Loxone en het dimmen van LED - veel vragen...

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van jurgen9290
Lid vanaf: 20/02/2017
28 berichten

Loxone en LED dimmen. Er is al veel over geschreven, heb er al zeer veel over gelezen, hier en elders, maar ik zie het even niet meer.
Dus ik had hier graag enkele vragen neergezet waar ik hopelijk een duidelijk antwoord kan op krijgen.
Het gaat om een nieuwbouwwoning waar ik voor de verlichting vooral gebruik zal maken van LED-strips en GU10 LED spotjes.
Ben geen fan van de Loxone in-of opbouwpots.

Wat is de beste en meest budgetvriendelijke manier om zoveel mogelijk kringen te gaan dimmen?
1. Gebruik maken van de dimmer extensie
- kost 460 euro voor 4 kanalen
- verloopt het dimmen vloeiend of in stappen?
- grote of kleine kans op flikkeren?
- kan ik hiermee GU10's dimmen tot bijna 0%?

2. Gebruik maken van de analoge outputs op de miniserver en de extension
- welke DIN-rail 0-10V dimmers kunnen hiervoor gebruikt worden?
- verloopt het dimmen vloeiend of in stappen?
- grote of kleine kans op flikkeren?
- kan ik hiermee GU10's dimmen tot bijna 0%?

3. Gebruik maken van de RGBW 24V dimmer
- deze zou ik gebruiken voor de LED-strips
- deze is 4 kanaals. Ik vermoed dus dat men hiermee ofwel 1 kring RGBW aanstuurt, ofwel 4 kringen WW?
- kunnen hier ook andere LED-strips dan die van Loxone met gebruikt worden?

4. Gebruik maken van de KNX MDT 4-fold dimmer
- zit rond de 230 euro voor 4 kanalen
- verloopt het dimmen vloeiend of in stappen?
- grote of kleine kans op flikkeren?
- kan ik hiermee GU10's dimmen tot bijna 0%?

5. Raspberry Pi
- heb ergens iets gelezen dat men een Raspberry Pi ook zou kunnen gebruiken. Hoe gaat dit juist in z'n werk?

6. Nog andere mogelijkheden?
Tips en specificaties (onder andere welke GU10's?) van mensen die gelijkaardige opstellingen hebben staan zijn zeker welkom.
Waarschijnlijk komen er geleidelijk aan nog vragen, maar met bovenstaande worstel ik toch al even.
Misschien kan met de juiste input dit een leidraad vormen voor allen die met dezelfde vragen zitten, want ik denk dat ik niet de enige ben die hierop vastloopt.
Alvast bedankt!

Reacties

afbeelding van Nu7s
Lid vanaf: 19/08/2011
8029 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Je vergeet nog :

DMX extension + DMX dimmers

DALI extension + DALI dimmers

Heb je een algemene vraag? Stel ze via het forum, niet via privébericht!

afbeelding van jurgen9290
Lid vanaf: 20/02/2017
28 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Nu7s schreef:

Je vergeet nog :

DMX extension + DMX dimmers

DALI extension + DALI dimmers

Inderdaad, was ik mij van bewust, maar ik denk dat dit niet veel zin heeft bij GU10 spots. Of heb ik het mis?

Voor de volledigheid mag er hier uiteraard ook info over gegeven worden.

afbeelding van D I Y
Lid vanaf: 12/08/2013
9846 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Voor wat betreft de GU10-spotjes: dit zijn spotjes op 230V. Ze bevatten dus in hun interne electronica al een omzetter naar de zeer lage spanning die ze zelf nodig hebben. Dimmen kan enkel op de 230V zijde, en dan nog enkel bij spotjes die ook dimbare ingebouwde electronica hebben. Je moet dus heel goed opletten wat je koopt.
Zowat elke denkbare 230V dimmer zal hier werken, maar de meeste dimmers hebben een minimale belastbaarheid. Wanneer de dimmer minimaal 10W belasting nodig heeft, dan zal je hiermee geen 5W GU10-spotje mee kunnen dimmen. Er zullen er minstens 2 in parallel moeten staan (en waarschijnlijk zelfs 3 om niet net onder de benedengrens te zitten).
Zowel voor DALI, DMX, 0-10V, KNX,... of ook gewoon loxone extensie is er wel iets te vinden van 230V dimmer dat zich hiermee laat aansturen. Het dimmen verloopt vloeiend.

