Qbus 'triac' in Dimmermodule kapot...zelf repareren?

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van gofferje2
Lid vanaf: 10/04/2008
43 berichten

In een van mijn dimmermodules is waarschijnlijk een zogenaamde triac kapot. De uitgang blijft constant branden en is niet meer uit te zetten.

Qbus meldde per telefoon dat waarschijnlijk een triac kapot is door kortsluiting. Verder zeiden ze dat je beter met 12V spots kunt werken dan met 220V, maar ja, da's een beetje laat, er zitten er al zo'n 20 in mijn woning....

Vind ik best vreemd omdat er toch een externe zekering tussen zit, maar ala.

Mijn vraag is: is dit eenvoudig zelf te repareren? Anders moet ik de module naar Qbus terugsturen ter reparatie. Dat zou betekenen dat ik 3 werkende uitgangen een aantal weken(?) niet kan gebruiken....

Een beetje solderen kan ik wel, maar van electronica heb ik totaal geen verstand (een triac was nieuw voor mij).

Mensen die dit ook wel eens hebben gehad?

Groeten,

David.

Reacties

afbeelding van dirk bruijns
Lid vanaf: 08/08/2008
203 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Mits wat handig solderen kan je een triac perfect zelf vervangen. Bout op 375° en kort maar krachtig verwarmen, een electronica-component is geen koperen buis Wink Kijk eerst even welk type erin zit, je zal dat waarschijnlijk niet kunnen terugvinden in de electronica-shop, maar een vervangtype is even goed, zoniet beter. Hou je eigen veiligheid eerst, dus solderen zonder het toestel onder spanning of in de kring te houden. Praktisch : kijk goed hoe 'ie bevestigd is, waarschijnlijk met warmtepaste aan een koellichaampje, en nog wat afstandsmoeren. Als je geen serie- of typenummer hebt, doe ik je er wel een paar aan de hand. Let wel dat je garantie of waarborg komt te vervallen, als je zelf gaat sleutelen aan het apparaat.

succes!

afbeelding van gofferje2
Lid vanaf: 10/04/2008
43 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

>>Kijk eerst even welk type erin zit, je zal dat waarschijnlijk niet kunnen terugvinden in de electronica-shop, maar een vervangtype is even goed, zoniet beter

Bedoel je te zeggen dat ik willekeurig welke triac in kan solderen? Heb je deze niet in diverse voltages of zoiets?? (ik ben een leek he, dus wees niet te streng Wink )

afbeelding van dirk bruijns
Lid vanaf: 08/08/2008
203 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Je moet "voltage" niet bekijken in termen als 220v of 24v , eerder als maximale werkspanning. Zo is er nog de maximale stroom, temperatuur en welk soort behuizing. Type's die je in consumentenelectronica tegenkomt zijn ofwel zéér goed verkrijgbaar, ofwel heeft de fabrikant van Qbus een partij op maat laten maken, en dan nemen we gewoon een type zeer zeker geschikt zal zijn voor deze toepassing. Voor de prijs moet je het niet laten. Zo voor de vuist weg denk ik dat de vervoerskosten beduidend hoger zullen zijn dan de aanschafprijs.

afbeelding van Blokker_1999
Lid vanaf: 22/10/2006
2177 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Maar wie zegt dat het effectief de triac is? Er kan ook iets mis zijn met de rondliggende elektronica zodat de triac bijvoorbeeld continue sturing krijgt als wanneer een lamp op zijn max. moet branden. En als je de triac zelf vervangt en het euvel is nog niet opgelost moet je een nieuwe module gaan kopen want garantie kan je dan wel vergeten.

afbeelding van Sergei
Lid vanaf: 19/02/2008
1281 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Blokker heeft gelijk.

Triac's begeven het door overbelasting en dat kan zowel aan de aanstuur kant zijn als aan de uitgang.

Triac vervangen: het is niet zo dat fabrikanten exoten gebruiken. Schrijf de nummer op van de triac en houd die gevens al minimum aan , dus nooit een zwakkere triac, groter mag maar let op de aanstuurspanning, want er zijn triac's die direct via 5V kunnen gestuurt worden maar andere dan weer 12V of hoger.

In een dimmer die met een triac is uitgevoerd moet een snubber circuit gebruikt zijn.

Standaard triac's schakelen niet in de overgang van het sinussignaal en kunnen dus reedelijk stroompieken genereren bij het schakelen. Een snubber circuit moet dit effect minimaliseren. In de praktijk komt dit neer dat de geleiding van de triac rond de nulovergang even wordt uitgeschakeld.

Solid state relais schakelen altijd op de nul overgang en daar is dat niet een probleem.

Die zien er wel wat anders uit dan een triac gezien die over 2 stuurpinnen beschikt (5-35v) en daarnaast dan de 230V pennen.

Triac's hebben 3 pennen. (triode voor ac)

Soldeertemperatuur moet zo ingesteld staan dat soldeersel snel vloeit.

De component niet lang verwarmen, je zal direct zien wanneer het soldeersel direct rond de poot van de triac vloeit, dat is het moment om te stoppen met verwarmen.

Voelt de triac te warm aan, dan niet direct de tweede poot solderen.

afbeelding van F-B
Lid vanaf: 03/08/2006
5089 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik denk dat ik hetzelfde voor heb.

Echter, zelf beginnen solderen is een beetje een brug te ver voor mij denk ik, tenzij het echt bijna niet fout kan gaan. Blum 3

Zal maar eerst eens contact opnemen met QBus support oid.