit op dit moment)
  • alle verlichting in de woonkamer automatisch kunnen aan- of uitschakelen

De door de bouwheer aangestelde elektricien werkt voor zulke zaken met Teletask.

Nu is mijn vraag: wat is hier eigenlijk de juiste keuze voor?

Ik ben zelf softwareontwikkelaar, dus ik kan alles wat op mijn netwerk aangesloten is, wel wat programmeren en eventueel zelf een app voor maken. Ik heb al gekeken naar enkele domoticasystemen, maar de app van Teletask ziet er wat verouderd uit en aangezien ik zelf nogal een geek ben, zou ik liever wel gebruik kunnen maken van nieuwe functies zoals bediening via Google Home / Apple HomeKit.

Een volledig domotica-systeem lijkt ook wat overkill want we hoeven geen integratie met andere systemen in het appartement. Vloerverwarming hoef je (voor zover ik begrepen heb) niet uit te schakelen, dus dat lijkt weinig zinvol. Renson ventiliatie heeft zelf al sensoren om te bepalen wanneer welke klep moet werken. Toegangscontrole kunnen we niet in ons systeem verwerken, tenzij de hele blok bijbetaalt voor een dergelijk systeem dat dan nog eens bij iedereen hetzelfde moet zijn. Screens, airco en automatische gordijnen gaan we (nu nog) niet installeren.

Anderzijds lijkt alles wat we wensen mij te doen via Philips Hue. De vraag is alleen: dan lijkt het nogal stom om overal spots en schakelaars te installeren, maar je mag die schakelaars dan nooit uitschakelen. Er bestaan nu van die schakelaars van Niko die met Hue-werken, maar als we het appartement dan ooit verkopen, dan is de volgende eigenaar ook verplicht om daarmee te werken.

Zijn er nog andere alternatieven zoals een ander systeem met iets gelijkaardig aan zigbee?

Reacties

afbeelding van Nu7s
Lid vanaf: 19/08/2011
7205 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik denk dat je bij Loxone wel je ding zal vinden.

Een bijkomend groot voordeel is dat je deze met UDP berichten kan aansturen waardoor je vrij kostenloos zelf je sensoren kan bouwen a.d.h.v. arduino. Ze hebben ook alles in eigen gamma als je zelf niets wil ontwikkelen.

Als je even googled zal je zien dat het zowat met alles kan samenwerken.

Heb je een algemene vraag? Stel ze via het forum, niet via privébericht!

afbeelding van Joske_
Lid vanaf: 16/01/2012
855 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Als het is om ooit in de toekomst door te verkopen, blijf dan weg van zelfknutsel arduino's ed. 

Of gaat ge als t verkocht is blijven die mensen helpen met problemen?

afbeelding van Nu7s
Lid vanaf: 19/08/2011
7205 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik denk niet dat iemand van een koop zal afzien omdat de niveaumeting van de waterput zelfgemaakt is.

 

 

Heb je een algemene vraag? Stel ze via het forum, niet via privébericht!

afbeelding van teaser
Lid vanaf: 08/04/2009
2242 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ga voor een stabiel, bedraad systeem als basis. Zorg ervoor dat je verlichting altijd werkt en dat er bij een onvermijdelijk defect vroeg of laat, dit makkelijk en goedkoop op te  lossen valt.

Wat je daar dan bovenop zet als extra (logica, app bediening) maakt weinig uit aangezien het de basis van uw systeem niet beïnvloedt.

Mijn eigen systeem heeft KNX als basis (stabiel) en daar bovenop OpenHAB voor geavanceerde logica en visualisatie.

Nog een tip als mede-software developer: ga voor een systeem dat makkelijk uit te breiden is (denk ook aan bijplaatsen van sensoren later). Nu zie je misschien nog niet direct mogelijkheden tot verder automatiseren maar eens je de smaak te pakken hebt is het hek van de dam en ga je meer willen.

Klein voorbeeldje al: je zegt dat integratie met ventilatie geen zin heeft, maar hier gaat de ventilatie automatisch in boost-stand als we de douche scene activeren.

afbeelding van Joske_
Lid vanaf: 16/01/2012
855 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Goede tip van teaser. Heb ik met mijn Beckhoff systeem ook zo opgevat.

Voorzie bekabeling voor alles wat ge ooit (en misschien ook nooit) zou kunnen/willen programeren. Nu een kabel trekken is eenvoudig. Later denkt ge 'miljaar, had ik die kabel toen getrokken, dan kon ik softwaregewijs die toeters en bellen nog programmeren'. 

afbeelding van indiewokker
Lid vanaf: 10/02/2019
1 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Alright, bedankt allen voor de tips! Vooral @teaser!

 

Zoals ik schreef werkt de aangestelde elektricien zelf niet met merken als Loxone of KNX. Wat moet ik vragen om ervoor te zorgen dat hij nu toch al de juiste bekabeling voorziet zodat ik achteraf (na ook weer wat gespaard te hebben) toch nog het gewenste systeem kan laten installeren?

 

Of is het bij domotica altijd ofwel meteen alles ofwel meteen niets? Uit de antwoorden leid ik af dat je achteraf nog kan uitbreiden als er kabels liggen?

afbeelding van Stefaan Van Slycken
Lid vanaf: 13/05/2017
1259 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Je kan niet zomaar een klassieke installatie van een extra kabeltje voorzien om er domotica van te maken. En laat je niks wijsmaken, al wat draadloos werkt doet dat maar binnen een beperkte afstand en niet altijd consequent.

Gewoonlijk, en makkelijkst, worden alle lichtpunten naar de zekeringkast getrokken, en daar geschakeld. De goedkoopste manier om dat te doen is met teleruptors. Dan gaat er naar je schakelaars een meeraderige svv-kabel. Dit kan je dan later door domotica vervangen, al valt KNX dan in principe af want dat is buskabel, geen SVV. Nadeel is wel, op het moment dat je je domotica steekt, zijn die teleruptors voor de vuilbak (of voor een paar centop 2dehands).

Alternatief kan je vragen of die elektricien met Qbus werkt. Hun standalone modules kosten iets meer dan teleruptoren maar je hebt er gewoon later de controller aan te hangen en te programmeren en je kan al het leuke van domotica beginnen gebruiken. Die Rel04sa-modules zijn trouwens ook geschikt voor rolluiken, dan kan je dat ook vanaf dag 1 integreren.

De software voor Qbus is gratis, de complete handleiding staat ook op hun website.

Ook Niko Home Control heeft gratis software en een uitgebreide online handleiding, maar daarmee kan je niet "standalone" beginnen, daar start je altijd met de controller met volledige functionaliteit.

Weerom lees ik hier "maak u geen zorgen over de betalende knx-software, via via .., etc..." - waarom zou je via via of met vanalle truukjes met de el cheapo basissoftware moeten gaan kloten als er zoveel merken zijn die hun software legaal gratis ter beschikking stellen?

Mijn bouwblog: een BEN-houtskelet: https://stefaan56.wixsite.com/bouw