Niko RF-switch met meerdere lichtpunten

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van Orchidius
Lid vanaf: 21/02/2012
16 berichten

Hey iedereen,

Omwille van een marmerschildering in onze trappenhal kan ik hier absoluut niet in slijpen. Ik heb me laten overtuigen van het Niko RF-systeem, maar ben wat in de war ivm installatie.

Voor zover mijn begrip reikt heb ik 1 ontvanger nodig die gecableerd is. De draadloze drukknoppen communiceren dan met deze ingebouwde ontvanger. Van hieruit gaat het dan naar "het" lichtpunt.

Bij mij gaat het echter om 3 of 4 lichtpunten op de verschillende verdiepen. Lus ik dan gewoon in serie telkens door van lamp naar lamp, vertrekkende vanuit de ontvanger? Dat lijkt het makkelijkst en het meest logisch, maar als er ergens een probleem is (kapotte lamp bvb) is het diagnosticeren ervan een stuk moeilijker.

Iemand hier ervaring mee?

Reacties

afbeelding van Stefaan Van Slycken
Lid vanaf: 13/05/2017
1830 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Nee, lampen worden nooit in serie geplaatst, altijd parallel. Makkelijkst is om de lamp van elk verdiep naar je zekeringkast te kableren en daar de ontvanger te zetten. Er zijn nog een paar andere opties:

- Als je op de andere verdiepingen wel kan slijpen kan je daar een slimme schakelaar steken; dat is eigenlijk een RF-zender en -ontvanger in één. Dan kan je je lamp van dat verdiep naar daar bekabelen, en die toets ook programmeren om de onderliggende verdiepen te bedienen. https://www.niko.eu/nl-be/artikel/410-00100  Voordeel: deze schakelaars behoeven geen batterij, wel 230V.

- Ofwel kies je voor de Hue-schakelaar https://www.niko.eu/nl-be/artikel/101-91004 - maar dan moet je armaturen nemen waar Hue-compatibele lampen of voorschakelapparaten in kunnen. Voordeel: geen batterij nodig voor de toets, en dimbare verlichting. Ook geen aparte ontvanger nodig, elke lamp is een ontvanger, dus gewoon permanent 230V naar de lampen. Nadeel: op die manier moet je hopen dat Hue blijft bestaan, of wat reservelampen kopen. En je hebt de Hue-toets nodig overal waar je de lampen wil kunnen bedienen.

Mijn bouwblog: een BEN-houtskelet: https://stefaan56.wixsite.com/bouw