Voor wat betreft de led-strips: ik ga uit van het meest voorkomende type (constant voltage) strips. Deze worden gedimd via PWM (puls-breedte modulatie). Hierbij wordt een laag-frequent signaal (meestal tussen 300 en 500 Hz) gemoduleerd. Je moet je dit als volgt voorstellen: de led-strip wordt 500 keer per seconde 'AAN' en dan weer 'UIT' gezet. Van elk 500ste van een seconde dat dit gebeurt, wordt een bepaald percentage van dat 500ste aan en de rest uit gekozen. hoe hoger het percentage aan-tijd, hoe feller de strip brandt.
Zowel voor DALI, DMX, 0-10V, KNX,... is er wel iets te vinden van PWM-dimmer dat zich hiermee laat aansturen. Het dimmen verloopt vloeiend.

Voor wat betreft de Raspberry Pi of Arduino: deze micro-systemen hebben PWM-uitgangen en kunnen daarmee zo'n PWM-dimmer aansturen (de PWM-dimmer bevat de electronica die nodig is om de hoge stromen van de led-strips te schakelen tussen aan/uit, de Pi bevat de stuur-uitgangen en de software om te beslissen hoe snel en op welke percentage er aan/uit gaat. Dan moet je uiteraard nog software op de Pi zetten die kan praten met de Loxone, bvb via netwerk-aansluiting, of via uitbreidingskaartjes (en bijhorende software) voor DMX, DALI, KNX, ...  Dit is een leuk hobby-projectje voor een eenzame electronicus of computernerd, maar wanneer er iets fout gaat moet je het ook helemaal zelf oplossen. Een histerische echtgenote die na 3 dagen in het donker het echt wel beu is helpt daar niet bij en ook voor de waarde van de woning is het niet zaligmakend. Maar het dimmen verloopt wel vloeiend.

De extensies voor Loxone werken uiteraard volgens hetzelfde principe: ofwel dimmen ze 230V, ofwel dimmen ze via een stuursignaal naar een strip-dimmer. 
Een strip dimmen via 230V is geen goed idee. Er bestaan ongetwijfeld driver-modules die dit wel kunnen en die een fase-versneden signaal in PWM kunnen omzetten, maar dit zal maar binnen beperkte grenzen kunnen (dus de '0%' zal sneller bereikt worden of niet bereikt kunnen worden zonder flikkeren). Wel vloeiend.

Bij led-strips wordt er vaak over een 'driver' gesproken. Dat is de voeding. Soms is een driver dimbaar via eoa signaal (dali, knx, dmx, 0-10V, PWM, ...)

Er bestaan ook zgn 'repeaters' voor ledstrips. Dat zijn modules die het PWM-signaal aan hun ingang 'herhalen' op hun uitgang, maar wel via een nieuwe voedingsbron zodat er opnieuw met veel kracht een volgend stuk strip aangestuurd kan worden. Een driver heeft meestal maar een beperkte kracht, en kan dus maar een bepaalde lengte strip aansturen. Strips zelf zijn meestal ook beperkt in maximale lengte, omdat de koperen leidingen op de strip ook niet onbeperkt belast kunnen worden. Zomaar twee strips van 5 meter achter elkaar koppelen is dus lang niet altijd mogelijk. Meestal zelfs niet. Daar moet een repeater tussen (of als de driver zwaar genoeg is, moeten beide stripdelen met een draad rechtstreeks naar de driver, en niet achter elkaar gekoppeld)
Het leuke verder aan die repeaters is dat je ze bvb met een Pi of Arduino kan aansturen op hun ingangen. Maar de eerdere risico's blijven daarbij wel bestaan natuurlijk.

Ik kan nog wel een uurtje verder typen, maar de belangrijkste les heb je wellicht al door: het maakt niet uit wat je gebruikt, alles kan dimmen, meestal tot 0% en vloeiend, maar je kiest wel best de juiste techniek. Het stuursignaal is daarbij minder van belang, maar bij strips dim je beter niet op 230V, en bij GU10-spoptjes heb je niet echt een andere optie dan wél op 230V dimmen maar dan moet je wel de juiste spotjes hebben en een dimmer die voor ledspots geschikt is en laag genoeg belast kan worden. De meeste nieuwe modellen kunnen dat wel aan.

De keuze voor een stuursignaal (KNX, DALI, DMX, 0-10V,...) maak je op basis van andere criteria.
Bij 0-10V heb je bvb voor elke te dimmen groep een apart stuursignaal nodig (10 dimmers is dus 10 uitgangen op de loxone). Bij bus-signalen als KNX, DMX, DALI heb je maar 1 uitgang nodig (of 1 set) en deze wordt doorgelusd van dimmer naar dimmer. Deze dimmers moeten dan ook niet per-se dichtbij de stuuruitgang in de zekeringkast zitten, ze mogen verspreid over het huis staan als dat nuttig is. Het aantal deelnemers per bus-tak is evenwel beperkt, maar vaak tot meer dan 100 of zelfs 200, wat wel zou moeten lukken.

