Keuring elektriciteit bij verplaatsen tellerkast door Fluvius

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van papui
Lid vanaf: 16/01/2013
183 berichten

Allen,

Eind deze maand komt Fluvius onze gas- en elektricteitsmeter verplaatsen.
Om even de situatie kort te schetsen:
- Aan de voorkant van het huis staat de eerste elektriciteitsmeter en zekeringkast.
- Aan de achterkant van het huis (±29m verder) staat de 2e elektriciteitsmeter en zekeringkast.
- De 2e zekeringskast is doorgelust d.m.v. een 40A automaat in de eerst kast.
- De 2e elektriciteitsmeter is helemaal niet in gebruik momenteel. Fluvius komt deze dan ook volledig verwijderen.
- De eeste elektriciteitsmeter gaan ze verplaatsen naar de kelder met ineens een slimme meter.
- De aardingsonderbreking hangt aan de 2de zekeringkast.
- De 2 oorspronkelijke zekeringkasten blijven staan momenteel want deze zijn nog in gebruik. Deze installatie is 4 jaar geleden ook goedgekeurd door BTV bij de aankoop van het huis.
- De bedoeling is om op het verdiep (centraal in heel het huis) een nieuwe zekeringkast te installeren en de 2 andere weg te doen. Dit is gepland bij onze grote verbouwing volgend jaar.
- We hebben een monofase 40A aansluiting en deze wijzigt niet. Een EXVB 4G25 gaat naar de tellerkast en de XVB 4G16 gaat van de tellerkast naar de zekeringkast toe gaan.

Nu het probleem:
Doordat de tellerkast naar de kelder verhuisd is de afstand tussen de tellerkast en de eerste zekeringkast een 15-tal meter. De oorspronkelijke kabel is dus te kort en hier dienen we dan ook een nieuwe te voorzien. De hoofddifferentieel is verzegeld en dus kan ik de nieuwe kabel niet zomaar aansluiten.
Aan de huidige installatie is doorheen de verbouwing al wel wat gewijzigd dus het ééndraadsschema en het situatieschema kloppen niet volledig meer met de oorspronkelijke plannen.
Een postief keuringsverslag heb ik momenteel wel, maar indien ik BTV nu laat terug komen vrees ik dat ze het gaan afkeuren.
Nochtans moet BTV tijdens de werken van Fluvius langs komen om de nieuwe kabel aan te koppelen aan de hoofddifferentieel. 

De vraag die nu door mijn hoofd spookt:
Voert BTV voor het aansluiten van de nieuwe kabel terug een hele nieuwe keuring uit? Of koppelen ze deze kabel aan omdat er een positief keuringsverslag is geweest 4 jaar geleden?
Of mag ik eventueel zelf het zegel aan de zekeringkast verbreken om de nieuwe kabel aan te sluiten en volgend jaar een voorlopige nieuwe keuring laten gebeuren aan de nieuwe zekeringkast op het verdiep?
Dan is de zekeringkast wel een jaar aangesloten zonder zegel.

Indien er een nieuwe keuring dient te gebeuren, kom ik volgens mij wel even in de problemen.
Ik dacht er even aan om vlak naast de tellerkast een kleine zekeringkast bij te hangen met een hoofddiffentieel, een automaat en 1 stopcontact zodat deze kan gekeurd worden en dan achteraf pas de andere zekeringkasten hieraan te koppelen. Dan heb ik het voordeel dat ik bij de switch van de oude naar de nieuwe zekeringkast niet terug iemand moet laten langskomen om opnieuw te zegelen.
Het grote probleem in dit verhaal is dat de aardingsonderbreking ver van de tellerkast hangt en niet zomaar daar geraakt.

Met vriendelijke groet,

Papui.

Reacties

afbeelding van Eendraadschema
Lid vanaf: 20/07/2017
772 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Beste,

Je mag zegel van differentieel verbreken en nieuwe kabel leggen tot teller.

Voor keuring bel eens naar fluvius en leg u situatie uit en vraag of je een keuring moet voorleggen voor de aanpassing van de teller.

Als u installatie 4 jaar geleden is gekeurd en er zijn geen wijzigingen gebeurt kun je dit keuringsbewijs nog wel gebruiken.

Voor meer info: https://sites.google.com/view/eendraadschema
Met vriendelijke groeten,
Björn

afbeelding van papui
Lid vanaf: 16/01/2013
183 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Het keuringsbewijs was wel degelijk nodig, dat had ik al gevraagd. Ik ben alleen vergeten te vragen of mijn keuringsbewijs van 4 jaar geleden ook geldig is voor hun.

