• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

hoe zwaar moet mijn aansluiting zijn?

jeroenP

Nieuw Lid
Lid geworden
27 apr 2014
Berichten
62
Waarderingsscore
2
Punten
8
Hey,

voor ons nieuwe huis moeten we nu al weten hoe zwaar de definitieve elektriciteitsaansluiting zal zijn. Alleen heb ik geen flauw idee wat dat moet zijn. Ik lees dat veel gezinnen toekomen met monofasig, 40A. 

Buiten de dagdagelijkse spullen voorzien we een lucht-warmtepomp (8kW+el weerstand 3kW+boiler 3kW) en zonnepanelen (max 5kWp), inductiekookplaat, ventilatie D en screens.

Iemand een idee welke aansluiting ik dan moet vragen?
Mijn pa sprak van 3x400V+N, 40A, maar als ik hier wat rondlees lijkt me dat gigantisch veel.

Merci!
 

janus wago

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
5 dec 2009
Berichten
14.865
Waarderingsscore
2.229
Punten
113
40*230= 9.2kw

Bij 3x400V+ N heb je dat +/- 3x

Ik denk dat je met 25A ook al goed kan werken.
 

jeroenP

Nieuw Lid
Lid geworden
27 apr 2014
Berichten
62
Waarderingsscore
2
Punten
8
Bedankt voor de info.

Er zijn erg weinig recente referenties te vinden met zonnepanelen of/en warmtepomp. Zijn er nog gebruikers die kunnen zeggen hoe zwaar hun aansluiting is? Het zou uiteraard zonde zijn om te weinig te voorzien, maar hopeloos te veel zal vermoedelijk een fikse meerkost zijn.
 

SuSEQ

Nieuw Lid
Lid geworden
5 jun 2014
Berichten
51
Waarderingsscore
0
Punten
6
De fiksheid van die meerkost valt wel mee... Er is de kost van de meet- en aansluitmodules die wat zwaarder zijn en er is de kost van een éénmalige vergoeding voor de netbeheerder omdat je grootverbruiker bent/zou zijn. Verder is ook je hoofd differentieel wat zwaarder maar veel meer dan dat is er niet, in de veronderstelling dat je hoofdkabel niet verzwaart. Vanaf een bepaald vermogen moet je kunnen bewijzen dat je het effectief nodig hebt, dus als je daar geen zin in hebt, blijf je daar best onder.

In mijn geval heb ik zo op een 3x230V net een aansluiting van 50A. Voor 63A was er (net) een studie nodig. Ik heb wel moeten bijbetalen aangezien ik meer vroeg dan een bepaald vermogen. Die eenmalige kost was in mijn geval een goeie 90 EUR. Op die manier is mijn aansluiting zeker voldoende voor wat ik mogelijks in de toekomst nog zou willen installeren.

Extra dagelijkse kosten zijn er niet want uiteraard betaal je slechts wat je verbruikt.
 
Lid geworden
9 nov 2011
Berichten
1.324
Waarderingsscore
6
Punten
0
Bij 3x400+N is 32A zeker voldoende voor jou. Met 25 kom je er waarschijnlijk ook als je alles goed verdeelt, maar met 32 heb je toch wat meer reserve.

Die zonnepanelen produceren stroom in plaats van stroom te verbruiken (dat hoop ik toch voor jou), dus die moet je niet meetellen in je berekening.

Er gaan geruchten rond dat je later zwaarder belast zou worden als je een zwaardere aanlsuiting hebt. Ik weet niet waar hier van aan is, maar momenteel betaal je inderdaad enkel wat je verbruikt, of je nu een 20 of 63A aansluiting neemt.
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan