Loxone: specifieke vragen

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van Psystof
Lid vanaf: 03/10/2014
2 berichten

Beste Forumleden,

In onze nieuwbouw zullen we een Loxone-systeem plaatsen. Via dit forum, meer bepaald enkele specifieke topics, ben ik al een heel stuk wijzer geworden in de functionaliteit van dit systeem, zowel algemeen als op detailniveau. Sommige dingen gaan uiteraard mijn petje te boven. Laat ons zeggen dat het een leerproces is… ☺

Zo blijf ik nog met een aantal vragen zitten waarop ik een antwoord zoek. Of bevestiging. Ik ben al met de iPad planningsapp aan de slag gegaan, maar dat 2 schakelaars bijv. dezelfde functionaliteit hebben, kan hij niet in rekening nemen..

Zonder al te vrijpostig te zijn, ik ben niet op zoek naar een vergelijking met andere systemen (wat een ander dan wel kan..), maar naar antwoorden voor wat betreft het Loxone systeem.

Ik hoop dat jullie me kunnen/willen helpen.

De ene vraag zal misschien ook dommer zijn dan de andere Wink

1. We willen het systeem later eventueel verder uitbreiden en het momenteel hoofdzakelijk op verlichting/stopcontacten houden. Klopt het dan als ik zeg dat ik voor elke mogelijke uitbreiding nu al bekabeling moet laten voorzien?

Bijv. raamsensoren, reeds kabels tot bij de ramen laten leggen? Elektrische poort, al kabel naar buiten laten trekken?

2. Voor wat betreft de “alles-uit”-functie. Ik ga ervan uit dat je een onderscheid kan maken tussen enerzijds “gaan slapen” waarbij de bewegingssensoren op het gelijkvloers werken als ‘alarm’ en de eerste verdieping gewoon te bedienen valt met knoppen (of app) indien nodig? Anderzijds dat je een “niemand thuis” functie kan maken waarbij alle bewegingssensoren als ‘alarm’ ingeschakeld kunnen worden.

3. Welke rookmelders kan je aansluiten op het systeem? Waaraan moeten deze voldoen? Iemand voorbeelden?

4. Stel: in een kamer is 1 drukknop voorzien. Klopt het dat je mits met de instellingen te spelen je deze zo kan instellen dat: “kort drukken” het licht bedient, (aan/uit) en “ingedrukt houden” de sunscreens?

5. Stel: je hebt deze opstelling (uit punt 4) in 3 kamers. Kan je deze dan aansluiten op dezelfde in- en uitgang op de module? Of bedien je dan vanuit 1 kamer eigenlijk alle kamers met de drukknop?

6. Als 2 knoppen exact hetzelfde lichtpunt(en) bedienen, dan kan je deze wel zeker op dezelfde in-/uitgang aansluiten? Klopt?

7. Kan iemand me eens kort oplijsten wat je zoal kan aansluiten op de analoge in- en uitgang?

8. Zijn er nadelen aan verbonden om deze analoge ingangen te herprogrammeren naar digitale ingangen?

9. Wat is het verschil tussen een ‘aanwezigheidssensor’ en een ‘bewegingssensor’? Wanneer gebruik je wat?

10. Ik weet niet precies hoe het noemt, maar weet iemand of er “lijn-sensors” bestaan? Dat als je een bepaalde lijn overschrijdt, bv. Het licht aangaat. Zoiets als je in de winkel vindt voor de winkelbel. Iemand voorbeelden?

11. De iButton, kan je deze ook op een digitale ingang aansluiten? Of moet je hiervoor een 1-Wire module hebben?

12. Stel: je wilt een hele kring van stopcontacten uitschakelen met de “alles uit”, ik veronderstel dat dit maar 1 ingang/uitgang nodig heeft?

13. Heeft iemand van jullie weet of dat er elektrische sloten voor schuiframen bestaan? Zodat deze met de “alles-uit” gesloten kunnen worden?

14. Een extraatje, heeft iemand van jullie een idee hoe je de hond binnen kan laten via de domotica als het alarm afgaat? ☺ ☺

Zelf denk ik enkel aan de garagedeur…

Ongetwijfeld niet het einde van de vragen.. maar alvast bedankt voor alle hulp !

Reacties

afbeelding van BartDG
Lid vanaf: 14/08/2008
1815 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Even snel overlopen:

1) Ja, best bekabeling voorzien voor alles. Anders moet je later gaan schijven/openkappen. Soms is dat zelfs helemaal niet meer mogelijk. Je kan ook draadloos gaan werken met EnOcean uitbereidingen en sinds kort ook Loxone Air. Dat werkt op zich redelijk goed, maar ik ben van de oude stempel en prefereer altijd een kabel boven een draadloze verbinding.

