Domotica QBus ... gaan alle componenten lang mee?

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van pennywse
Lid vanaf: 09/10/2017
77 berichten

Wij hebben een huis gekocht met QBus domotica systeem.

Geinstalleerd in 2004 maar na een stroompiek door werken in de straat is een groot deel (waaronder de controller) opnieuw geïnstalleerd in 2014.

Een deel van de installatie is dus 14 jaar oud, een deel nog maar 4-tal jaar.

 

Ik merk dat QBus erg duur is in aankoop (relais moduele €400, controller €900,...). Heeft iemand enig idee over de duurzaamheid van dit systeem.. want ik veronderstel dat de controller en modules na een bepaalde tijd toch eens vervangen zullen moeten worden?

Uiteraard is dit situatie per situatie anders maar wat zou ik gemiddeld mogen rekenen .. elke 10 jaar aan vervanging toe? 20 jaar? langer?

Heb er eigenlijk geen idee van ... maar gezien de hoge kost hoop ik dat het lang genoeg meegaat ...

 

Is het bovendien mogelijk om van QBus domotica systeem terug over te schakelen naar het gewone klassieke systeem (zonder domotica)?
Indien ja: is dat prijslijk? kan dat zonder breekwerken?

Reacties

afbeelding van Nu7s
Lid vanaf: 19/08/2011
8031 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Da's afhankelijk van het ontwerp en de gebruikte electronische componenten.

 

Er zijn diverse PLC's bij ons op het werk die al sinds vroeg de jaren 80 24/24 7/7 in veel slechtere omstandigheden dan bij u thuis draaien zonder enige problemen. 

Heb je een algemene vraag? Stel ze via het forum, niet via privébericht!

afbeelding van F-B
Lid vanaf: 03/08/2006
5089 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik heb een QBus systeem Smile
Geinstalleerd in 2010 en sedert 2011 in gebruik zonder noemenswaardige kosten.  (2 keer een DIM module laten herstellen omdat de uitgangen van de dimmer niet beveiligd zijn, en bij een kortsluiting defect gegaan zijn.  Eigenlijk zou ik die moeten beveiligen, maar totnutoe nog niet gedaan.   (De nieuwe DIM modules zouden dit probleem echter niet meer hebben).

 

Ik heb ook een overspanningsbeveiliging geinstalleerd in mijn kast, zodanig dat de QBus modules bij een eventuele stroompiek toch gevrijwaard zouden zijn.

afbeelding van teaser
Lid vanaf: 08/04/2009
2642 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Niemand zal precies kunnen voorspellen hoelang die modules mee zullen gaan. Persoonlijk verwacht ik dat je van een systeem als Qbus toch op een levensduur in de grootte-orde van een 20-30 jaar kunt rekenen. Zo'n beetje de levensduur van een gemiddelde elektrische installatie dus. Individuele componenten kunnen uitzonderlijk altijd vroeger falen (fabricagefouten), maar als dat in de eerste x jaar gebeurt wordt dat door garantie gedekt.

In ieder geval niet te vergelijken met de draadloze 'slimme' toestellen waarmee de markt tegenwoordig wordt overspoeld. Die dingen zijn maar gemaakt voor een levensduur van pakweg 5 jaar.

Een overspanningsbeveiliging is inderdaad een goeie investering om je installatie te beschermen.