plaatsing van ontvanger bij draadloze schakelaar?

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van bekkie
Lid vanaf: 22/02/2007
12 berichten

Door een recente wijziging van onze renovatieplannen, zullen er 3 lichtschakelaars moeilijk bereikbaar worden (er zal een trap tegen geplaatst worden). Nu, om onnodig slijp -en breekwerk te vermijden (om deze schakelaars te verplaatsen naar een andere lokatie), dachten we eraan om zeker 2 van deze schakelaars te vervangen door draadloze examplaren (de derde schakelaar is voor sfeerverlichting die we ook op een andere plaats gemakkelijk kunnen aandoen).

In een brochure van niko vonden we dergelijke draadloze schakelaars:

http://www.niko.be/upload/pdf/brochures_2007-2008_nl/lighting_pro_nl.pdf

1) Iemand ervaring hiermee?

2) En nog belangrijker: waar plaats je de ontvanger bij zo'n systeem? Want liefst zouden we hiervoor natuurlijk ook geen breekwerk uitvoeren. Kunnen we deze gewoon inbouwen in het inbouwdoosje van de 'huidige' schakelaar? Of moeten we daarvoor een nieuw gat maken in de muur, ergens vlakbij de lamp?

Iemand tips, suggesties of alternatieven?

Reacties

afbeelding van Phyrexian
Lid vanaf: 07/05/2007
108 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Om gelijkaardige redenen heb ik draadloze schakelaars van NIKO geïnstalleerd.

De schakelaar plaats je eigenlijk waar je wil. Die schakelaar zelf is maar een 3 à 5 mm dik. De grootte is zoals een gewone schakelaar. Met andere woorden past die gewoon boven een bestaand inbouwpotje. Er zitten kleefstrips bij waardoor je de schakelaar gelijk waar kan zetten.

De ontvanger zit tussen de gewone stroomtoevoer en de lamp. In principe kan je die ook gewoon zetten waar je wil, maar je moet uiteraard nog altijd met een draad naar de lamp. Ik heb ze gewoon in't plafond gezet, naast de lamp.

Nog vragen?

afbeelding van bekkie
Lid vanaf: 22/02/2007
12 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Alvast bedankt voor je respons, Phyrexian! Had idd nog enkele vraagjes :oops:

1) Als ik het goed begrijp (ken echt niets van electriciteit, ahum), dan kan de ontvanger ook geplaatst worden in het inbouwdoosje van de huidige schakelaar(s)? Indien dit mogelijk is, dan hoeven we immers ook niet te breken in ons vals plafond waar de lamp aan bevestigd is... Lol

2) En nog een vraagje... Kan je, eens je zo'n draadloos systeem geïnstalleerd hebt, de andere schakelaars van dezelfde lamp nog gebruiken? Of moet je deze dan ineens allemaal vervangen door een draadloze zender? Want dan wordt het ineens een prijzige zaak veronderstel ik...

3) Werkt dit systeem altijd? Heb je het al meegemaakt dat je lamp toch niet reageert op je schakelaar?

afbeelding van Phyrexian
Lid vanaf: 07/05/2007
108 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

1/ De ontvanger is niet zo erg groot of dik. Ik schat dat hij wel in een inbouwdoosje past, maar zeker ben'k niet. Daar bovenop kan je dan de schakelaar plakken. Je moet gewoon goed zien dat de aansluiting correct is. De zender moet tussen de stroomtoevoer en de lamp. Dit staat ook goed uitgelegd in de handleiding.

2/ Geen idee of de zender/ontvanger samenwerkt met de oude, gewone schakelaars. Als je de oude schakelaars 'achter' (stroomafwaarts richting lamp) de ontvanger plaats, kan het theoretisch wel dat die schakelaars dan nog open of dicht gaan. Je moet dan uiteraard wel ervoor zorgen dat de draadloze schakelaar op 'ON' staat... proberen zou'k zeggen. Dit systeem is inderdaad kostelijk, maar de kost weegt niet op tegen de kost en tijd van véél breekwerk.

3/ Bij mij werkt dit systeem altijd. Ik kan de lamp in de bewuste kamer aan en uit doen van twee kamers ver. Ik neem de schakelaar mee naar een andere kamer en alles blijft werken. Door bakstenen muren héén! De signalen werken via radiofrequenties, die gaan altijd door alles heen. De handleiding vermeldt enkel problemen bij metalen constructies (signaalweerkaatsingen en dergelijke meer). Ik voorzie hier geen problemen. Het enige dat anders is, is dat je een klik hoort wanneer de lamp geschakeld wordt.

afbeelding van Phyrexian
Lid vanaf: 07/05/2007
108 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Dit is de handleiding van de ontvanger:

http://www.niko.be/docs/manuals/PM206-099.pdf

Dit is de handleiding van de schakelaar:

http://www.niko.be/docs/manuals/PM241-096.pdf

Dit zijn de modellen voor een eenvoudige enkelpolige schakelaar. Meerdere schakelaars zijn ook mogelijk.