hoe zwaar moet mijn aansluiting zijn?

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van jeroenP
Lid vanaf: 27/04/2014
35 berichten

Hey,

voor ons nieuwe huis moeten we nu al weten hoe zwaar de definitieve elektriciteitsaansluiting zal zijn. Alleen heb ik geen flauw idee wat dat moet zijn. Ik lees dat veel gezinnen toekomen met monofasig, 40A. 

Buiten de dagdagelijkse spullen voorzien we een lucht-warmtepomp (8kW+el weerstand 3kW+boiler 3kW) en zonnepanelen (max 5kWp), inductiekookplaat, ventilatie D en screens.

Iemand een idee welke aansluiting ik dan moet vragen?
Mijn pa sprak van 3x400V+N, 40A, maar als ik hier wat rondlees lijkt me dat gigantisch veel.

Merci!

Reacties

afbeelding van janus wago
Lid vanaf: 05/12/2009
15662 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

40*230= 9.2kw

Bij 3x400V+ N heb je dat +/- 3x

Ik denk dat je met 25A ook al goed kan werken.

afbeelding van jeroenP
Lid vanaf: 27/04/2014
35 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Bedankt voor de info.

Er zijn erg weinig recente referenties te vinden met zonnepanelen of/en warmtepomp. Zijn er nog gebruikers die kunnen zeggen hoe zwaar hun aansluiting is? Het zou uiteraard zonde zijn om te weinig te voorzien, maar hopeloos te veel zal vermoedelijk een fikse meerkost zijn.

afbeelding van SuSEQ
Lid vanaf: 05/06/2014
48 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

De fiksheid van die meerkost valt wel mee... Er is de kost van de meet- en aansluitmodules die wat zwaarder zijn en er is de kost van een éénmalige vergoeding voor de netbeheerder omdat je grootverbruiker bent/zou zijn. Verder is ook je hoofd differentieel wat zwaarder maar veel meer dan dat is er niet, in de veronderstelling dat je hoofdkabel niet verzwaart. Vanaf een bepaald vermogen moet je kunnen bewijzen dat je het effectief nodig hebt, dus als je daar geen zin in hebt, blijf je daar best onder.

In mijn geval heb ik zo op een 3x230V net een aansluiting van 50A. Voor 63A was er (net) een studie nodig. Ik heb wel moeten bijbetalen aangezien ik meer vroeg dan een bepaald vermogen. Die eenmalige kost was in mijn geval een goeie 90 EUR. Op die manier is mijn aansluiting zeker voldoende voor wat ik mogelijks in de toekomst nog zou willen installeren.

Extra dagelijkse kosten zijn er niet want uiteraard betaal je slechts wat je verbruikt.

afbeelding van mathiaz
Lid vanaf: 09/11/2011
1543 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Bij 3x400+N is 32A zeker voldoende voor jou. Met 25 kom je er waarschijnlijk ook als je alles goed verdeelt, maar met 32 heb je toch wat meer reserve.

Die zonnepanelen produceren stroom in plaats van stroom te verbruiken (dat hoop ik toch voor jou), dus die moet je niet meetellen in je berekening.

Er gaan geruchten rond dat je later zwaarder belast zou worden als je een zwaardere aanlsuiting hebt. Ik weet niet waar hier van aan is, maar momenteel betaal je inderdaad enkel wat je verbruikt, of je nu een 20 of 63A aansluiting neemt.