Inductievuur 11,1kW

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van Steven27
Lid vanaf: 28/05/2012
48 berichten

Hallo,

Ik zit met een vraagje.
Wij willen een inductievuur van AEG kopen, dit inductievuur heeft een vermogen van 11,1kW.
Maar ik krijg maar 40A aansluiting, Pmax = 230 x 40 = 9,2kVA binnen.

Kan ik dit vuur gebruiken?
Ik ben hier niet echt in thuis maar ik lees op internet dat dit zowel monofasig als 3-fasig kan worden gebruikt.

Maar de instalatie zoals ik hier boven vermeld is dit voldoende hiervoor?

 

 

Reacties

afbeelding van Gery
Lid vanaf: 12/03/2006
11192 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Oorspronkelijk bericht geplaatst door Steven27

Aansluitsnoer is eentje met 5 bedradingen. En er is ook geen stekker voorzien maar rechtstreeks in de muur aangesloten.

Stond er in 1e instantie geen stekker aan of heeft de installateur die stekker afgeknipt?

Op het toestel is inderdaad een aansluitschema gekleefd

Ziet ge 't wel *acute*

maar zowel de istalateur van de keuken als de electricteitsman vindt dit een vreemd schema... 

Aan dat schema is helemaal niets vreemd.

Inductievuur werkt op 2 van de 6 pitten. 

Logisch, ge hebt maar 1 van de 3 fasen aangesloten.

afbeelding van Gery
Lid vanaf: 12/03/2006
11192 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Oorspronkelijk bericht geplaatst door Steven27

volgens de mensen die de keuken en elektrciteitsman zou dit ook op monofase moeten kunnen

Theoretisch zou dat moeten kunnen (L1, L2 en L3 samennemen bijv.), maar met de huidige toestellen kan dat niet altijd.

afbeelding van Gery
Lid vanaf: 12/03/2006
11192 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Oorspronkelijk bericht geplaatst door Steven27

Het toestel komt niet van bij van den borre. kwou alleen maar laten zien dat daar monofase staat maar dit is dus wel degelijk fout!

Waar staat op de website van Aeg dat dit inductievuur voor 3 fasig is? Smile

En heb je ook aan de verkoper waar je het gekocht hebt niet gevraagd welke aansluitingen mogelijk zijn?

afbeelding van Gery
Lid vanaf: 12/03/2006
11192 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Oorspronkelijk bericht geplaatst door D I Y

11kW monofasig is bijna 50A! Dat kan je inderdaad niet zomaar aansluiten.

de handleiding specifieert automaat 3x16A (voor 3x400V+N) of 3x25A (voor 3x230V)

Je zou kunnen proberen om het middelste schema (230V) te gebruiken en dan de N op L3 (middelste draad), en de L op L1 en L2 (buitenste draden op schema) aan te sluiten. Maar het zou kunnen dat de interne electronica dit niet als een geldige configuratie aanvaardt. Het kenplaatje geeft in dit geval ook aan dat het 230V verwacht over L1 en L2, dus geschakeld in driehoek? (zou kunnen). Dat lukt niet met maar 1 fase.

Een andere optie is het schema 400V te gebruiken, en de N op de N aan te sluiten en de L1 en L2 en L3 samen op de L. Maar zelfde opmerking over electronica. 

Dat zullen de electriciens al wel geprobeerd hebben.

Het schema monofase staat er niet op. Wellicht voor een reden.

Klopt!

afbeelding van tjay
Lid vanaf: 21/06/2011
10977 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Voor het te laat is, zorgen dat je een andere kookplaat krijgt (via internet gekocht? 14 dagen teruggave zonder opgave reden). Hoe ze het ook oplossen, het wordt niet volgens het boekje... it seems... 

afbeelding van beamerken
Lid vanaf: 03/02/2013
71 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Volgens de website van AEG is dit een toestel voor 220-240v.

Als je deze dus monofazig wilt aansluiten, dien je het tweede aansluitschema te volgen.

N op N

En L1-L2-L3 samen nemen en daar uw L op aansluiten.

 

En dan maar hopen dat de zekering er niet uitgaat bij zwaar kookwerk, want echt geschikt is deze plaat niet voor monofazig net.

afbeelding van janus wago
Lid vanaf: 05/12/2009
15351 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Als je deze dus monofazig wilt aansluiten, dien je het tweede aansluitschema te volgen.

N op N

En L1-L2-L3 samen nemen en daar uw L op aansluiten.

 

Op schema 2 staat helemaal geen N en verder staat daar ook duidelijk dat er 230V tussen die 3 aansluitingen moet zitten?

afbeelding van teaser
Lid vanaf: 08/04/2009
2606 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Op schema 2 staat helemaal geen N en verder staat daar ook duidelijk dat er 230V tussen die 3 aansluitingen moet zitten?

