Multimedianetwerk opbouwen

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van Watson
Lid vanaf: 22/09/2009
50 berichten

Tijdens onze verbouwingen zou ik graag van de gelegenheid gebruik maken om een multimedianetwerk aan te leggen in ons huis. Zeker nu we de kans hebben om tijdens de verbouwen de nodige kabels proper weg te werken. Echter, om zeker te zijn dat ik de juiste hoeveelheid kabels, aansluitingen en netwerkcomponenten voorzie richt ik mij bij deze eens tot de netwerkspecialisten onder jullie.

Op het forum vind ik wel informatie terug omtrent netwerken, maar die is vaak fragmentarisch en wordt soms al snel te gedetailleerd.

Doel van dit topic is dus om in eenvoudige bewoording stap voor stap een uitleg te krijgen over wat er nodig is voor en hoe de opbouw gebeurt van een multimedianetwerk.

Wat wens ik in dit netwerk:

- Internet/TV/Telefoon op verschillende locaties mogelijk (switchbare RJ45 'stopcontacten', manuele switching want automatische waarschijnlijk (veel) duurder)

- Netwerk van computers met (waarschijnlijk) een netwerkschijf (zodat op elke computer bestanden opvraagbaar (MP3, foto's, documenten, video, ...) zijn) en netwerkprinter

- Zo dit mogelijk is ook muziek op verschillende locaties in huis (vb Keuken) vanuit bv itunes op de computer in bureau (of overal in huis dezelfde muziek kunnen horen)

- Is het dan mogelijk om via bv een bluray-systeem in de living de film te bekijken op een tv in de kamer?

Wat heb ik nodig om zo'n netwerk uit te bouwen (materiaallijst + schematische voorstelling van opbouw)? Waarschijnlijk verschil als je internet/tv hebt bij Belgacom of bij Telenet?

Kan dit systeem verspreid over enkele jaren worden uitgebouwd (omwille van de kostprijs) maar nu toch al de nodige kabels trekken? (zoja hoe aanpakken?)

Alvast bedankt!

Andere tips ivm het uitvoeren en opbouwen van een dergelijk netwerk uiteraard ook welkom.

Reacties

afbeelding van xmen
Lid vanaf: 13/08/2009
313 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Je wenslijst valt nogal mee :-).

... En komt een beetje overeen met wat ik hier opgezet heb. Namelijk 2 wachtbuisjes en 2 inbouwdozen per kamer. De wachtbuizen allemaal naar 1 centraal punt waar je je netwerkkast en/of modem en/of decoder gaat plaatsen.

Door die wachtbuisjes kan je dan later netwerk bekabeling trekken (zowel goed voor netwerk als telefoon) en Coax (Televisie). Om zeker te zijn, zou ik toch maar voorbedraadde leggen. (Eentje met Coax, Eentje voor netwerk (of 2)).

Als je zorgt dat er in de buurt van je TV ook netwerk en Coax ligt ben je ook goed voor zowel Belgacom als telenet TV.

Op deze centrale plaats kan je dan een patch-panel (zo heet dat nu eenmaal), waar je de verschillende toekomende kabels (manueel kan doorlussen naar wat je ermee wil doen).

Bijv. doorlussen naar een router/switch die je netwerk bedeeld. Of doorverbinden met de telefoondraad, of telefoonsplitter.

Het enige van je wenslijst dat in dit geval niet zomaar kan is de Bluray opstelling. (Het kan wel, maar dan heb je een blurauy speler nodig die kan streamen en een pc of mediatank in je kamer die kan ontvangen)

Wat de kostbrijs betreft, dit valt eigenlijk nogal mee. Ik heb juist via een actie op Samenkopen.net 40 euro voor 100 meter netwerkkabel betaald (Cat 6) en 65 euro voor 100m Coax.

Verder heb je nog nodig 2 Helia doosjes per kamer, wat wachtbuisjes, en Coax en netwerk inbouwdozen, en een patchpanel (24 poorten +-100 euro).

Voor het uitbouwen van je netwerk, met switchen, modems, routers, splitters, servers, mediatanks, enz ...kan je natuurlijk zo ver gaan als je zelf wilt/kunt

afbeelding van Dazzlerbe
Lid vanaf: 26/03/2009
76 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik heb het afgelopen weekend in mijn bouw net hetzelfde gedaan: hele weekend slijpen en kappen om alle UTP te leggen.

Het meeste is inderdaad hierboven al gezegd:

1) vanaf een centrale plaats (bvb berging, garage) plaats je een patchpanel met pakweg 24 poorten. Langs de ene kant komen hier alle UTP kabels uit je huis op binnen, langs de voorkant kan je doorverbinden naar een switch, router, telefoonmodem.... noem maar op.

2) In alle kamers de nodige UTP stopcontacten voorzien (ARJ 45) en de nodige UTP kabels leggen tussen deze stopcontacten en het centrale patchpanel.

Dat volstaat in eerste fase voor de nodige bekabeling. Er apparatuur aanhangen en aansluiten kan dan stapgewijs.

(ik heb bvb ook 1 centrale server waar al mijn muziek, films en documenten opstaan, dus ik kan bvb met een mediaplayer (streamer) over het netwerk films die op de server staan afspelen op TV)

Ook bvb 1 centrale printer waar alle PC op kunnen printer is een makkie.

Enkel die blu ray, tja dat zal niet lukken. Een "klassieke" blu ray speelt namelijk het schijfje af over een HDMI kabel die rechtstreeks met je TV verbonden is. Daar komt geen netwerk (UTP) aan te pas.

Wat jij wil, is media streamen over je netwerk, en dat houd in dat je ergens een "server" moet hebben waar de film opstaat, en ergens een "mediaplayer" die over het netwerk vanaf de server kan streamen. Ik weet dat er blu ray spelers bestaan die op het netwerk kunnen aangesloten worden, om bvb Divx of blueray vanaf een andere locatie (server) te spelen op de TV (via HDMI) maar dus niet in omgekeerde volgorde.

Of je nu internet hebt van telenet of belgacom maakt (voor internet) geen verschil --> de belgacom modem of telenet modem verbinden via een router naar je interne LAN, en alles wat op je LAN zit kan surfen.

Wat TV kijken betreft ligt het iets anders tussen Belgacom en Telenet, bij belgacom digitale TV komt het signaal volledig over je telefoonlijn binnen en heb je geen Coax meer nodig (digibox aansluiten via UTP) bij telenet zit het digitale signaal echter op de Coax en heb je dus buiten UTP (voor de ineractieve functies) ook een Coax nodig.

Voordeel van telenet is dan weer wel dat als je internet eruit ligt, of je router of digibox begeeft het, je nog wel gewoon TV kan zien via kabel. Bij Belgacom is het dan over and out.

Nog vragen --> shoot!

afbeelding van Mbman
Lid vanaf: 27/12/2007
145 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Dazzlerbe wrote:
I

Enkel die blu ray, tja dat zal niet lukken. Een "klassieke" blu ray speelt namelijk het schijfje af over een HDMI kabel die rechtstreeks met je TV verbonden is. Daar komt geen netwerk (UTP) aan te pas.

Dat gaat wel hoor, mits de juiste apparatuur: http://www.crestron.com/solutions/digit ... oducts.asp

afbeelding van Dazzlerbe
Lid vanaf: 26/03/2009
76 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Juist ja... en heb je al eens naar de prijzen van die dingen gekeken?

Voor die prijs koop je namelijk 15 losse Blue-Ray players, en kan je gewoon in elke kamer een dedicated blu ray plaatsen. Hoef je helemaal niets meer te streamen Wink

Mbman wrote:
Dat gaat wel hoor, mits de juiste apparatuur: http://www.crestron.com/solutions/digit ... oducts.asp
afbeelding van Watson
Lid vanaf: 22/09/2009
50 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Bedankt voor de antwoorden al!

