• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

B of C karakteristiek

nickdd

Lid
Lid geworden
1 feb 2013
Berichten
659
Waarderingsscore
6
Punten
18
Hallo,

Ik ben nog steeds mijn eigen residentiële installatie aan het plannen. Ik probeer waar mogelijk enige selectiviteit in te bouwen.  Mijn teller en hoofdautomaat van Fluvius (3 fasen 25A) zitten namelijk in een voetpadkast buitenshuis. Bij een overbelasting heb ik dan liever niet naar buiten te moeten gaan.

Daarom dacht ik om de verbruikers achter automaten met een B-karakteristiek te steken en ipv overal een 20A te nemen omdat de draadsectie bvb 2,5mm² is, zou ik eerder een lager nominaal vermogen nemen dat meer aansluit bij de maximale reële belasting.
bvb: 10A voor verlichting, 16A voor mijn oven (bvb: max aansluitwaarde = 3600W  = 15.65A max), 16A voor mijn stopcontacten (ik heb namelijk meerdere kringen met overal maar max 5 stopcontacten op + verwacht ook geen zware verbruikers).

Voor een aantal verbruikers zoals wasmachine zou ik een C-karakteristiek nemen, al vraag ik me wel af of die hogere opstartstromen voor hedendaagse toestellen ook nog van toepassing zijn en een B-karakteristiek ook al niet voldoende zou zijn ?

Wat ik vreemd vind: in Nederland wordt een B-karakteristiek als standaard huisautomaat voorgeschreven terwijl hier in België alles standaard C lijkt te zijn. Op de site van Hager.be kan je onder residentieel enkel C's terugvinden en staan de B's onder tertiair. Groothandels zoals Cebeo en Rexel hebben amper of geen stock van B's maar enkel C's.  Misschien zijn ze tertiair omdat ze enkel bij de 6kA/10kA automaten staan. De 3kA automaten zijn enkel C.

Is het dan zo'n onzin om toch B's te gebruiken ?  Als extra hoofdautomaat in huis zou ik dan een 3P+N 25A met C-karakteristiek gebruiken. Bij de meeste automaten zit er dan ook nog een stapje tussen, iets wat in Nederland ook zo toegepast wordt.

Groeten,
Nick
 

Nu7s

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
19 aug 2011
Berichten
8.396
Waarderingsscore
354
Punten
83
Heb je de prijzen al eens vergeleken? 
 

Stefaan Van Slycken

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
13 mei 2017
Berichten
3.650
Waarderingsscore
1.752
Punten
113
Hoe vaak heb je dit jaar of de laatste 10 jaar je hoofdzekering al moeten opzetten?

Als je klusser bent met een "werkkot" waar af en toe al eens de vonken uit vliegen dan zet je beter 2 differentieels op je binnenkomende kabel, één voor je woning en één voor je werkkot. Zo lang ze allebei verzegelbaar zijn mag dit.
 

disco stu

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
13 dec 2012
Berichten
3.327
Waarderingsscore
2.260
Punten
113
B curves zijn inderdaad veel minder gebruikt, dus verkrijgbaarheid is veel slechter en prijzen zijn doorgaans hoger.

Overigens effe nuanceren wat je daarmee in selectiviteit wint: niet zo heel veel.
Qua overbelasting win je geen selectiviteit, de curve heeft namelijk invloed op de magnetische drempel van de automaat.
Qua kortsluiting win je maar op een klein gedeelte selectiviteit, namelijk op een redelijk lage kortsluitstroom die zich net in het nuancegebied bevindt waarin de B en de C van elkaar verschillen. De meeste kortsluitingen zijn namelijk hoger van stroom en zullen beide automaten tegelijk doen trippen. Grote kans dus dat je 2 of 3 automaten in cascade hebt die alle 2 of alle 3 afvallen.

Volgens mij het sop de kolen niet waard.

Gebruik wel een B curve daar waar je eindstroombanen te lang van lengte worden en dus de kortsluitstroom op het einde van het traject te laag is om een reguliere C curve magnetisch te doen trippen. De reden waarom deze wel af en toe in de tertiare sector worden gebruikt.
 

Geen antwoord op je vraag? Misschien vind je iets in onderstaande topics.

Onderwerp
Aangemaakt door
Laatste reactie
Reacties
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan