Aardingspen bestaand huis plaatsen

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van Joack
Lid vanaf: 30/09/2018
4 berichten

Beste forumbezoekers,

Nu wij bezig zijn met grote verbouwingen in ons huis (die dateerd van 1952) en nu had ik graag een aarding gelegd.
We gaan een nieuwe elektrische installatie voorzien conform aan het AREI.

Nu heb ik al verschillende zaken gelezen over de aardingspennen, draadsecties van de pin naar de zekeringkas. Nu heb ik nog enkele praktische vragen.
Mijn zekeringkast is geplaatst in mijn garage. Mijn aardingspen zal ik in mijn tuin plaatsen op de gekende dieptes (0.6 m) en lengtes van de pen (1,5m).
Dan zou ik met een geisoleerde 16mm² draad van mijn zekeringkast naar de pen willen lopen.

Mijn eerste vraag zou zijn: mocht 1 pen niet volstaan om conform aan de aardingsweerstand te zijn, kan ik van dezelfde draad die naar de 1e pen loopt aftakken naar de 2e pen? (Volgens mij wel omdat dit hetzelfde potentiaal is?).

De enige ruimte in mijn huis die momenteel niet verbouwd wordt is mijn garage. Nu zal ik proberen de situatie te schetsen.
Het is een gesloten bebouwing met aan de straatkant dus de garage. De garage leunt aan de keuken die op zijn beurt leunt aan de tuin. Ik zou dus met mijn aardingskabel in mijn keuken moeten geraken die momenteel uitgebroken is voor de verbouwing.

Kan ik de aardingsdraad in opbouw langs mijn muur tot aan de keuken leggen of moet deze meteen in de grond gaan?

Zijn er strikte regels rond plaatsen van aardingsdraden? Ik kan bvb ipv langs de muur naar de keuken door het plafond naar het volgende verdiep, en daar in de chappe de draad wegwerken om dan opnieuw door het plafond in de keuken te geraken.

Alvast bedankt voor de info.

Hopelijk is het wat duidelijk wat ik bedoel.

mvg

Joachim

 

Reacties

afbeelding van D I Y
Lid vanaf: 12/08/2013
7107 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Als de aarding onvoldoende is, dan schroef je beter een tweede aardingspaal op de eerste, en je klopt het geheel dan tot 3m diep ipv 1,5m.
Dat lukt natuurlijk enkel met ronde koperen pennen, de gekruiste verzinkte pennen hebben die schroefaansluiting niet. Zorg dat je bvb een slagkop (een korte bout eigenlijk) op de pen schroeft zodat je de schroefdraad niet kapotklopt bij het indrijven van de pen. Er bestaan verschillende soorten schroefbare pennen. Sommige hebben een koppelstukje nodig, andere hebben mannelijke en vrouwelijke draad aan ieder uiteinde.

Je kan eventueel eens informeren bij de elektricien die u begeleidt of de winkel waar je de materialen koopt wat in uw regio de gangbare dieptes zijn voor aardpennen.

Indien je toch meerdere pennen moet kloppen (5-tal meter tussen laten), dan mag je die gewoon aan elkaar koppelen en dan van de laatste (of eerste) naar de aardonderbreker.

Leg die kabel bij voorkeur zo lang als mogelijk onder de grond (ev. in een buisje).

Je kan die voor de rest om het even waar steken in huis, maar doe dat ook liefst in bvb een preflex buis. Het moet echter niet in een buis.

 

Hier nog een filmpje met enkele tips: https://www.youtube.com/watch?v=A8s2NNshEC8
(de reclame moet je er bij nemen)

 

 

 

 

Aan bovenstaande uitspraken kunnen geen rechten ontleend worden.blum

afbeelding van Joack
Lid vanaf: 30/09/2018
4 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Beste DIY,

 

Bedankt voor de informatie!

 

Decock Joachim