Toch nog een paar vraagjes:

1)

Voor de slaapkamers: 1 Coax en 2 UTP? Of is 1 UTP voldoende?

Voor de leefruimte: twee locaties met elk 1 coax en 2 UTP? Of meer utp voorzien achter een mogelijke TV-plaats in de living? Ik kan niet direct bedenken waarom meer utp nodig zou kunnen zijn. Of gewoon ietsje speling voorzien voor eventuele latere technologie?

Voor de bureau: 1 coax en 4 UTP? Hier iets meer UTP's voor bv 2 computers, netwerkprinter en andere?

Keuken: 1 coax en 1 UTP?

Enige bijkomende bedenkingen/tips omtrent de keuze van aantal hierboven?

2)

Op de centrale plaats heb ik dan vandoen:

Belgacom:

Binnenkomende kabel: telefoonlijn

Naar ADSL splitter

telefoonsignaal naar 'telefoon verdeler' (hoe noem je zoiets? Hub, Router, Switch?)

ADSL signaal naar modem

Vanuit modem kabel naar 'internet verdeler' en kabel naar 'TV verdeler'

Vanuit elk van de drie verdelers dan mogelijk om te 'patchen' naar de RJ45 stopcontacten of coax-stopcontacten zoals gewenst (hoe heet je zoiets waar alle uiteinden van de stopcontacten in samenkomen centraal?).

Telenet:

Binnenkomende kabel: Coax

Coax naar NUI

Vanuit NUI mogelijk om te patchen naar de coaxen op locatie (?) (hoeveel aansluiten coax mogelijk eigenlijk?)

1 coax vanuit NUI naar modem

Vanuit modem kabel naar 'internet verdeler' en kabel naar 'telefoon verdeler'

Vanuit de verdelers weer mogelijk om te patchen zoals gewenst

Is bovenstaande correct?

Hoeveel stopcontacten dan te voorzien op de centrale plaats? (Stuk of 5?)

Hoe heten die verdeelblokken voor TV/Internet en Telefonie? Waarschijnlijk zijn dit voor elk van de gevallen speciaal daarvoor ontwikkelde verdelers of toch dezelfde? Welke merken bestaan hierin en welk is prijs/kwaliteit de beste? Waar haal je dergelijke kasten en 'patch-rails'

3)

wat TV btreft:

klopt mijn redenering dat ik bij belgacom op elke plaats waar ik TV wil kijken een decoder nodig heb (anders geen tv) en dat bij telenet ik in principe op elke locatie wel tv kan kijken (via kabel) maar enkel digitaal kan kijken waar een decoder staat?

Heb ik dan wel een TV-verdeler van doen bij een belgacom opzet?

4)

Voor een gewoon thuisnetwerk is Cat5e voldoende zeker? of zouden jullie Cat6 pakken?

En UTP is ook voldoende zeker of toch maar FTP of STP?

5)

En als laatste: het overal mogelijk maken van muziekbeluisteren:

Hier tast ik nog in het duister? Kan dit ook via het netwerk (itunes vanuit bureau in de keuken beluisteren bv)?

Iemand ervaring of opmerkingen omtrent dit :http://www.legrand.be/nl/scripts/nl/publigen/content/templates/previewMultiTexte.asp?P=686&L=EN ? of is dit niet via het netwerk (moet nog eens goed bekijken)?

Merci!

afbeelding van jandc
Lid vanaf: 11/03/2006
8323 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Watson wrote:
Bedankt voor de antwoorden al!

Toch nog een paar vraagjes:

1)

Voor de slaapkamers: 1 Coax en 2 UTP? Of is 1 UTP voldoende?

Voor de leefruimte: twee locaties met elk 1 coax en 2 UTP? Of meer utp voorzien achter een mogelijke TV-plaats in de living? Ik kan niet direct bedenken waarom meer utp nodig zou kunnen zijn. Of gewoon ietsje speling voorzien voor eventuele latere technologie?

Voor de bureau: 1 coax en 4 UTP? Hier iets meer UTP's voor bv 2 computers, netwerkprinter en andere?