Verder kost elke methode gewoon veel geld, dus daarvoor moet je het ook niet laten van kiezen.

Aan bovenstaande uitspraken kunnen geen rechten ontleend worden.blum
Regio: Roeselare-Kortrijk

afbeelding van Nu7s
Lid vanaf: 19/08/2011
8029 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

En de prijs voor reactie van het jaar gaat naar...

Heb je een algemene vraag? Stel ze via het forum, niet via privébericht!

afbeelding van jurgen9290
Lid vanaf: 20/02/2017
28 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

DIY: bedankt, heel duidelijke theoretische uitleg! Ben ik zeker wel weer wat verder mee.

Nu nog enkele specificaties van mensen die  Loxone opstellingen met veel dim-kringen in gebruik hebben (onder andere welke 0-10V dimmers i.c.m. welke GU10's geven goede resultaten, ... ) en dan staan we weer wat dichter.

afbeelding van rdr2180
Lid vanaf: 18/03/2006
1830 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Er is ook nog Loxone Tree - je hebt een extra tree-module nodig (een dikke 100€) waarop je een honderdtal tree componenten kan aansluiten. De tree-dimmers (ca 75€ voor vier kanalen) kunnen ook rechtstreeks ledstrips dimmen, net zoals bij de Loxone DMX dimmers is het voordeel dat de dimmers als DIN rail modules uitgevoerd zijn, er is per dimmer ook nog een externe 24 volt voeding nodig. Als ik de documentatie juist interpreteer, kan je overigens ook op 12V werken, maar dan kan je maar de helft van het vermogen gebruiken.

Onze verlichting loopt zo goed als volledig op 24 volt, via 12 Loxone DMX dimmers - die ze volgens mij intussen niet meer voeren Sad met een Meanwell NDR-240-24 voeding per dimmer. Die sturen dan ofwel spots ofwel ledstrips. Ledstrips in heel dunne opbouwprofielen op plafonds, inbouw in muren of vloeren en met een zelfgemaakt hangarmatuur boven mijn bureau (en zo komt er nog een in de keuken). In de slaapkamers en de woonkamer hebben we de Loxone opbouwspots gebruikt (maar als je die niet mooi vindt, zijn er heel wat alternatieven met 24V ledlampen).
Er zijn drie uitzonderingen: in de kelder hangen op een paar plaatsen LED-TL's op 230V en in de hobby/naaikamer hangen twee ledpanelen met hun eigen 230V driver, die rechtstreeks door een digitale uitgang geschakeld worden. In de trapkelder moet nog een extra ledstrip komen, ik ben van plan om daarvoor een analoge uitgang te gebruiken die dan via 0-10V een aparte leddriver stuurt. Dat is minder elegant dan de DMX-installatie verder uit te breiden, maar ik heb analoge uitgangen in reserve en deze oplossing is een stuk goedkoper.

DIY geeft het voordeel om via een bussysteem te werken al aan, dan hangt het er van af welke richting je uit wil: kant en klare DIN rail producten of zelf samengesteld. In het tweede geval zou je een DMX module van Loxone kunnen toevoegen en daarmee aparte DMX controllers (zoals bv deze) aansturen. Het is dan wat uitzoeken wat de beste combinatie is om voldoende vermogen bij al je strips te krijgen, maar je spaart wel heel wat geld uit.

afbeelding van rdr2180
Lid vanaf: 18/03/2006
1830 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

jurgen9290 schreef:

3. Gebruik maken van de RGBW 24V dimmer
- kunnen hier ook andere LED-strips dan die van Loxone met gebruikt worden?

Ja, geen enkel probleem . De specificaties van de loxonestrips zien er ok uit (10W/m en een kleine 1.000 lumen per meter), maar voor die prijs koop je er bij de meeste webshops twee of bijna drie van exact dezelde kwaliteit

afbeelding van Tombermans
Lid vanaf: 02/03/2011
17 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ben momenteel ook een Loxone installatie aan het samenstellen in onze nieuwbouw.

Voor dimming  van de spots ben ik geinteresseerd in de  RGBW 24V dimmer via tree. Ik dacht hier eerst de loxone WW Leds (24V) op aan te sluiten maar deze zijn voor een inbouw diameter van +/-72mm ik heb mijn spots geboord op 80mm. Iemand een goed alternatief dat zonder problemen samen werkt met de RGBW 24V Dimmer?

afbeelding van nickvr
Lid vanaf: 23/09/2014
584 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik hijack een klein beetje, maar het hoort ook bij dit topic.