Dat is schema 1. Schema 2 is het meest rechtse plaatje (het meest linkse is geen aansluitschema). Daarop staat een N en enkel 230V tussen elke fase en N afzonderlijk. Dus als het monofasig al werkt zal het moeten aangesloten worden op de manier die beamerken zegt. 

afbeelding van Gery
Lid vanaf: 12/03/2006
11192 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Oorspronkelijk bericht geplaatst door beamerken

Als je deze dus monofazig wilt aansluiten, dien je het tweede aansluitschema te volgen.

N op N

En L1-L2-L3 samen nemen en daar uw L op aansluiten.

Misschien werkt dit. Maar het zou ook kunnen dat er effectief faseverschuiving dient te zijn tussen de 3 fasen. Zie ook het antwoord van DIY.
Het feit dat de fabrikant geen melding maakt van een mogelijke monofasige aansluiting wijst ook al in die richting.

afbeelding van disco stu
Lid vanaf: 13/12/2012
593 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Feit 1: gezien de kookplaat gevoed kan worden met zowel 3x230V als met 3x400V+N moeten de deelverbruikers van de kookplaat een voedingsspanning van 230V krijgen (de gemeenschappelijke ter beschikking zijnde spanning bij deze 2 netten).

Feit 2: de deelverbruikers zijn aangesloten tussen de klemmen waarbij je in beide aansluitschemas dezelfde spanning (nl. 230V) hebt.

Als je een tabel opstelt met elke mogelijk combinatie van klemmen je kan maken met daarbij de spanning die over deze combinatie staat in beide schema's, kan je snel zien waartussen de deelverbruiker kunnen aangesloten zijn.

De enige configuratie die mogelijk is om alle klemmen waar mogelijks een deelverbruiker tussenzit te voorzien van 230V met een monofasig net is: Nul aansluiten op 1 en 2. Lijn aansluiten op 3, 4 en 5. Qua vermogenaansluitingen zou dat perfect moeten werken, alleen is het een vraagteken of de sturing/elektronica van de kookplaat dit toelaat. Indien niet, kan je je kookplaat gewoonweg niet gebruiken met een monofasige aansluiting.

Zoals eerder gezegd: herroepingsrecht binnen 14dagen ofzo nog mogelijk?

 

afbeelding van D I Y
Lid vanaf: 12/08/2013
9726 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Oorspronkelijk bericht geplaatst door tjay

Voor het te laat is, zorgen dat je een andere kookplaat krijgt (via internet gekocht? 14 dagen teruggave zonder opgave reden). Hoe ze het ook oplossen, het wordt niet volgens het boekje... it seems... 

Dit zou inderdaad wel eens de verstandigste opmerking van heel de thread kunnen zijn...

Aan bovenstaande uitspraken kunnen geen rechten ontleend worden.blum
Regio: Roeselare-Kortrijk

afbeelding van Steven27
Lid vanaf: 28/05/2012
48 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Oorspronkelijk bericht geplaatst door D I Y

11kW monofasig is bijna 50A! Dat kan je inderdaad niet zomaar aansluiten.

de handleiding specifieert automaat 3x16A (voor 3x400V+N) of 3x25A (voor 3x230V)

Je zou kunnen proberen om het middelste schema (230V) te gebruiken en dan de N op L3 (middelste draad), en de L op L1 en L2 (buitenste draden op schema) aan te sluiten. Maar het zou kunnen dat de interne electronica dit niet als een geldige configuratie aanvaardt. Het kenplaatje geeft in dit geval ook aan dat het 230V verwacht over L1 en L2, dus geschakeld in driehoek? (zou kunnen). Dat lukt niet met maar 1 fase.

Een andere optie is het schema 400V te gebruiken, en de N op de N aan te sluiten en de L1 en L2 en L3 samen op de L. Maar zelfde opmerking over electronica. 

Dat zullen de electriciens al wel geprobeerd hebben.

Het schema monofase staat er niet op. Wellicht voor een reden.

De kookplaat werkt sinds ginsteren avond. Na dat er 3 man al naar had gekeken (Waar je toch van denkt dat ze hun job doen en elke dag met zo iets bezig zijn) heeft gisteren iemand ze kunnen aansluiten op het schema zoals hier boven vermeld staat op 400V. We hebben het ook al getest tot hoelang het zou duren eer het kan uitvallen tot nu toe nog steeds geen problemen maar heb ook al contant op genomen met de firma waar ik het heb gekocht of ik het kan omwisselen. Toch bedankt voor de reacties allemaal!

 

 

afbeelding van beamerken
Lid vanaf: 03/02/2013
71 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

En de reden dat een fabrikant het niet vermeld hoe deze op een monofazige aansluiting aan te sluiten, zal zijn dat deze kookplaat eigenlijk veel te zwaar is om op een monofazig net te zetten, en heeft verder waarschijnlijk met aansprakelijkheid te maken.

Pagina's