• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Aarding van ander circuit doorbruggen

4kes

Nieuw Lid
Lid geworden
24 apr 2017
Berichten
54
Waarderingsscore
1
Punten
8
Kort vraagje.
Ik zit met een deel geaarde circuits en een deel ongeaarde circuits in huis. Is het toegelaten om de aarding op de geaarde stopcontactencircuits door te trekken naar de ongeaarde?
Dit zou me een pak kapwerk besparen ...

+ zelfs na renovatie is het nog steeds toegelaten om ongeaarde stopcontacten over te houden toch, indien deze niet vervangen zijn en dus niet deel uitmaken van de renovatie?
Thanks!
 

D I Y

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
12 aug 2013
Berichten
16.038
Waarderingsscore
4.939
Punten
113
Je mag de ongeaarde circuits behouden, ja, op voorwaarde dat er stopc zonder aardingspenngebruikt worden én dat er geen toestellen op aangesloten worden die een aarding nodig hebben (dus met metalen omhulsel).

Wat de aarding zelf betreft: het arei schrijft voor dat de aardingsdraad ‘in de buurt’ van de stroomdraden van de stroombaan moet liggen. Meer dan dat wordt er niet gezegd. Bedoeld wordt in dezelfde buis of plint of koker bvb, maar dat staat er niet. Dus in theorie zou dat wel mogen. In de praktijk vraag je dat beter eens na bij jouw keuringsorganisme (vraag stellen via website meestal mogelijk, paar dagen geduld). Het is nu niet dat ze vanalles gaan opensmijten om te zien waar die draad ligt, er wordt vooral gemeten. En het credo beter een aarding dan geen aarding, langs welke weg ook, zal ook wel een rol spelen. Let wel: een woning mag maar 1 aarding hebben en alle aardingskabels moeten daarmee verbonden zijn. (Die ene aarding kan wel uit meerdere onderling verbonden punten bestaan).

 
 

4kes

Nieuw Lid
Lid geworden
24 apr 2017
Berichten
54
Waarderingsscore
1
Punten
8
Dank je wel DIY!
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan