Dilemma - druktoetsen KNX

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van teaser
Lid vanaf: 08/04/2009
2642 berichten

Toen we 5 jaar geleden begonnen ons huis te renoveren was er van domotica nog geen sprake. Alle schakelaars en stopcontacten in die kamers (zolder, kinderkamer, bureau) zijn van Niko in de Original Light Grey reeks.

Voor de rest van het huis voorzie ik nu dus wel domotica. 2 kamers zijn al in vergevorderde staat van afwerking en provisoir voorzien van conventionele verlichting, stopcontacten, audio- en datacontactdozen. Eib kabel ligt er ook naar de schakelaars. 

Origineel dacht ik gewoon voor KNX druktoetsen te gaan. Over het eventueel inconsistente zicht in vergelijking met stopcontacten ea had ik nog niet echt nagedacht. Nu heb ik een paar KNX drukknoppen van Jung besteld om te proberen, en bijhorende afwerkingssets in lichtgrijs (CD-serie). En uiteraard lijkt dat lichtgrijs in de verste verte niet op het lichtgrijs van Niko Smile

Dus ziehier mijn dilemma:

Ofwel toch gaan voor originele KNX druktoetsen:

+ 'native' KNX oplossing

+ statusweergave mogelijk

- iets duurder

- ofwel inconsistent zicht - sowieso kies ik dan wel voor een andere kleur dan lichtgrijs - beter een contrast dan 2 gelijkaardige kleuren die niet passen

- ofwel alle stopcontacten en andere contactdozen in de nog af te werken ruimtes ook in de zelfde reeks van Jung bestellen. Spijtig want ik heb al 65 Niko sokkels liggen, en de afdekplaatjes van de kamers die al zijn afgewerkt.

Ofwel ga ik voor Niko druktoetsen in dezelfde serie:

+ consistent zicht over heel het huis

+ iets goedkoper

+ de inputmodules voor achter de toetsen bieden zelfs net iets meer mogelijkheden dan de drukknoppen van Jung

- geen statusmeldingen mogelijk (ik ga niet beginnen solderen). Op de meeste plaatsen ga ik die waarschijnlijk toch niet gebruiken (mijn huis moet geen kerstboom worden met ledjes overal) maar op bepaalde plaatsen wil ik ze wel (alarmmeldingen, foutmeldingen, ...)

- Niko heeft geen 2-voudige druktoetsen (1 wip met ruststand in het midden)

- gepruts met kabeltjes in een klein inbouwpotteke

Vooral dat statusmeldingen niet out of the box mogelijk zijn en dat 2-voudige druktoetsen ontbreken in het gamma van Niko doen mijn keuze momenteel omslaan naar Jung.

Andere bedenkingen of opmerkingen op mijn punten?

 

Reacties

afbeelding van Thorgal
Lid vanaf: 02/03/2007
1268 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Je zou het aantal JUNG stopkontakten kunnen beperken.

° Enkel diegene vervangen door Jung die echt in het zicht zitten. (Bvb. niet vervangen wat zowiezo achter kasten (TV meubel, nachttafel...) of zo verstopt zit of wat niet echt direkt zichtbaar is.

° In kamers waar het "minder nauw steekt" ook niet vervangen. (Bvb. berging, garage...).

Het voordeel van een KNX druktoets is dat je vlot kan aanpassen. "Ergens een druktoets vergeten? Maak dan van een twee-voudige een 4-voudige". Een knop die je toch niet gebruikt? Geef er een andere functie aan...

afbeelding van teaser
Lid vanaf: 08/04/2009
2642 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

^ ^ had ik ook al aan gedacht.

Ik ga voor Jung knoppen met witte afwerkingsset, dan contrasteert het met de contactdozen en gaat het nog wel ok zijn denk ik. Enkel voor de badkamer langs de lavabo waar ik een stopcontact en drukknoppen achter hetzelfde plaatje steek bestel ik Jung stopcontacten.