Overspanningsbeveiliger meterkast

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van bth
Lid vanaf: 26/06/2016
2 berichten

Hallo,

Om mijn apparaten te beschermen zou ik graag overspanningsbeveiliger hebben op mijn Hager Vision meterkast, zodat bij blikseminslagen in de buurt niet diect alle apparatuur in gevaar is.

Heeft iemand een idee hoe ik dit aan zou moeten/laten pakken? 
Ik ben zelf geen elektricien, maar ik zou graag de opties met richtlijnen voor prijzen weten alvorens ik in zee ga met een elektricien etc ... 
Alvast mijn dank voor het meedenken

Reacties

afbeelding van bgcw
Lid vanaf: 22/05/2011
2378 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

prijzen kan je online genoeg vinden, installeren stelt weinig voor maar zorg dat je kabels dik genoeg zijn zeker je aarding.

afbeelding van tjay
Lid vanaf: 21/06/2011
10977 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik ben een totale leek maar heb wel begrepen dat een goede bliksembeveiliging bestaat uit drie fases: een primaire voor directe inslagen, een tweede voor indirecte inslagen.m bijvoorbeeld op het net in de buurt (ik denk dat dat de gas-cartouches zijn die je in de kast plaatst), en dan een derde stage aan de toestellen (de bliksembeveiligingende stekkerdozen die pretty much users zijn zonder de eerdere stages - die vangen de restjes energie op die voor de activatie van de eerdere etappes er al door is denk ik). 

Er wordt gebruik gemaakt van drie stages om de verschillende hoeveelheden energie die bij de verschillende types te pas komen, op te vangen...

... maar meer dan dat weet ik ook niet. Dus te bekijken of "iets in de kast plaatsen" afdoende werkt. Zoals bgcw zegt, die gas ontladingscartouches leiden af naar de aarding dus die moet wel voldoende dik zijn...  

afbeelding van bth
Lid vanaf: 26/06/2016
2 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik krijg nu aangeboden inclusief montage 235 EURO voor onderstaande. is dat een goede prijs en beveiliging?

Hager Overspanningsbeveiligingen SPN117 Oversp.bev.1p middel steek+hulpc. 1w Netoverspanningsbeveiliging TT 1.5kV Met meldcontact

afbeelding van Mario_
Lid vanaf: 19/12/2014
9876 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

de Hager SPN117 kost tss de 75 en 100€ , waarom plaats je die niet zelf ?

Als iemand moet komen voor enkel en alleen dat ... dan betaal je daar natuurlijk voor.

afbeelding van bth
Lid vanaf: 26/06/2016
2 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Maar goed dat ik dit aanbod even belicht dan.. 

Ik plaats dit zelf niet, omdat ik nagenoeg nooit wat doe met electriciteit en het moet natuurlijk wel goed en veilig gebeuren. 

Ik snap trouwens niet waarom dit bedrijf zoveel vraagt voor het plaatsen van een dergelijke goedkope module. Met deze informatie ga ik eens kijken of ik elders een beter aanbod kan krijgen of wellicht een betere prijs bij deze.

Is die overspanningsbeveiliging trouwens een goede voor mijn meterkast? Zie bijlage voor foto

afbeelding van bgcw
Lid vanaf: 22/05/2011
2378 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

dit is geen beveiliging voor heel u installatie volgens mij.

denk dat je beter zo iets zoekt; https://www.zelfbouw-domotica.be/nl/22/overspanning/

afbeelding van BCelektrotechniek
Lid vanaf: 20/05/2007
886 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