Dus het zegel aan de zekeringkast verbreken is niet zo een groot punt? Gaan ze daar achteraf geen gevolgen aan geven?

afbeelding van Stefaan Van Slycken
Lid vanaf: 13/05/2017
1818 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Een geldig keuringsverslag is een geldig keuringsverslag. Geldigheid vervalt na 25 jaar of bij significante wijzigingen. Maar zo lang de werkman van Fluvius geen al te grote rariteiten spot aanvaardt hij dat keuringsverslag.

Zegel mag verbroken worden, daar maakt Fluvius geen spel van.

Maar zorg aub dat je je plannen up-to-date houdt en laat idealiter naderhand herkeuren. Hopelijk heb je dat keuringsverslag nooit nodig maar bij brand of ongeval zal je blij zijn dat je het hebt.

Mijn bouwblog: een BEN-houtskelet: https://stefaan56.wixsite.com/bouw

afbeelding van papui
Lid vanaf: 16/01/2013
183 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Nu probeer ik al een hele week binnen te geraken bij Fluvius maar ik krijg geen antwoord op de vraag welke kabel ik moet voorzien tussen de tellerkast en de zekeringkast.

De hoofdautomaat van Fluvius is een monofasige 40A. De hoofddifferentieel is nu een 40A maar gaat naar volgend jaar toe waarschijnlijk een 63A zijn. 

Klopt het dat een 4X16mm² goed is? Is deze kabel ook goed als ik later upgrade naar een 3-fase aansluiting? 

afbeelding van roosen00
Lid vanaf: 20/11/2016
107 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

4x16 is inderdaad goed 

Deze kan ook dienen voor 3 fasig 

Let er wel op dat je een 4x16 neemt en geen 4g16 

Deze sluit fluvius niet aan 

afbeelding van mathias1
Lid vanaf: 04/05/2009
832 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Is er al iemand langsgekomen van Fluvius?

Wij zijn aan het verbouwen... Vorig jaar een rijwoning gekocht zonder elektriciteitskeuring. Dit was zo overeengekomen, omdat deze toch hopeloos afgekeurd zou worden. Ik heb begin dit jaar de meter laten verplaatsen van de linker zijde naar de rechterzijde van de voordeur. Zo kan de voordeur terug op 90° graden open. Ik heb zelf een voldoende lange XVB kabel voorzien voor tussen de meterkast en het zwarte bakelieten kastje met de 6 zekeringen erin. Ik heb die afgegeven aan de mannen van fluvius, en zij hebben dit aangesloten aan beide zijden. Als de definitieve zekeringkast er is, kan ik die zelf inkorten en aansluiten. Op het einde kan de keurder dan komen.

De zwarte exvb kabel is eveneens vervangen, maar deze hebben zijzelf aangeleverd. Op het zelfde moment hebben ze mijn aftakking verplaatst van hun oude kabel in de stoep naar de nieuwe.

afbeelding van papui
Lid vanaf: 16/01/2013
183 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Bij toeval kreeg ik vandaag een telefoontje van de onderaannemer die vanuit fluvius langskomt.

Gelukkig dat die belde want hij had alleen een orderbon gekregen voor de afbraak van de meterkasten. En niet voor de verplaatsing en plaatsing van de gas- en elektriciteitsmeter.

Dus ik kreeg een zeer vriendelijke man aan te lijn die beter te woord stond dan fluvius zelf.

Ik moet zowel de EXVB kabel voorzien voor aan de meterkast als de XVB voor tussen de meterkast en zekeringkast. Uiteindelijk betaal je de kabel altijd wel veronderstel ik, eender of je hem zelf moet voorzien of dat fluvius hem voorziet.

Hij bevestigde gelukkig dat een XVB 4x16 genoeg was , ook voor een latere uitbreiding naar een 3-fasig netwerk.

Voor de keuring had hij ook goed nieuws, omdat we momenteel geen verzwaring hebben van ons net, moesten we ook niet perse een keuringsverslag hebben. Of toch geen nieuw dan, ze kunnen niks opblazen bij het aansluiten van de nieuwe meterkast, daar gaat het uiteindelijk om.

Als ik verdere vragen had, mocht ik hem ook steeds terugbellen. Ik ben momenteel dus helemaal gerust gesteld.