Aarding in gebouwen

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van Daniel B
Lid vanaf: 14/05/2019
0 berichten

Beste heren,

 

Ik ben momenteel bezig met een verbouwing en ga beginnen met de werken voor de elektriciteit.

Zover duidelijk zal ik dus alle genaakbare metale delen van de constructie moeten aarden met 6mm2 PE-kabel recht vanuit de PE-klem. Wat wordt verstaan onder genaakbaar: Een omkasting rond een poutrel/I-profiel is natuurlijk niet genaakbaar, maar als deze gestuct wordt of iets dergelijk, is het dan ook niet meer noodzakelijk om deze te aarden of wel?

Ook de kabel die getrokken moet worden, kan dit gewoon een standaard VOB zijn die je zo mee in de sleuf legt of moet deze apart in een flex voorzien worden?

CV, warm koud water en gas heb ik verstaan dat enkel aan de hoofdleiding (startend bij de ketel en tellers) aarden voldoende is en natuurlijk de badkamer alles, aarding kan afgetakt worden van een WCD.

Danku zeer

 

Reacties

afbeelding van Stefaan Van Slycken
Lid vanaf: 13/05/2017
1730 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Als een metalen gedeelte van het gebouw bepleisterd of uitgekast wordt moet dit niet geaard worden; als het risico bestaat dat de omkasting mettertijd verwijderd wordt doe je het best wel natuurlijk.

Hoofdequipotentialen (6mm²) moeten niet mechanisch beschermd zijn; bijkomende equipotentialen wel indien 2,5mm², niet indien 4mm² of meer.

Normaal leg je onder je badkuip en douche een 6mm² aardingsdraad klaar voor moest er ooit een gietijzeren bad of douchekuip komen.

Aarding van waterleiding en dergelijke doe ik gewoonlijk aan de verwarmingsketel, daar heb je koud water, warm water, depart en retour cv en eventueel gas allemaal samen. Dat volstaat.

Mijn bouwblog: een BEN-houtskelet: https://stefaan56.wixsite.com/bouw