Keuken: 1 coax en 1 UTP?

Enige bijkomende bedenkingen/tips omtrent de keuze van aantal hierboven?

Voorzie op 2 verschillende plaatsen een dubbele UTP connectie. De inbouwdoosjes zijn toch ofwel enkel ofwel met 2 en voor de prijs van de kabel moet je 't ook niet doen. Het is IMHO wel belangrijk dat je meerdere locaties hebt zodat je achteraf de inrichting gemakkelijk kan veranderen. Het is ook handig om een aantal (dikke) wachtbuizen te voorzien.

Voor de bureau zou ik ook maar 2 UTPs per punt voorzien. De bureau zelf zet je 't beste nog een kleine switch voor alles wat op je bureau komt (PC's, netwerkprinter, HDs,...) + stopcontactenblok met schakelaar. Op die manier verbruikt je bureau enkel als je er bent en kan je uitbreiden zoveel je wil.

Watson wrote:

2)

Op de centrale plaats heb ik dan vandoen:

Belgacom:

Binnenkomende kabel: telefoonlijn

Naar ADSL splitter

telefoonsignaal naar 'telefoon verdeler' (hoe noem je zoiets? Hub, Router, Switch?)

ADSL signaal naar modem

Vanuit modem kabel naar 'internet verdeler' en kabel naar 'TV verdeler'

Vanuit elk van de drie verdelers dan mogelijk om te 'patchen' naar de RJ45 stopcontacten of coax-stopcontacten zoals gewenst (hoe heet je zoiets waar alle uiteinden van de stopcontacten in samenkomen centraal?).

Telenet:

Binnenkomende kabel: Coax

Coax naar NUI

Vanuit NUI mogelijk om te patchen naar de coaxen op locatie (?) (hoeveel aansluiten coax mogelijk eigenlijk?)

1 coax vanuit NUI naar modem

Vanuit modem kabel naar 'internet verdeler' en kabel naar 'telefoon verdeler'

Vanuit de verdelers weer mogelijk om te patchen zoals gewenst

Is bovenstaande correct?

Hoeveel stopcontacten dan te voorzien op de centrale plaats? (Stuk of 5?)

Voor de UTPs een switch. Voor coax een splitter. Wat er voor zit is afhankelijk van de technologie (modems, kabel, sat, media server,...).

Ik heb hier 2 stopcontacten voorzien waarvan op 1 een stopcontactenblok zit. Zelfde reden als hierboven: uitbreidbaar, verplaatsbaar, uitschakelbaar en voor een technische ruimte moet het niet mooi zijn.

Watson wrote:

Hoe heten die verdeelblokken voor TV/Internet en Telefonie? Waarschijnlijk zijn dit voor elk van de gevallen speciaal daarvoor ontwikkelde verdelers of toch dezelfde? Welke merken bestaan hierin en welk is prijs/kwaliteit de beste? Waar haal je dergelijke kasten en 'patch-rails'

Ik heb simpelweg een legrand kabelgoot genomen + UTP aansluitingen voor die kabelgoot. Alle kabels van de kamers,... komen daar toe op de aansluitingen. Patchen doe ik vanaf de switch naar die aansluitingen.

Watson wrote:

3)

wat TV btreft:

klopt mijn redenering dat ik bij belgacom op elke plaats waar ik TV wil kijken een decoder nodig heb (anders geen tv) en dat bij telenet ik in principe op elke locatie wel tv kan kijken (via kabel) maar enkel digitaal kan kijken waar een decoder staat?

Heb ik dan wel een TV-verdeler van doen bij een belgacom opzet?

klopt. enige oplossing is een centrale server die je TV signaal gaat streamen over UTP. Ben zelf nog op zoek naar die oplossing (voor sateliet eigenlijk) maar nog niks concreets gevonden.

Watson wrote:

4)

Voor een gewoon thuisnetwerk is Cat5e voldoende zeker? of zouden jullie Cat6 pakken?