2) Uiteraard kan je dat onderscheid maken. Dat is gewoon een kwestie van programmeren.

3) Loxone verkoopt momenteel nog niet zelf rookdetectors. Als je er eentje vind die werkt op 24v en gewoon een puls geeft bij detectie, dan zal dat zeker werken. Een voorbeeld heb ik nu niet direct.

4) Ja, dat kan zeker, dat is gewoon een kwestie van programmatie.

5) Ook dit dit is een kwestie van programmatie. Je kan met 1 knop al je rolluiken doen gaan als je dat wil. Je kan ook 1 knop -> 1 rolluik doen. Alles kan.

6) Ja, je kan dat doen, maar dan moet je er rekening mee houden dat in de programmatie dat ook gezien wordt als 1 knop! (ook al zijn het er in werkelijkheid 2). Met andere woorden, hetgeen je programmeert voor die knop zal automatisch gelden voor BEIDE knoppen en kan nooit worden opgesplitst!

Ik heb dat ook gedaan om op bepaalde plaatsen draadjes uit te sparen, op plaatsen waar ik zeker wist dat dat knoppen niet van functie zouden veranderen.

7) Analoog is alles wat niet gewoon aan/uit is, maar wat valt binnen een bepaalde range zoals bv. temperatuursensoren, inhoud van waterputten, ... (bij input) en 0-10v sturing (bij output).

8 ) Nadelen? Alleen dat je dan minder analoge inputs ter beschikking hebt, maar daar heb je er normaal gezien ook minder van nodig.

9) Een aanwezigheidsmelder is veel gevoeliger. Ze worden meestal in kantoorruimtes geplaatst tegen het plafond. Omdat ze zo gevoelig zijn detecteren ze de kleinste beweging. Iemand die aan het typen is op een computer bv. T'is echter niet aangeraden om deze buiten te gebruiken. Bij de minste beweging zal je lamp aanspringen.

10) Zo'n infraroodsensor bedoel je? Dat zal zeker bestaan, maar ik kan er niet direct een voorbeeld van geven.

11) iButtons werken enkel met 1wire voor zover ik weet.

12) Als je het met 1 knop wil doen kost je dat 1 digitale ingang. Als je 't enkel op je tablet wil kunnen, dan zelfs helemaal geen.

13) Dat zal wel bestaan, maar daar heb ik geen ervaring mee...

14) Ik heb nog systemen gezien waarbij de hond een sensor droeg op zijn halsband waarmee een hondenluikje werd ontsloten als de hond naderde. Dan kon hij naar binnen en/of buiten. 't Nadeel daarvan is natuurlijk dat, als iemand de halsband van de hond steelt, dat hij dan ook heel makkelijk het luikje open kan krijgen. Daarmee is hij wel nog niet binnen, maar toch... Andere opties zie ik niet direct...

Hopelijk heb je hier iets aan!

afbeelding van Psystof
Lid vanaf: 03/10/2014
2 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Hey BartDG,

Alvast bedankt voor je reactie! Alle info is welkom!

Even ingaan op je reactie:

5. Als ik die drie knoppen uit 3 verschillende kamers aansluit op 1 ingang, bedien ik dan niet met 1 knop meteen alle lichten en rolluiken? Ik wil dat elke knop enkel werkt per kamer, maar dacht zo een aantal ingangen uit te sparen. Maar, ik heb dan ook 3 verschillende uitgangen nodig, dus mijn idee om ingangen uit te sparen gaat niet op..? Of mis ik hier iets in mijn redenering?

7. 0-10v sturing bij output, wat kan dit zoal zijn?

12. Als ik stopcontacten selectief wil uitschakelen via de "alles-uit" functie (die werkt via een knop en via de tablet uiteraard), moeten deze stopcontacten dan aangesloten worden op een ingang? Of kan ik via de tablet gewoon kiezen (programmeren) welke stopcontacten uitgeschakeld mogen worden?

Nog een slotvraagje, heb jij ervaring met andere bewegingssensoren dan deze van Loxone? Lijkt me dat er goedkopere versies zouden moeten zijn die ook compatibel zijn..?

Dezelfde vraag voor LED-strips.

Nogmaals dank aan iedereen die wilt bijdragen!

afbeelding van Psystof
Lid vanaf: 03/10/2014
2 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Nog eentje vergeten, in de planningsapp van Loxone voor de iPad, wat is het verschil tussen:

- Light circuit - dimmed 230v

- Light circuit - dimmed balast 1-10v

Ik veronderstel dat dit afhankelijk is van welke lichten je er op wilt aansluiten? Is er een voor-/nadeel aan 1 van de 2 verbonden?

