Gemengde kring gang en overloop, hoe het best kabels trekken

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van boran
Lid vanaf: 06/08/2007
882 berichten

Hallo,

Hoe zou je het onderstaande schakelen en bedraden?

 

 

De rondes zijn dus de lichtpunten, elk vierkantje een schakelaar die het bijhorende lichtpunt schakelt. Wat het wat complex maakt is dat dit een wat oudere manier van aansluiten is waarbij vanuit de kast eerst vertrokken wordt naar de lamp en daar dus ook een aansluitdoos zit. Daarnaast is het ook een gemengde kring waarbij zowel links als rechts nog een stopcontact zit wat ik wil behouden (er zijn er nog meer rechts, maar dat doet er even niet toe)

 

Ikzelf heb al een mogelijke oplossing maar wil graag eerst ombevooroordeelde input hoe je dit zou aanpakken. Ik moet allemaal nieuwe schakelaars kopen, dus wissel en kruis er maar op los.

Reacties

afbeelding van Mario_
Lid vanaf: 19/12/2014
4978 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

de opstelling is momenteel bestaande ?

Vanuit je aansluitbox , een 3g 2.5 naar links trekken. daar sluit je stopcontact aan en voedt je de 2 wisselschakelaars met enkel de F. Dan ga je vanuit wissel A met 4 draden naar Kruisschakelaar A volledig links. (geen Geelgroen of Blauw) 2 om aan te komen  en de andere 2 om te vertrekken naar de laatste wisselschakelaar  A aan de rechterzijde. Vanuit die ga je dan met 1 draad naar de lamp. De aarding en de N kan je direct aan je lamp aansluiten vanuit de aansluitbox.

Voor B  vertrek je dan met 2 draden vanuit de linkse wissel naar de uiterste rechtse kruisschakelaar, vandaar verder naar de voorlaatste kruisschakelaarschakelaar ook met 2 draden. vanuit die ga je dan met 2 draden naar de laatste wisselschakelaar in het rechtse meervoudig potje. Vanuit die laatste wisselschakelaar B met 1 draad naar de lamp.

Dan trek je nog een 3g2.5 naar het rechtse meervoudig potje, waar je dan het stopcontact op aansluit en de aarding en de N naar de lamp laat gaan.

Zo lopen er max 4 draden door elke buis.

 

 

afbeelding van boran
Lid vanaf: 06/08/2007
882 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

De situatie is inderdaad bestaand, de buizen en potjes ga ik niet verplaatsen, wil dat breekwerk vermijden.

 

De setup is een mix van het oude (spinnenwebdoos boven lichtpunt) en nieuwe (doorlussen via vloer) systeem.

 

Het moeilijke vindt ik vooral is dat er eerst naar dat lichtpunt gegaan wordt.

 

Ikzelf heb 2 mogelijke oplossingen bedacht, de oplossing met het minste buizen, maar mijn wissel van A en B loopt tesamen in een buis naar boven:

 

En dan een oplossing die iets meer standaard is met 5 draden in sommige buizen:

 

W staat hierbij voor de wisseldraad, R voor retour draad (om aan te geven dat dit niet zomaar een fase draad is)

 

Bij deze laatste variant kan ik de twee armen vanaf lichtpunt A links en rechts omwisselen, maakt op zich niet veel uit, maar de stroom naar het stopcontact neemt dan wel een langere weg over het schakelpunt rechts ipv direct te gaan.

 

Mijn voorkeur zou gaan naar de eerste oplossing, ondanks dat beide wissels dan door eenzelfde buis lopen, dit vooral omdat ik vrees dat die buis het moeilijkste zal zijn om te trekken en als ik daar 4 ipv 5 draden kan door krijgen mijn kans op succes groter zal zijn.. Nu in de huidige situatie lopen er wel 6 draden door zo een buis (is geen 20mm, maar een 3/4" buis, dus ongeveer 19mm) maar dat is wel een van de armen vanaf lichtunt A en de buisafstand daar tot aan het schakelpunt boven moet iets van 1,5M zijn of zo, echt niet ver.

 

Als je wil kan ik de huidige situatie ook eens schetsen hoor, maar ik vondt dat dit er op zich niet zo veel toe deed want het is zonder aarding en er zitten wel wat rare krinkels in zoals kruisschakelaars aan het uiteinde van de kring zodat je met redelijk wat draden over en weer gaat daarvoor.

 

Edit: naar B moet dus wel degelijk een neuter lopen en geen fase tesamen met de retour.