En UTP is ook voldoende zeker of toch maar FTP of STP?

mah ja, Cat5e op de korte afstanden van een huis haalt zeker de 1Gbit. Da's genoeg om TV te streamen.

Watson wrote:

5)

En als laatste: het overal mogelijk maken van muziekbeluisteren:

Hier tast ik nog in het duister? Kan dit ook via het netwerk (itunes vanuit bureau in de keuken beluisteren bv)?

Iemand ervaring of opmerkingen omtrent dit :http://www.legrand.be/nl/scripts/nl/publigen/content/templates/previewMultiTexte.asp?P=686&L=EN ? of is dit niet via het netwerk (moet nog eens goed bekijken)?

Merci!

Zelfde als met TV: je hebt een centrale server nodig die muziek kan streamen. Zelf doe ik dat met een mini-laptop (EEEPC van Asus) die met Winamp vanuit een netwerk-HD muziek afspeelt. Dat ding kan evengoed internetradio's afspelen. Er zijn ook redelijk wat commerciele toestellen die hetzelfde kunnen.

afbeelding van cofidant
Lid vanaf: 15/02/2010
42 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Watson wrote:

4) Voor een gewoon thuisnetwerk is Cat5e voldoende zeker? of zouden jullie Cat6 pakken? En UTP is ook voldoende zeker of toch maar FTP of STP?

Cat5e is normaal gezien voldoende voor Gigabit Ethernet, is zo'n beetje de standaard vandaag. Heb zelf nu ook overal Cat5e liggen. Bij ons op het werk hebben we een vrij uitgebreid Gigabit LAN, waar ook gewoon cat5e steekt. Je zou cat6 kunnen gebruiken, maar hoger (cat7) is momenteel eigenlijk nog nergens goed voor (andere connectoren nodig bv.), volgens mij alleszins toch.

Zelfs 10 Gigabit zou over cat5e kunnen gaan, hoewel de lengte dan beperkt is (ong. 40 meter). Als je een grotere afstand wil coveren, lukt dat echter ook niet met standaard cat6, daar is dan ook weer een substandaard voor nodig (cat6a als ik me niet vergis). Is nog allemaal vrij duur, en beetje overkill. De bottleneck voor thuisgebruik zal eerder de harde schijf en/of netwerkkaart zijn als je data tegen Gigabit snelheden over de lijn begint te pompen.

afbeelding van Watson
Lid vanaf: 22/09/2009
50 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

jandc wrote:
Voor de UTPs een switch. Voor coax een splitter. Wat er voor zit is afhankelijk van de technologie (modems, kabel, sat, media server,...).

Is een switch voor internet dan ook bruikbaar voor telefonie en voor tv (niet coax uiteraard)? Dat lijkt me sterk. Is er niet voor elke toepassing een apart soort 'verdeler' nodig?

jandc wrote:
Watson wrote:

5)

En als laatste: het overal mogelijk maken van muziekbeluisteren:

Hier tast ik nog in het duister? Kan dit ook via het netwerk (itunes vanuit bureau in de keuken beluisteren bv)?

Iemand ervaring of opmerkingen omtrent dit :http://www.legrand.be/nl/scripts/nl/publigen/content/templates/previewMultiTexte.asp?P=686&L=EN ? of is dit niet via het netwerk (moet nog eens goed bekijken)?

Merci!

Zelfde als met TV: je hebt een centrale server nodig die muziek kan streamen. Zelf doe ik dat met een mini-laptop (EEEPC van Asus) die met Winamp vanuit een netwerk-HD muziek afspeelt. Dat ding kan evengoed internetradio's afspelen. Er zijn ook redelijk wat commerciele toestellen die hetzelfde kunnen.

Als ik het goed begrijp jij een laptop op een locatie om muziek af te spelen die op je netwerkschijf staat??

Mijn vraag is eigenlijk of het te doen is om bv luidsprekers in de keuken aan te sturen vanuit de computer in de bureau via het netwerk. Luidsprekers zijn waarschijnlijk niet aan te koppelen in een netwerk op die manier (er zullen er wel bestaan waarschijnlijk, maar dan dure dingen zeker?)? Ofwel?