"Light circuit - switched" is dan gewoon een licht met AAN/UIT schakelaar?

afbeelding van BartDG
Lid vanaf: 14/08/2008
1815 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Psystof;1969378 wrote:

5. Als ik die drie knoppen uit 3 verschillende kamers aansluit op 1 ingang, bedien ik dan niet met 1 knop meteen alle lichten en rolluiken? Ik wil dat elke knop enkel werkt per kamer, maar dacht zo een aantal ingangen uit te sparen. Maar, ik heb dan ook 3 verschillende uitgangen nodig, dus mijn idee om ingangen uit te sparen gaat niet op..? Of mis ik hier iets in mijn redenering?

Je ben verkeerd in je redenering. Je haalt dingen door elkaar. Op een module heb je digitale inputs, waarop (ondermeer en vooral) knoppen worden aangesloten. Dat wordt met data kabel gedaan. Dan heb je aan de andere kant ook digitale outputs, dat zijn de relais waarop de effectieve stroomkabels aangeloten worden die naar de verbruiker (meestal een lamp, of een rolluik) lopen. Je rolluiken zullen ook steeds op TWEE relais (digitale uitgangen) moeten hangen (1 voor omhoog en 1 voor omlaag). Het sturen van de rolluiken zelf kan je dan doen met een knop via een digitale ingang. (of virtueel via je tablet). Op digitale uitgangen kan je niet sparen. In theorie kan je bijvoorbeeld wel 2 rolluiken samenhangen op 1 relais, maar in de praktijk mag je dat nooit doen want daar kan je de vreemdste resultaten mee krijgen. Bovendien zou je de rolluiken dan ook niet meer apart kunnen aanspreken.

Psystof;1969378 wrote:

7. 0-10v sturing bij output, wat kan dit zoal zijn?

0-10v of 1-10v wordt vooral gebruikt bij dimming, wanneer je geen specifieke dimkaarten hiervoor gebruikt. In dit geval kan je de lamp dan gewoon aansluiten via een klassiek aan/uit relais, en gebeurt de dimming via een apart kabeltje op een analoge uitgang naar de verbruiker. Op dat kabelje wordt dan een stuurspanning van 0-10 volt gestoken waardoor de lamp dan intelligent genoeg is om de weten dat 0 volt helemaal uit is en 10 volt helemaal aan. Alles ertussen is dan dimming.

Psystof;1969378 wrote:

12. Als ik stopcontacten selectief wil uitschakelen via de "alles-uit" functie (die werkt via een knop en via de tablet uiteraard), moeten deze stopcontacten dan aangesloten worden op een ingang? Of kan ik via de tablet gewoon kiezen (programmeren) welke stopcontacten uitgeschakeld mogen worden?

Nee. Een verbruiker (licht, rolluik, stopcontact, ...) zit ALTIJD op een uitgang. Via de configuratiesoftware bepaal je dan hoe en wanneer deze geschakeld worden.

Psystof;1969378 wrote:

Nog een slotvraagje, heb jij ervaring met andere bewegingssensoren dan deze van Loxone? Lijkt me dat er goedkopere versies zouden moeten zijn die ook compatibel zijn..?

Dezelfde vraag voor LED-strips.

Ik heb indertijd dezelfde oefening gedaan en ben er rap van teruggekomen. Loxone zit goed van prijs en je bent zeker dat het kwaliteit is. Je kan inderdaad gelijk welke 24v LED strip gebruiken, en in principe gelijk welke DMX aansturing, en daar kan je wel een paar euro mee sparen door één of ander Chinees merk te kopen, maar of dat dan lang zal meegaan is weer een andere vraag. Bovendien zijn die standaard Loxone componenten goed gekend door de software en heb je dus op die manier ook een minimum aan configuratie.

Psystof;1969378 wrote:

Nog eentje vergeten, in de planningsapp van Loxone voor de iPad, wat is het verschil tussen:

- Light circuit - dimmed 230v

- Light circuit - dimmed balast 1-10v

Ik veronderstel dat dit afhankelijk is van welke lichten je er op wilt aansluiten? Is er een voor-/nadeel aan 1 van de 2 verbonden?

Het ene is wanneer de lamp wordt aangestuurd via een dimkaart van Loxone, het andere via een gewoon relais (digitale out) met een 0-10v analoge aansturing. (zoals hierboven uitgelegd)

Psystof;1969378 wrote:

"Light circuit - switched" is dan gewoon een licht met AAN/UIT schakelaar?

Ik dacht van wel ja. Als het een NO contact is, heet het over het algemeen "toggle".