 

Het gaat over 230V dimmen. Liefst universeel (led/halogeen/gloeilamp). Zijn er goed/goedkope opties in 0-10V dimmers hierin? Bv eltako? Eventueel één dinrailmodule die meerdere kringen kan dimmen (dus meerdere uitgangen, en meerdere 0-10v ingangen).

afbeelding van D I Y
Lid vanaf: 12/08/2013
9846 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

nickvr schreef:

Ik hijack een klein beetje, maar het hoort ook bij dit topic.

 

Het gaat over 230V dimmen. Liefst universeel (led/halogeen/gloeilamp). Zijn er goed/goedkope opties in 0-10V dimmers hierin? Bv eltako? Eventueel één dinrailmodule die meerdere kringen kan dimmen (dus meerdere uitgangen, en meerdere 0-10v ingangen).

Helaas, met 0-10V, DMX, DALI, ... zit je eigenlijk in het professionele spul. En de prijzen zijn dus navenant. de kwaliteit gelukkig meestal ook.

 

Aan bovenstaande uitspraken kunnen geen rechten ontleend worden.blum
Regio: Roeselare-Kortrijk

afbeelding van nickvr
Lid vanaf: 23/09/2014
584 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

D I Y schreef:

nickvr schreef:

Ik hijack een klein beetje, maar het hoort ook bij dit topic.

 

Het gaat over 230V dimmen. Liefst universeel (led/halogeen/gloeilamp). Zijn er goed/goedkope opties in 0-10V dimmers hierin? Bv eltako? Eventueel één dinrailmodule die meerdere kringen kan dimmen (dus meerdere uitgangen, en meerdere 0-10v ingangen).

Helaas, met 0-10V, DMX, DALI, ... zit je eigenlijk in het professionele spul. En de prijzen zijn dus navenant. de kwaliteit gelukkig meestal ook.

 

Ok, dankjewel voor je reply! Maar is er dan effectief niets van eltako dat hievoor gebruikt kan worden?
Ik 'dacht' dat je van niko ook wel dimmers had, en op zich waren die ook niet super duur (ik spreek +/-100€?). Maar als je dat bekijkt, dan kan je al beter een extra loxone dimmer extensie nemen. Dan heb je ook 4 extra dimbare kringen en nog wat extra digtiale inputs (niet dat je daar heel veel mee bent maar toch).

Ik zoek dus eigenlijk iets dat (een beetje) goedkoper is dan Niko, maar ook wel OK is qua degelijkheid. 

afbeelding van D I Y
Lid vanaf: 12/08/2013
9846 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik vind 100 euro pokkeveel geld voor een dimmer. Ik dacht dat Niko die niet meer had, enkel nog een controller die 0/1-10V uitstuurt om te gebruiken bij dimbare voorschakelapparaten voor bvb led, TL-lampen, ...

Eltako heeft ook enkel stuur-schakelingen om 0-10V apparaten mee aan te sturen, geen dimmer die hiermee bestuurbaar is, AFAIK.

Aan bovenstaande uitspraken kunnen geen rechten ontleend worden.blum
Regio: Roeselare-Kortrijk

afbeelding van Nu7s
Lid vanaf: 19/08/2011
8029 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

D I Y schreef:

 Ik dacht dat Niko die niet meer had, enkel nog een controller die 0/1-10V uitstuurt om te gebruiken bij dimbare voorschakelapparaten voor bvb led, TL-lampen, ...

https://www.niko.eu/nlbe/artikel/330-00701

Heb je een algemene vraag? Stel ze via het forum, niet via privébericht!

afbeelding van nickvr
Lid vanaf: 23/09/2014
584 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

D I Y schreef:

Ik vind 100 euro pokkeveel geld voor een dimmer. Ik dacht dat Niko die niet meer had, enkel nog een controller die 0/1-10V uitstuurt om te gebruiken bij dimbare voorschakelapparaten voor bvb led, TL-lampen, ...

Eltako heeft ook enkel stuur-schakelingen om 0-10V apparaten mee aan te sturen, geen dimmer die hiermee bestuurbaar is, AFAIK.

Goh ja, 100€ is zéker niet goedkoop, maar als je daarmee x aantal jaar een kring kan dimmen en je bent blij met dat dimmen, dan valt dat 'op zich' nog wel mee.. Maar idd, ik zou graag goedkoper gaan uiteraard Blum 3

Maar is dit niet die van niko:
https://www.niko.eu/nlbe/artikel/330-00701
https://www.dmlights.be/niko_330_00701~07ZJU
Of ben ik mis?

afbeelding van D I Y
Lid vanaf: 12/08/2013
9846 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

ik wist niet dat je die ook 1-10V kon dimmen.

weer wat bijgeleerd

Aan bovenstaande uitspraken kunnen geen rechten ontleend worden.blum
Regio: Roeselare-Kortrijk