Iemand een idee hoe dit in de praktijk wel realiseerbaar is? of berg ik die wens misschien beter op?

afbeelding van jandc
Lid vanaf: 11/03/2006
8323 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Watson wrote:
jandc wrote:
Voor de UTPs een switch. Voor coax een splitter. Wat er voor zit is afhankelijk van de technologie (modems, kabel, sat, media server,...).

Is een switch voor internet dan ook bruikbaar voor telefonie en voor tv (niet coax uiteraard)? Dat lijkt me sterk. Is er niet voor elke toepassing een apart soort 'verdeler' nodig?

Een switch dient om ethernet trafiek te switchen. Dus in praktijk internet en alles wat je aan een PC hangt. Als je TV gaat streamen zoals een website dat doet met filmkes en muziek dan ga je dat TV signaal dus omzetten naar een digitaal signaal en over ethernet versturen (eigenlijk doe je 't zelfde als je muziek van een NAS gaat spelen).

Telefonie is een analoog signaal en kan je niet over een switch gaan sturen. Er bestaan wel dingen om dat te doen en dat zijn telecom centrales.

Digitale TV van zowel Belgacom als Telenet is gecodeerd. Belgacom vertuurt alles over ethernet dus in princiepe moet dat door de switch kunnen, Telenet stuurt het over coax.

Watson wrote:
jandc wrote:
Watson wrote:

5)

En als laatste: het overal mogelijk maken van muziekbeluisteren:

Hier tast ik nog in het duister? Kan dit ook via het netwerk (itunes vanuit bureau in de keuken beluisteren bv)?

Iemand ervaring of opmerkingen omtrent dit :http://www.legrand.be/nl/scripts/nl/publigen/content/templates/previewMultiTexte.asp?P=686&L=EN ? of is dit niet via het netwerk (moet nog eens goed bekijken)?

Merci!

Zelfde als met TV: je hebt een centrale server nodig die muziek kan streamen. Zelf doe ik dat met een mini-laptop (EEEPC van Asus) die met Winamp vanuit een netwerk-HD muziek afspeelt. Dat ding kan evengoed internetradio's afspelen. Er zijn ook redelijk wat commerciele toestellen die hetzelfde kunnen.

Als ik het goed begrijp jij een laptop op een locatie om muziek af te spelen die op je netwerkschijf staat??

Mijn vraag is eigenlijk of het te doen is om bv luidsprekers in de keuken aan te sturen vanuit de computer in de bureau via het netwerk. Luidsprekers zijn waarschijnlijk niet aan te koppelen in een netwerk op die manier (er zullen er wel bestaan waarschijnlijk, maar dan dure dingen zeker?)? Ofwel?

Iemand een idee hoe dit in de praktijk wel realiseerbaar is? of berg ik die wens misschien beter op?

Luidsprekers zijn analoog. Je hebt zowiezo een soort ontvanger en versterker nodig om uberhaupt geluid uit je boxen te krijgen. Er zullen wel systemen bestaan die je vanop afstand kan besturen maar in praktijk lijkt me dat niet echt nuttig. Waarom zou je vanuit je bureau de luidsprekers in de keuken willen aansturen? Dat beslis je in de keuken, dus zet daar een ontvanger (bv een mini laptop of een commercieel ding) die de muziek vanuit een of andere gedeelde map in de bureau gaat halen.

afbeelding van TonyWony
Lid vanaf: 08/04/2008
4798 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Watson wrote:
Voor de leefruimte: twee locaties met elk 1 coax en 2 UTP? Of meer utp voorzien achter een mogelijke TV-plaats in de living? Ik kan niet direct bedenken waarom meer utp nodig zou kunnen zijn. Of gewoon ietsje speling voorzien voor eventuele latere technologie?

Merci!