De spn 117 is dezelfde als de 115, behalve dat je extra contacten hebt voor signalisering. En die heb jij al niet nodig. Volgende punt is dat je er meer dan 1 nodig hebt. In een standaard woning al 2 (1 per fase/N). En om helemaal ok te zijn dien je een aangepaste te hebben voor de streek waar je woont. Hier zijn tabellen van. Het plaatsen is niet moeilijk, maar er zijn bepaalde regels die je moet volgen, anders heeft het geen nut. En is er genoeg plaats in je huidige kast? Het kan zijn dat je een extra kastje moet bijplaatsen? Om dan de risico's helemaal proberen uit te sluiten dien je er nog te plaatsen op uw inkomende telenet en proximus lijn. 

afbeelding van teaser
Lid vanaf: 08/04/2009
2598 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Eentje die ik al een paar keer ben tegengekomen op het forum, en hier ook wel van toepassing is: Wegwijs in overspanningsbeveiliging

 

afbeelding van disco stu
Lid vanaf: 13/12/2012
593 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Bij overspanningsbeveiliging zijn er een aantal dingen die je moet beseffen:
- het is en blijft risicobeheersing. M.a.w. de juiste toepassing van de juiste overspanningsbeveiliging verlaagt het risico op schade bij een overspanning serieus, maar zal het nooit 100% kunnen uitsluiten
- de werking van overspanningsbeveiliging valt of staat bij de keuze van de juiste modules en bij het correct plaatsen volgens de regels der kunst. Zoniet kan je even goed geen overspanningsbeveiliging plaatsen.
- overspanningsbeveiligingsmodules hebben een beperkte "levensduur" ifv het aantal en zwaarte van de overspanning die het reeds heeft moeten afleiden. Daarna dienen de modules vervangen te worden.
- overspanningsbeveiliging is duur

Kies je overspanningsbeveiling ifv:
- het juiste netstelsel: TT, TN-S, ... (huishoudelijk dus TT normaalgezien). Dit bepaald welke modules vonkenbruggen danwel varistoren moeten zijn.
- 3f versus monofasig
- nominale spanning van het net
- beveiligen tegen rechtstreekse (Type 1 beveiliging) of onrechtstreekese blikseminslag (Type 2 beveiliging) (Huishoudelijk waarbij de elektriciteit via een grondkabel in je huis binnen komt en bij de buren ook, wordt normaal Type 2 aangeraden. Hierbij zit het risico in het lokaal verhogen van het potentiaal van de aarde als de bliksem in de buurt inslaat op de grond en dat deze potentiaalverhoging via de spreidingsweerstand van je aardelektrode binnenkomt in je installatie. Indien de elektriciteit via luchtlijn/paal bij jezelf of bij de buren binnenkomt, wordt Type 1+2 aangeraden. Hierbij is er een risico dat de bliksem rechtstreeks hierop inslaat)
- voorbeveiling nodig of niet? In een huishoudelijke situatie met type 2 zou je bij de gerenomeerde merken geen extra voorbeveiliging mogen nodig hebben)
- maximale afleidcapaciteit
- hulpcontacten voor statusmelding

Bij het plaatsen:
- volg instructies fabrikant, het afleidtraject moet zo veel mogelijk geoptimaliseerd worden ifv een zo laag mogelijk inductantie (overspanning uit zich vooral als een afleidstroom met een heel sterke di/dt)
- best na een selectieve differentieel (indien diff verplicht)
- lengtes van de draden van verdeelrail/barenstel naar de overspanningsbeveiliging: zo kort mogelijk, geen lussen
- lengte van PE verzamelrail naar de overspanningsbeveiliging: zo kort mogelijk, geen lussen
- som van bovenstaande 2 lengtes best max 50cm, maar nog korter is nog beter
- draadsectie bij Type 2 en huishoudelijk: minstens 4mm²
- aarding van de modules eventueel parallel ook via chassis/montageplaat van de kast laten gaan: dit heeft en groot oppervlak (in vergelijking met draad) en heeft dus een veel lagere inductantie
- indien op de module 2 aardaansluitingen aanwezig zijn: hoofdbeschermingsgeleider laten toekomen op aansluiting 1 en van aansluiting 2 verdergaan naar aardrail in het bord.