Bij ons aan den TV:

1 x UTP voor decoder Belgacom TV

1 x UTP voor Xbox360

afbeelding van BartDG
Lid vanaf: 14/08/2008
1806 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Bij ons achter de 'hoofd' TV in de living 1 x coax en 4x UTP. Achter de andere TV's in huis zit er 2 x UTP. (ervan uitgaand 1 voor decoder en 1x voor media streamer). Als ik er toch uiteindelijk meer zou nodig hebben achter één van die TV's, dan plaats ik wel een switchke bij.

afbeelding van Watson
Lid vanaf: 22/09/2009
50 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

jandc wrote:
Een switch dient om ethernet trafiek te switchen. Dus in praktijk internet en alles wat je aan een PC hangt. Als je TV gaat streamen zoals een website dat doet met filmkes en muziek dan ga je dat TV signaal dus omzetten naar een digitaal signaal en over ethernet versturen (eigenlijk doe je 't zelfde als je muziek van een NAS gaat spelen).

Telefonie is een analoog signaal en kan je niet over een switch gaan sturen. Er bestaan wel dingen om dat te doen en dat zijn telecom centrales.

Digitale TV van zowel Belgacom als Telenet is gecodeerd. Belgacom vertuurt alles over ethernet dus in princiepe moet dat door de switch kunnen, Telenet stuurt het over coax.

Dus:

Alles in computernetwerk (PC'x, netwerkschijf, netwerkprinter) --> via switch

Telefoon --> telecom-centrale

TV:

Telenet --> NUI (hoeveel uitgangen hierop?)

Belgacom --> signaal uit modem via switch mogelijk

jandc wrote:
Luidsprekers zijn analoog. Je hebt zowiezo een soort ontvanger en versterker nodig om uberhaupt geluid uit je boxen te krijgen. Er zullen wel systemen bestaan die je vanop afstand kan besturen maar in praktijk lijkt me dat niet echt nuttig. Waarom zou je vanuit je bureau de luidsprekers in de keuken willen aansturen? Dat beslis je in de keuken, dus zet daar een ontvanger (bv een mini laptop of een commercieel ding) die de muziek vanuit een of andere gedeelde map in de bureau gaat halen.

Ok, dus niet doenbaar zoals ik het in mijn hoofd had.

Mij leek het gewoon handig om op een andere locatie in huis (waar geen PC of laptop staat) van de muziekcollectie in bv itunes te genieten. Maar blijkbaar niet zo simpel. Een laptop inpluggen in de RJ45 in de keuken is wel een optie natuurlijk, maar dus niet als vaste installatie in te bouwen.

Ik dacht dat hier wel iets voor zou bestaan maar was er me wel van bewust dat mocht het bestaan het wel duur zou zijn. Deze plannen berg ik dus maar op en los het wel op zoals je voorstelt.

Merci!

afbeelding van TonyWony
Lid vanaf: 08/04/2008
4798 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Belgacom: decoder (verbonden met tv via HDMI of gewone tv-kabel) is verbonden met de ADSL modem/router met een UTP kabel, die modem/router zet je dan weer best dicht tegen een telefoonaansluiting

afbeelding van Michel
Lid vanaf: 10/03/2006
790 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

jandc wrote:

... enige oplossing is een centrale server die je TV signaal gaat streamen over UTP. Ben zelf nog op zoek naar die oplossing (voor sateliet eigenlijk) maar nog niks concreets gevonden.

mythtv geen optie? dvb-s(2) kaartjes in de server, zo over utp naar frontends gaan.

afbeelding van jandc
Lid vanaf: 11/03/2006
8323 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Michel wrote:
jandc wrote:

... enige oplossing is een centrale server die je TV signaal gaat streamen over UTP. Ben zelf nog op zoek naar die oplossing (voor sateliet eigenlijk) maar nog niks concreets gevonden.

mythtv geen optie? dvb-s(2) kaartjes in de server, zo over utp naar frontends gaan.

nadeel is de high maintenance... en ik zou iets moeten hebben dat totaal geen lawaai maakt aan de client kant en gebruiksvriendelijk en foolproof.